Kızıl Cin (Red Sprite) nedir, neden olur?

Ege Denizi üzerinde gökyüzünde meydana gelen olağanüstü bir atmosferik olay, sosyal medyanın gündemine oturdu. Kuzey Işıkları'nın ardından bu kez de Kızıl Cin (Red Sprite) adı verilen fenomen, bölgede gözlemlendi. Peki, Kızıl Cin nedir ve neden olur?

Kızıl Cin (Red Sprite), atmosferde gökyüzünde gözlemlenen bir yıldırım türüdür. Genellikle gök gürültülü fırtınalarda ortaya çıkan bu olay, yıldırım deşarjlarının atmosferin üst katmanlarına ulaştığı bir atmosferik fenomendir. Görsel sonucu, kırmızımsı renkte bir ışık patlaması şeklinde ortaya çıkar.

Red Sprite'lar, genellikle çok kısa bir süre için (milisaniyeler içinde) meydana gelen parlak ve karmaşık bir şekil alabilirler. Yüksek irtifada nadir bulunan fırtına bulutlarıyla ilişkilendirilen bu olay, genellikle yıldırım deşarjlarının zirvesinde görülür.

Kızıl Cin, ilk kez 1980'lerde gözlemlenmiş olup, başlangıçta fotoğrafik veya görsel bir yanılsama olarak kabul edilmiştir. Ancak son yıllarda yüksek hızlı kameraların ve uçaklarla yapılan gözlemlerin ilerlemesi, bilim insanlarına bu fenomeni daha iyi anlama ve araştırma fırsatı tanımıştır.

Doğal bir atmosferik olay olan Kızıl Cinler, kısa süreli olmaları ve yüksek irtifada gerçekleşmeleri nedeniyle genellikle zor gözlemlenirler. Ancak uygun hava koşulları, açık bir gökyüzü ve karanlık bir arka plan gibi faktörler, bu olayı gözlemleme şansını artırabilir.