Kocaeli Büyükşehir Marmara için neler yapıyor? Tek tek sıraladılar
Marmara Denizi’ni korumak için çalışmalar yapan Kocaeli Büyükşehir hem körfezi temizliyor hem de denetliyor.

Kocaeli Haber- Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Doç.Dr.Tahir Büyükakın, “Marmara ölüyor” sözleriyle altını çizdiği tehlikeye karşı Marmara’daki tüm belediyeleri görevlerini yapmaya davet etmişti.
BÜYÜKAKIN’IN UYARISI
Konunun ideolojik tartışmaların çok uzağında olduğunu belirten Büyükakın, “Tedbir alınmaz, gereken yapılmazsa yine çok büyük bir çevre felaketi ile karşı karşıya kalacağız” demişti.
HANGİ ÖNLEMLER ALINIYOR?
Peki, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, Marmara’nın korunmasına yönelik hangi önlemleri alıyor? Büyükşehir’in bu konuda iki önemli ana faaliyetinin yanında çok sayıda yan çalışması da bulunuyor. Ana faaliyetlerinden ilkini Marmara Denizi’nin kirletilmemesini hedefleyen arıtma tesisleri oluşturuyor. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, 23 arıtma tesisi ile İzmit Körfezi’ne bir damla atık suyun gitmesine izin vermiyor. Yılda 700 milyon TL enerji maliyetine yol açsa da Büyükşehir, arıtma tesislerini çalıştırmaktan vazgeçmiyor.
HEM TEMİZLİK HEM KORUMA
İkinci ana faaliyet ise İzmit Körfezi’nde “Dip Çamuru Temizliği”. Sanayinin gelişimiyle birlikte, derelerden taşınan atıklarla İzmit Körfezi’nin doğu baseni adeta bir çamur deryasına dönüştü ve ekolojik dengede bozulmalar meydana geldi. Büyükşehir dip çamuru projesiyle yılların biriktirdiği bu kirliliği ortadan kaldırmak için çalışıyor. İlk etabı tamamlanan projenin ikinci etabı başlamak üzere. Proje kapsamında 8.500.000 ton dip çamuru denizden çıkarılarak bertaraf edilecek.
ATIK VE ÇÖPLER DENİZE ULAŞMADAN BERTARAF EDİLİYOR
Diğer yandan Büyükşehir, 4 adet deniz yüzey temizleme teknesi ile İzmit Körfezi’nde yüzer halde bulunan atıkları topluyor. Deniz süpürgelerinin yanaşamayacağı kıyı bölgelerde 2015 yılından bu yana 3 adet amfibi temizleme aracı hizmet veriyor. Atıkların dereler vasıtası ile denize ulaşmasını önlemek için kurulan Kumla ve Kiraz Dereleri bariyer sistemiyle 2.500 metreküp atık toplandı. Kıyılarda oluşan kirliliklerin temizlenmesi ve geri dönüştürülebilir atıkların toplanması amacıyla oluşturulan Mavi Takım ekibi de şimdiye kadar yaklaşık 66 ton atık temizledi. Öte yandan İzmit Körfezi’ndeki iskele altlarında, kıyı kesimlerde bulunan durgun sularda birikim yapan yüzer haldeki atıkları toplamak amacıyla 10 adet çöp kovası yerleştirilerek, bu alanlarda biriken yüzer haldeki atıklar temizleniyor.
145 BİN METREKÜP SIVI ATIK TOPLANDI
Büyükşehir, İzmit Körfezi ve Karadeniz kıyılarının fosil yakıtlar başta olmak üzere diğer zararlı maddelerden korumak için acil müdahale çalışmalarına 2012 yılından beri devam ediyor. İzmit Körfezi’nde gemilerden kaynaklanan atıklar 2008 yılından bu yana Lisanslı Atık Alma Gemileri ile toplanıyor. Bugüne kadar yaklaşık 36 bin adet deniz aracına hizmet verilerek yaklaşık 145 bin metreküp sıvı atık toplandı. Toplanan atıklar Derince Limanı’nda yer alan Lisanslı Atık Kabul Tesisi’nde işlenerek, ekonomiye kazandırılıyor.
BİNLERCE BALIK SALINDI
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, koruma ve temizleme çalışmalarının yanında İzmit Körfezi’nde deniz ekosistemini desteklemek amacıyla da faaliyetler gerçekleştiriyor. Bu kapsamda İzmit Körfezi’ne 48 bin yavru balık salan Büyükşehir, İzmit Körfezi’nde çeşitli noktalara ise yapay resif bırakmıştı. Böylelikle Büyükşehir, balık salımı çalışmalarını destekleyecek adımları da atmış oldu.
Değerli NoktaGazetesi.com.tr okurları,
NoktaGazetesi.com.tr ekibi olarak Türkiye'de ve dünyada yaşanan, haber değeri taşıyan gelişmeleri sizlere en hızlı, tarafsız ve kapsamlı şekilde sunmak için çalışıyoruz. Bu süreçte sunduğumuz haberlerle ilgili eleştiri, görüş ve yorumlarınız bizim için çok değerli. Ancak, karşılıklı saygı ve hukuka uygunluk çerçevesinde, daha sağlıklı bir tartışma ortamı oluşturmak adına yorum platformumuzda uyguladığımız bazı kurallarımız bulunmaktadır.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (diğer okurlara yönelik olanlar da dahil) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık içermesi durumunda, yorum editörlerimiz bu yorumları onaylamayacak ve silecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar arasında aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemleri de yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur, bu nedenle bu tür yorumlar da NoktaGazetesi.com.tr sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca, Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu kanıtlanamayan iddia, itham ve karalama içeren, halkı kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmaz ve silinir. Aynı şekilde, bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmaz ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Diğer web sitelerinden alınan bağlantılar NoktaGazetesi.com.tr yorum alanında paylaşılamaz.
NoktaGazetesi.com.tr yorum alanında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan kullanıcıya aittir, NoktaGazetesi.com.tr bu sorumluluğu üstlenmez.
NoktaGazetesi.com.tr'de yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yer alan Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik Sözleşmesi'ni okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Kurallarımıza uygun şekilde saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun yorumlarınız için teşekkür ederiz.