Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Buket Afkan

KKM’den çıkarken gözler Merkez Bankası’nda

Eski Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu tarafından “Bir tarşla iki kuş vuracağız” diye tasvir edilen  Kur Korumalı Mevduat’tan (KKM) çıkış için ilk sinyal verildi. 

Merkez Bankası’nın KKM ile ilgili düzenlemelerinin Pazar günü Resmi Gazete’de yayımlanmasının ardından dünden itibaren bankalar online olarak KKM  yapmayı durdurdu. 

Öncelikli hedef TL hesaplarının eritilmesi. Bunun da toplamda yaklaşık 20 milyar dolar karşılığı Türk Lirası olduğu tahmin ediliyor. Yani paranın asıl kısmı dövizde, orada 100 milyar dolar gibi bir miktar var. Ama dövizden çıkmak TL’den çıkmak kadar kolay değil. Uzun zaman alacaktır. 

Şimdi bankaların mevduat faizlerinde artış bekleniyor, ancak bu artışın sadece KKM müşterilerine uygulanacağı tahmin ediliyor. Yeni KKM müşterisi alınmayacak ve KKM’den çıkan müşterilere yüksek faiz uygulanacak. Diğer hesaplarda bir faiz artışı yapılmayacağı öngörülüyor. Yani KKM’den çıkan yüzde 40 faiz alırken, diğer müşteriler yüzde 25 almaya devam edecek. Bunlar tahminler elbette. 

KKM’den çıkanların dövize yönelmesi de mümkün. Ekonomi yönetiminin bu duruma karşı hazırlığını yaptığı  da tahmin ediliyor. 

Gözler Perşembe günü yapılacak Merkez Bankası Para Piyasaları Kurulu’ndan (PPK) çıkacak kararda. Yeni PPK test edilmiş olacak. PPK’nın yeni başkan yardımcılarının kredibilitesi için açıklanacak politika faizi oranı çok önemli olacak. 

Piyasalarda 250 baz puanlık bir artışla faizin yüzde 20’ye çıkarılması bekleniyor. Artış bu oranın altında kalırsa negatif bir algı oluşacak. Aslında ekonomistlere göre rasyonel artış en az 500 baz puan olmalı. Tabii ki kimsenin böyle bir ümidi yok. 

KKM’den çıkışın kredi faizlerini etkilemesi de bekleniyor. MB’nin yapacağı düzenleme ile kredi faizlerinin en az yüzde 40 seviyesine gelmesi bekleniyor. Politika faizini yükseltmek konusunda siyasi iktidar tarafından frenlenen MB’nin kredi faizi artışıyla dolaylı yoldan sıkılaşmaya devam etmeye bekleniyor. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan da şimdilik ekonomi yönetimine belli bir serbestlik alanı açmış görünüyor. Erdoğan son olarak “ekonomi kadrolarmız işinin ehli” diyerek desteğini göstermiş oldu. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in istifa ettiğine yönelik haberler de asılsız çıkmıştı. Ama muhtemelen bir restleşme olmuş ve Şimşek en azından şimdilik istediğini almış görünüyor. 

Erdoğan memur ve emekli maaşlarının iyileştirileceğine dair de sinyal verdi. Yerel seçimler yaklaşırken Erdoğan’ın memur ve emeklilileri görmezden gelmesi pek mümkün değildi zaten. Emeklilerle ilgili yaptığı son açıklamada iyileştirme için yıl başını işaret eden Erdoğan, demek ki memnuniyetsizliğin boyutunu fark etmiş ve kararını revize etme ihtiyacı duymuş. Ekim ayında bir telafi bekleniyor. Elbette maaşların erimesi karşısında böyle küçük dokunuşların tatmin edici bir sonuç vereceğini beklemiyoruz. Yine de bir gönül alma girişimi olacak. 

Erdoğan dünkü Bakanlar Kurulu toplantısının ardından yaptığı açıklamada da bir kez daha vatandaştan sabır istedi. Vatandaşın ne kadar sabır gösterdiğini ise yerel seçim sonuçları gösterecektir.

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER