Kocaeli fuar organizasyonları

Berkan Aslan

Berkan Aslan

Tüm Yazıları

Bildiğiniz gibi Kocaeli Türkiye'nin en büyük sanayi kuruluşlarının bulunduğu, çok sayıda kobilerin yer aldığı bir şehir.

Geçtiğimiz yıllarda İntertex Uluslararası Fuar Merkezimiz yerinden sökülmüştü. Uzuntarla bölgesine yeni bir fuar merkezinin yapılacağı söylenmişti. İlerleyen zaman diliminde sabırsızlıkla yeni fuar merkezimizi bekliyor olacağız.

Son yıllarda bir çok fuar yapıldı. Şehrin aerodinamik yapısının ayakta kalabilmesi için bu tarz fuarların olması gerekiyor. Ne de olsa sanayinin kalbi bu şehirde atıyor.

Son iki fuarı izninizle değerlendirmek istiyorum.Bunlardan ilki geçtiğimiz ay Türkiye'nin en büyük istihdam fuarı olarak bilinen ve lanse edilen İK Fuarıydı. Onbinlerce insanın katıldığı bu fuara iki gün boyunca bende katıldım.

Kocaeli Üniversitesi Kariyer Geliştirme Uygulama ve Araştırma Merkezi (KAGEM) ev sahipliğinde, Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi Başkanlığı destekleriyle 26-27 Şubat tarihlerinde gerçekleştirilen bu fuarın baştan sona tüm detaylarını eksilerini artılarını sizlerle paylaşmak istiyorum.

Öncelikle Kocaeli'mize değer katan, fark yaratan, katkı sağlayan her türlü organizasyonu desteklediğimizi bilmenizi isterim. Bu organizasyonda emeği geçen tüm şahsiyetleri tebrik ediyorum. Ellerinize ayaklarınıza sağlık.

Gelelim konumuza. Bu fuarın artısı bana kalırsa çok fazla algı yaratılarak geniş bir kitleye hitap edildi. Üniversite ve Büyükşehir Belediyemiz bu fuarın lansmanını çok başarılı bir şekilde gerçekleştirdi.

Tüm Türkiye'de ses getiren bir fuar oldu.

Eksikliklerimizi hemen dile getirmek istiyorum.Birincisi, organizasyonun EN BÜYÜK EKSİĞİ MAALESEF AMA MAALESEF yemek yenilebilecek hiç bir alan, cafe restaurant yoktu. Çay ve kahve içmek için 15-20 dk boyunca sırada beklemek zorunda kaldık. Sıra bize geldiğinde sıcak suyumuz bitti yarım saat bekleteceğiz dediler.

1-) Bu tür fuar organizasyonlarına şehir dışından bir çok insan katılıyor, kan şekeri düşenler, karnı acıkanların aperatif tüketebilecekleri bir mekan yoktu maalesef.Çok ivedi bir şekilde en az 3-4 yemek çeşidinin satıldığı alanların organize edilmesi gerekiyor.

2-) Kongre merkezinin içerisinde çay ve kahve satan alanın hemen yanında içi dolmuş ve dışarı taşmış olan çöp kovalarının sürekli kontrol ediliyor ve temizleniyor olması gerekiyor.

3-) Çevre ve tuvaletlerin sürekli temizlenmesi gerekiyordu.

4-) Açılış için tüm protokolün oturmak için geçtiği salonda çok fazla üniversite öğrencilerinin bulunmasıydı. Takım elbiseli ve abiyeli bir çok kişi, iş insanı, yönetici maalesef ki içeri giremedi, girenlerde oturamadı.

5-) Fuar organizasyonlarında karşılama da tek tip kıyafetli görevli kadın personeller yani hostesler olur.Bu fuarlarda maalesef hiç birini göremedik.

6-) Kongre mekezinin içerisinde arka fonda hafif müzik olmalıydı.

7-) Otopark alanları için belediyeden yönlendirme yapacak personeller ve zabıta ekipleri koordineli olarak çalışmalıydı.

8-) Fuar açılış programında basit müzikler, halk oyunları vb gruplar yerine daha kaliteli daha ağır müzisyenler sahne alabilirdi.

9-) Her seferinde kongre merkezinin önüne sağına soluna karşısına koyulan brandadan yapılmış çadır maalesef ki olmamış. Organizasyonun kalitesini ve ağırlığını bozuyor. Daha farklı bir çalışma yapılabilir.İçeride nefes alınamıyordu. Standlar çok fazla iç içeydi.

10-) Fuar süresince lütfen ama lütfen üniversite öğrencilerini fuar alanına doldurmayın. Tüm fuarlarda aynı sahneyi görmekten cidden sıkılıyoruz. ( İK Fuarı hariç ) Diğer fuarlarda yetişkinler standlara yönelip bilgi alamıyor çünkü her yer çocuk kaynıyor. Tabiiki çocuklarımız ve gençlerimiz de gelecekler fakat , zorunlu tutulması ve yoklama alınması çok saçma.

11-) Bu organizasyonlarda neden sanayicileri göremiyoruz.Hiç biri fuarlara katılmıyorlar, burada Kocaeli Ticaret Oadası ve İzmit Sanayi Odasının daha fazla çalışması emek harcaması gerekiyor.

12-) Körfez Ticaret Odası , İzmit Sanayi Odası , Kocaeli Ticaret Odası ve Körfez Deniz Ticaret Odalarını bu şehrin değeri olan FUAR ORGANİZASYONLARINA DESTEK VERMEYE DAVET EDİYORUZ.

Gelelim İkinci fuara yani Bilişim Fuarına. Dün ilk günüydü fuarın, bende katıldım. Genel olarak güzeldi. Yine emeği geçen tüm arkadaşlarımıza teşekkür ediyoruz.

Nasıl daha güzel olabilirdi ? Yine katılımcıların sayıları arttırılabilirdi.Daha fazla bilişim sektöründen şirketi bu fuarda görebilirdik.Yemek yiyebileceğimiz, kahvemizi ağız tadıyla yudumlayabileceğimiz cafe restaurant alanları maalesef ki yine yoktu.

Çok fazla sanayiici göremedim. Bu organizasyonun reklamı bir önceki fuara göre biraz daha zayıftı. Kocaeli' de bulunan Ticaret odası ve Sanayii Odasının daha fazla desteklerini görmek istiyoruz.

Ayrıca Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Tahir Büyükakın' ın çok acil bir departman kurarak sadece fuar organizasyonları için bir kaç uzman kişiyi istihdam etmesi gerekiyor.İstihdam edeceği bu kişiler Türkiye'nin dört bir noktasındaki fuarlara katılarak deneyim kazanıp daha profesyonel bir şekilde Kocaeli'mize değer kazandıracak fuar projelerine imza atmalılar.

Şunu bilmenizi isterim ki en büyük yatırım insana yapılan yatırımdır. Bu uzmanlar fabrikalarla sürekli iletişim halinde olmalı ve her fuar organizasyonu için fabrikalardaki yöneticilere bilgi vererek, fabrikaların o fuarlara katılım sağlamalarını sağlamalılar.

Emeği geçen herkese teşekkür ediyor ve bir sonraki fuarımızın daha profesyonel daha çok ses getiren bir fuar etkinliğine dönüşmesini temenni ediyorum.