Kızıl geyikler habitatlarına salındı!
Avrupa’nın en büyük doğal yaşam alanı olan Ormanya’da üretilen kızıl geyikler, belirli aralıklarla Kartepe bölgesinde yer alan doğal yaşam alanlarına bırakılıyor. Bugün ise 10 kızıl geyik doğaya salındı.
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ile Tarım ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü İstanbul 1.Bölge Müdürlüğü ortaklığında yürütülen “Kızıl Geyik Yerleştirme Projesi” kapsamında, Ormanya’da üretilen kızıl geyikler, Kuzuyayla'da bulunan doğal yaşam alanlarına yerleştirilecek.
BİYOÇEŞİTLİLİĞİ ARTIRMA ÇALIŞMALARI
Ormanya Doğal Yaşam Parkı Geyik Üretim Alanı’nda üretilen kızıl geyikleri, popülasyonlarında yaşanan azalmalar sebebiyle habitatlara bırakarak; sayılarının artması, ekosistemin dengesinin korunması ve yerel biyoçeşitliliğin artması hedefleniyor. 3 yıl boyunca sürmesi hedeflenen proje kapsamında belli aralıklarla kızıl geyikler doğaya bırakılacak.
126 KIZIL GEYİK ÜRETİLDİ
Ormanya Doğal Yaşam Parkı Geyik Üretim Alanında üretilen kızıl geyiklerden 40 tanesi, Samanlı Dağları Kartepe bölgesinde bulunan doğal yaşam alanına salınacak. Kızıl geyiklerin korunması ve popülasyonlarının sürdürülebilirliğinin sağlanması amacıyla yürütülen bu proje aynı zamanda bölgedeki biyolojik çeşitliliğin gelişmesine de katkı sağlayacak. Ormanya’da geride kalan 6 yılda 126 adet kızıl geyik dünyaya geldi.
GPS TAKİBİ
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ile Tarım ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü İstanbul 1. Bölge Müdürlüğü öncülüğünde yürütülen çalışmalar kapsamında ilk etapta 10 kızıl geyiğin salındığı projede, ilerleyen zamanlarda bu sayının 40’a tamamlanması hedefleniyor. Proje kapsamında salınacak kızıl geyikler, Ormanya Doğal Yaşam Parkı’nda 5 ayrı alandan uygun yöntemlerle alınarak, tüm sağlık kontrolleri yapılıyor. Tüm geyiklere çip ve küpe uygulamalarının gerçekleştirildiği hazırlık sürecinde bazı bireylere GPS takipli tasma takılarak hareketleri anlık olarak izlenecek. Bu verilerle geyiklerin doğal yaşam alanındaki mevsim ve hava şartlarına göre lokasyonları tespit edilecek. Popülasyon dinamikleri, beslenme alışkanlıkları ve yaşam alanları daha yakından incelenebilecek.
TAHİR BÜYÜKAKIN'A TEŞEKKÜR
Teşekkür konuşmasında bulunan Kartepe Belediye Başkanı Mustafa Kocaman, "Bugün çok özel bir gün. Bu program bizim için çok değerli. Değerli büyükşehir belediye başkanıma teşekkürlerimi sunuyorum" açıklamalarında bulundu.
BÜYÜKAKIN: BÜYÜK EMEKLER VERİLDİ
Proje hakkında açıklamalarda bulunan Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın'da, "Yeni bir etkinlikte daha beraberiz. Bu etkinliklerin sayısı artarak devam ediyor. Eskiden puslu, isli ve kokan havadan anladığınız bir şehirden yeşille anılan artık kokmayan bir şehre doğru ilerliyoruz. Bunun için büyük emekler verildi.
“HİKAYEMİZ 2018’DE BAŞLADI”
Kocaeli açısından hikayemiz 2018 de başladı. Bugün 10 tane geyik alana bırakılacak, fotosafari yapılabilecek. 3 yılın sonunda toplam 40 tane geyiğin alanda yaşamasını sağlayacağız. Kartepe'de başka bir ekosistem oluştu. Emeği geçen bütün arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum" dedi.
TİPiOĞLU: ÇALIŞMALAR YAPMAK ZORUNDAYIZ
Kocaeli Milletvekili Veysel Tipioğlu ise yaptığı açıklamada, “Bugün burada Kızıl geyiklerin doğaya salınım törenindeyiz. Gelecek nesil için, evlatlarımız için doğanın dengesini korumak için çalışmalar yapmak zorundayız. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Doğaya hep birlikte sahip çıkmamız gerektiğinin altını bir kez daha çiziyorum" sözlerine verdi.