2025 yılı Pazar fiyatları nasıl olacak? İşte cevabı!

Meyve ve Sebze Komisyoncuları Tüccarları Derneği Başkanı Hüseyin Balkaya ile Seyyar Esnafı ve Pazarcılar Odası Başkanı Ramazan Kumsar, 2025 yılı ile kış aylarının Pazar fiyatlarını nasıl etkileyeceğini Nokta Gazetesi’ne anlattı

2025 yılı Pazar fiyatları nasıl olacak? İşte cevabı!

Kocaeli Haber- Kar, kışın kapıda olduğu ve 2025 yılı zamlarının gündemde olduğu süreçte vatandaşlar pazardaki meyve ve sebze fiyatlarının nasıl olacağını merak ediyor. Konu hakkında Nokta Gazetesi’ne özel açıklamalarda bulunan Kocaeli Meyve ve Sebze Komisyoncuları Tüccarları Derneği Başkanı Hüseyin Balkaya ile Kocaeli Seyyar Esnafı ve Pazarcılar Odası Başkanı Ramazan Kumsar ise son durumu sizler için paylaştı. Pazar fiyatlarının daha da artmasını beklediğini söyleyen başkanlar, esnaf olarak beklentilerini de dile getirdi.

“ZAMLAR GELİRSE BU FİYATLAR DAHA DA ARTAR”

Yıl sonunun yaklaşması ile meyve ve sebze fiyatlarındaki beklentiler hakkında gazetemize özel açıklamalarda bulunan Kocaeli Meyve ve Sebze Komisyoncuları Tüccarları Derneği Başkanı Hüseyin Balkaya, “Yılbaşından sonra yine zamlar gelirse bu fiyatlar daha da artar. Mesela geçenlerde Serik bölgesinde seraların birçoğu uçtu. Hava şartları, sel, yağmur, kar Akdeniz’de etkileyici şekilde olursa fiyatlar haliyle bundan aşağıya olmaz, yükselir. Fiyatlarda düşüş nisan ayından sonra başlar. Yaz dönemine geçildiğinde başlar” diye konuştu.

“BEKLENTİMİZ FİYATLARIN, MASRAFLARIN DÜŞMESİ”

Pazarcı esnafının ürünleri satın alırken zorluk yaşayıp yaşamadığını ve esnafın 2025 yılı beklentilerini sorduğumuz Balkaya, “Bayağı zorluk çekiyorlar. Bizim beklentilerimiz ise haliyle fiyatların, masrafların düşmesi. Her şey zam. Nakliye zam, ambalaj zam... Yılbaşından sonra işçiler de zam alacaklar. Haliyle bunlar da fiyatlara yansıyor” şeklinde konuştu.

“SERALARA BAĞLI OLDUĞUMUZ İÇİN FİYAT ARTIŞLARI YÜKSEK OLUYOR”

Konu hakkında gazetemize konuşan Kocaeli Seyyar Esnafı ve Pazarcılar Odası Başkanı Ramazan Kumsar ise, “Fiyatlar daha da yükselecek. Ülkemizde kışın hava şartları çetin geçiyor. Biz de kışın Antalya ve Ege bölgesine bağımlı olarak çalışıyoruz. İhracat fazla olduğu zaman Türkiye’deki fiyatların artışına sebep oluyor. Bu sene fiyatların yılbaşından sonra bayağı bir yüksek olacağını düşünüyoruz. Bunun karla, kışla etkisi pek fazla yok. Şu an yakın bölgemizde üreticilik yapılmadığı ve Antalya’daki seralara bağlı olduğumuz için fiyat artışları yüksek oluyor” dedi.

“BU KIŞ KAR YAĞARSA FİYATLAR DAHA DA YÜKSEK OLACAK”

“Çiftçilerimize, köylülerimize destek vermemiz lazım” diyerek sözlerine devam eden Kumsar, “Yazın bu bölgedeki köylerimizle çıkan ürünlerle fiyatlar çok aşağıya iniyor. Çünkü nakliye olmuyor ve vatandaşın kesesine yarıyor. Bölgemizde sadece ve sadece kıvırcık var. Diğer ürünler bölgemizde yok. Karnabahar, brokoli, havuç, turp, domates, patlıcan, biber, meyve bu bölgede olmadığı için fiyatlar nakliyeden dolayı biniyor. Bu kış kar yağarsa fiyatlar daha da yüksek olacak. Çünkü mallar büyümeyecek. Büyümeyeceği için de malların fiyatları yukarı çıkacak” şeklinde konuştu.

“BİZ ARTIK LASTİĞİN ÜZERİNDE DEĞİL JANTIN ÜZERİNDE GİDİYORUZ”

Pazarcı esnafının durumu hakkında da açıklamalarda bulunan Kumsar, “Biz artık lastiğin üzerinde değil jantın üzerinde gidiyoruz. Lastiklerimiz yok. Lastiklerimiz patladı. Benim esnafım şu an zarar ediyor. 3 harfli marketlerle boğuşuyoruz. 3 harfli marketler pazarımızın olduğu günler ‘halk günü’ adıyla satış yapıyorlar. Pazar bitince ertesi gün çok yüksek fiyatlara çekiyorlar. Buradan da yetkililere sesleniyoruz. Bir an önce Hal Kanunu’nun çıkması gerekiyor. O marketlerin de şehirden dışarıya çıkması gerekiyor. Kaldırımları da aşırı derece işgal ediyorlar. İlçelerimizde sıkıntılar yaşıyoruz” diye konuştu.

“YETKİLİLERİN SEYYAR SATICILAR KONUSUNDA BİZE YARDIMCI OLMALARI GEREKİYOR”

Sözlerinin devamında Kumsar, “Aşırı derece de seyyar satıcı var. Biz bu devlete vergi ödüyoruz. Tamamen devlete görevimizi yapıyoruz ama bir bakıyoruz ki her köşe başında bir seyyar satıcı var. Bu seyyar satıların birçoğu da Kocaeli’nin, İzmit’in esnafı değil. Bunların birçoğu il dışından geliyor. Parayı buradan alıyorlar atıyorum Bursa’ya götürüyor. Ama biz parayı buradan alıyoruz yine İzmit’e, Kocaeli’ye veriyoruz. Bir an önce yetkililerin seyyar satıcılar konusunda bize yardımcı olmaları gerekiyor. Vatandaşlarımızı pazarlara davet ediyorum. Pazarlar günlük, taze malların satıldığı yerlerdir. Alışverişlerini pazarlardan yapsınlar. Pazarlarda rekabet oranı daha çoktur. Daha uygun mallar vardır. Vatandaşlar bize tepki gösteriyor ama tepki verecekleri yer pazacılar ya da pazarcılar odası değil. Eğer ki bir ülkede üretim yoksa, üretilmiyorsa bunun fiyatı yüksek olur” ifadelerini kullandı.

Kaynak: Gülşah Yücel Ay
Hüseyin Balkaya Meyve ve Sebze Komisyoncuları Tüccarları Derneği Ramazan Kumsar Seyyar Esnafı ve Pazarcılar Odası