Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Kira sözleşmesinde bu detaya dikkat! Aynı anda iki kişiye icra takibi başlatılabilir

Kiracıları yakından ilgilendiren kefil detayı gündem oldu. Kefil olarak kira sözleşmesine imza atanlar hasar ve aidat borçlarıyla karşılaşıyor. Ev kiralarken kefil olacakların mutlaka dikkat etmesi gereken detaylar…

Kiracıları yakından ilgilendiren kefil

Son yıllarda giderek artan kira uyuşmazlıklarında ev sahibi ve kiracı dışında kefiller de sıkıntı yaşamaya başladı. Bir yakınına kira sözleşmesi yaparken kefil olanlar ciddi borç durumuyla karşılaşabilir. Konut yaşamında komşu gürültüsü, tadilat, yıkım gibi ihtilaflar arabulucuya taşınırken kira sözleşmesiyle ilgili önemli uyarılar geldi.

Kira sözleşmeleri imzalarken ev sahipleri, kiracılardan memur kefil göstermesini talep etmeye başladı. Bu yüzden eşi dostu kırmayıp sözleşmeye kefil olarak imza atanlar ciddi sorunlarla karşılaşıyor. Kira sözleşmesinde kefil olarak gösterilen kişi, maddi yönden sorumluluk aldığı için büyük masraflarla karşılaşabiliyor.

KİRACIYA KEFİL OLANLARA BORÇ YÜKÜMLÜLÜĞÜ

Kira sözleşmesinde kefaletin türü ve süresi mutlaka incelenmesi gereken detaylar arasında yer alıyor. Müteselsil kefil olunması halinde kira ödenmezse kiracıyla birlikte kefile de icra takibi başlatılıyor. Ayrıca Kat Mülkiyeti Kanunu kapsamında üst kattan su sızması veya aşırı gürültü yapılması şikayetin arabulucuya taşınmasına sebep oluyor.

Kira sözleşmeleri dışında en çok karşılaşılan ihtilaflar için arabulucuya gidilmesi önem taşıyor. Bu kapsamda gürültü yapan komşu, koku ve ses yapan işletme, başkasının yerine araç park edilmesi, üst kattan sızan su ve manzaranın kapatılması gibi sorunlarda arabulucuya gidilebilir. Ev sahipleri, kira sözleşmesi imzalarken kiracıdan kefil isteme özgürlüğüne sahiptir.

MÜTESELSİL KEFİL OLANLAR İCRAYA VERİLEBİLİR

Kefalet durumunda alacaklı kiraya veren, borçlu ise kiracı olur. Sözleşmede adi kefalet ve müteselsil kefalet olmak üzere iki tür kefil imzası atılabilir. Kefaletin süresi ve türü açık bir şekilde belirtilmelidir. Mal sahibi kirayı ödemezse bunu kefilden talep edebilir. Müteselsil kefil olunması durumunda doğrudan borçlu konuma geçilir.

Kira kontratı yüzünden uyuşmazlık yaşayan ve arabulucuda ev sahibiyle kiracının anlaşılamaması durumunda arabuluculuk son oturum tutanağı hazırlanır. Bu tutanakta kiracı ve ev sahibinin anlaşamadığı sorunları tek tek yazmak önemlidir. Arabulucuda müzakere edilemeyen uyuşmazlıklar dava konusu olduğunda usulden reddedilmesi söz konusudur.

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Türkiye’nin en büyük sanayi kuruluşu
Sıradaki Haber TÜPRAŞ’ın beklediği haber geldi! Uluslararası karar açıklandı