İstihdam krizi! Yabancı öğrenciler gidecekler mi kalacaklar mı?
Türkiye'ye eğitim için gelen yabancı öğrenci sayısı dikkat çekici düzeyde. 2024 yılı verilerine göre, ülkede toplam 338 bin 161 yabancı öğrenci eğitim alıyor.
Son dönemde en çok tartışılan ve merak edilen konulardan biri de yabancı öğrencilerin sayısındaki artış. Ülke genelinde 7 milyon 109 bin 270 öğrenci yükseköğretim kurumlarında öğrenim görürken, yabancı öğrenci sayısı ise 338 bin olarak kayıtlarda yer alıyor. Türkiye, yüzde 4,7'lik oran ile yabancı öğrenci sıralamasında dünyada ilk 10'da bulunuyor. Yabancı öğrenciler, en çok Suriye, Türkmenistan, İran, Irak, Kazakistan, Mısır, Afganistan, Somali ve Yemen'den gelirken, yüzde 35'i İstanbul'u tercih ediyor. Yabancı öğrencilerin en çok tercih ettiği diğer iller ise Eskişehir ve Karabük. Hakkari'de ise hiç yabancı öğrenci bulunmuyor.
ULUSLARARASI GEÇERLİLİĞE SAHİP DİPLOMALAR ÜLKEMİZİ DAHA CAZİP KILIYOR
Türkiye'ye eğitim için gelen öğrencilerin büyük kısmı düzenli göçmen statüsünde. Yabancı öğrenciler bu okullara ÖSYM tarafından yapılan Türkiye Yurt Dışından Öğrenci Kabul Sınavı ile giriyor veya her okul kendi sınavını yapıyor. Örneğin Karabük Üniversitesi kendi öğrencilerini sınavla seçiyor ve okulda 100 farklı ülkeden 12 bin 500 öğrenci eğitim alıyor. Adeta yabancı öğrenci bolluğu yaşanan Türkiye'de bu artışın nedeni değerlendiren uzmanlar ise önemli bilgiler verdi. Eğitim Sosyoloğu Prof. Dr. Tunay Kamer: "Türkiye'nin Asya, Orta Doğu ve Afrika ülkeleriyle tarihi ve kültürel bağları var ve bu hızlı uyum sağlamaları için bir avantaj. Türkiye'deki üniversitelerin birçoğu uluslararası geçerliliği olan diplomalar. Tüm bunlar öğrenciler için ülkemizi daha cazip hale getirmekte." dedi.
"BEYİN GÜCÜNÜ KAYBETME RİSKİYLE KARŞI KARŞIYA"
Türkiye'deki yeni mezunların yurt dışına gitme eğilimlerinin arttığını anlatan Kamer, "Bunun nedenleri daha iyi kariyer olanakları, daha yüksek yaşam standartları, alanında uzmanlaşma fırsatları ve ekonomik beklentilerdir. Bunlar, mühendislik, tıp ve yazılım gibi yüksek talep gören alanlarda mezunların yurt dışına gitmesine neden olmaktadır. Türkiye yabancı öğrencileri çekerek eğitim sektöründe uluslararası bir merkez olmaya çalışırken, bir yandan da beyin gücünü kaybetme riskiyle karşı karşıya. Bunu dengelemek için Türkiye'nin kendi mezunlarına daha fazla istihdam imkânı oluşturması önemli" diyerek açıklamalarını noktaladı.