Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

KKM için zorunlu karşılık oranlarında değişiklik!

Merkez Bankası’nın KKM için zorunlu karşılık oranıyla ilgili karar Resmi Gazete’de yeni kararlar açıklandı. Zorunlu karşılık oranı 6 aya kadar vadede yüzde 30’dan yüzde 25’e indirilirken, döviz cinsinden hesaplar için zorunlu karşılık oranı yüzde 4’ten yüzde 8’e yükseltildi.

Merkez Bankası'nın KKM için

Merkez Bankası, zorunlu karşılık oranlarında değişiklik yaptı. Resmi Gazete’de yayımlanan kararda ise şu şekilde: “Para Politikası Kurulu’nun 25 Ocak 2024 tarihli kararında, devam eden sadeleştirme süreciyle uyumlu şekilde, kredi arzında ve mevduat faizinde gözlenebilecek oynaklıklara karşın, makroihtiyati kararlarla parasal aktarım mekanizmasının destekleneceği ifade edilmiştir. Ayrıca, faiz kararlarının yanı sıra, parasal sıkılaştırma sürecini destekleme amacıyla, miktarsal sıkılaştırmaya devam edileceği belirtilmiştir.

6 AYA KADAR OLAN VADEDE YÜZDE 30’DAN 25’E İNDİRİLDİ

Bu kapsamda, zorunlu karşılık uygulamasında; Kur korumalı hesaplar için zorunlu karşılık oranlarının 6 aya kadar olan vadelerde yüzde 30’dan yüzde 25’e indirilmesine, Döviz cinsinden mevduat/katılım fonu hesapları için Türk lirası cinsinden tesis edilen ilave zorunlu karşılık oranının yüzde 4’ten yüzde 8’e yükseltilmesine karar verilmiştir. Bu düzenlemelerle, Türk lirası mevduata geçişe yönelik adımlar güçlendirilirken, miktarsal sıkılaştırma sürecine devam edilmektedir.”