65 kişi ölmüştü: Sanıklar duruşmaya gelmedi!
Adıyaman'da, 6 Şubat depreminde 65 kişinin hayatına mal olan Sueda Kent Sitesi'nin duruşması görüldü.

Adıyaman'da, 6 Şubat 2023’teki Kahramanmaraş merkezli depremler sırasında yıkılan ve 65 kişinin hayatını kaybetmesine sebep olan Sueda Kent Sitesi davasının ikinci duruşması, Adıyaman 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Depremde yakınlarını kaybeden mağdurlar, sanıkların tutuklanması talebinde bulunurken, mahkeme heyeti bu talebi reddetti ve davayı 2025 yılına erteledi.
65 KİŞİNİN ÖLÜMÜNE SEBEP OLDU
Adıyaman’ın Merkez ilçesinde bulunan Sueda Kent Sitesi B Bloku, 6 Şubat 2023’te meydana gelen büyük depremler sırasında tamamen yıkılmış, enkaz altında kalan 65 kişi yaşamını yitirmişti. 14 kişi ise yaralı olarak kurtulmuştu. Sitedeki yıkımın ardından, müteahhitler Mehmet Murat Bulut, Muhittin Büyük ve statik fenni mesulü Ömer Yılmaz hakkında "bilinçli taksirle ölüme ve yaralanmaya neden olma" suçlamasıyla dava açıldı. Savcılık, sanıklara 22 yıl 6 aya kadar hapis cezası verilmesini talep etmişti.
SANIKLAR DURUŞMADA YOKTU
Sueda Kent Sitesi davasının ikinci duruşmasında, sanıklar Mehmet Murat Bulut, Muhittin Büyük ve firari statik uzmanı Ömer Yılmaz, mahkemeye katılmadılar. Bulut ve Büyük’ün avukatları duruşmada yer alırken, sanık Ömer Yılmaz hakkında çıkarılan yakalama emrinin infazı bekleniyor. Duruşmaya, depremin ardından hayatını kaybedenlerin aileleri ve avukatları katıldı.
KARDEŞLERİMİN UMUTLARINI ÇALDILAR
Duruşmada söz alan mağdurlardan Hatice Özciriş, depremde iki kardeşini kaybettiğini ve 29 saat sonra annesiyle birlikte enkazdan kurtarıldığını belirtti. "Kardeşlerimin umutlarını çaldılar. Sanıkların kasten öldürmeden yargılanması gerektiğini düşünüyorum," diyen Özciriş, sanıkların tutuklanmasını talep etti. Aynı şekilde, sitede 3 çocuğunu kaybeden Dilek Gölgelikaya da sorumluların cezalandırılmasını istedi. Özciriş, adaletin sağlanması gerektiğini belirterek, "Adalet mülkün temelidir, ama şu an buna inanmıyorum. Sanıkların tutuklanmalarını istiyorum," diye konuştu.
TUTUKLU YARGILANMALARINI İSTİYORUZ
Mağdurların avukatları, sanıkların güçlü siyasi bağlantılara sahip olduklarını öne sürdü. Avukatlar, "Sanıkların kaçma riski bulunuyor. Yurt dışına çıkabilecek güce sahipler. Bu nedenle tutuklu yargılanmalarını istiyoruz," şeklinde savunma yaptı. Ayrıca, dosyanın bilirkişiye gönderilmesini ve yeni rapor düzenlenmesini talep ettiler.
SUÇSUZ OLDUĞUNU İDDİA ETTİ
Sanık avukatı ise, müvekkillerinin suçsuz olduğunu iddia etti. Avukat, depremin şiddeti ve ivmesinin bilim insanları tarafından doğru bir şekilde tahmin edilemediğini ileri sürerek, depremin büyüklüğünün etkilerinin bilinmediğini savundu. "Bilirkişi raporlarında deprem şiddeti ve ivmesi yeterince ele alınmamıştır," dedi.
TALEP REDDEDİLDİ
Cumhuriyet savcısının mütalaasında, sanıkların tutuklanmasına gerek olmadığını belirten mahkeme heyeti, mevcut delillerin sanıkların tutuklanması için yeterli olmadığını ifade etti. Mahkeme, sanık Ömer Yılmaz hakkında çıkarılan yakalama emrinin uygulanmasını ve eksik hususların giderilmesini talep etti. Mahkeme, aynı zamanda bilirkişi raporuna itirazlar üzerine dosyanın yeniden incelenmesi ve yeni bir rapor alınması kararı aldı. 9 Eylül Üniversitesi Mühendislik Fakültesi'ne gönderilecek olan dosyanın, depremin ivme kat sayısı ve binanın yıkılmasındaki etkisi gibi teknik unsurları yeniden değerlendirilmesi isteniyor. Duruşma, 11 Şubat 2025 tarihine ertelendi.
Değerli NoktaGazetesi.com.tr okurları,
NoktaGazetesi.com.tr ekibi olarak Türkiye'de ve dünyada yaşanan, haber değeri taşıyan gelişmeleri sizlere en hızlı, tarafsız ve kapsamlı şekilde sunmak için çalışıyoruz. Bu süreçte sunduğumuz haberlerle ilgili eleştiri, görüş ve yorumlarınız bizim için çok değerli. Ancak, karşılıklı saygı ve hukuka uygunluk çerçevesinde, daha sağlıklı bir tartışma ortamı oluşturmak adına yorum platformumuzda uyguladığımız bazı kurallarımız bulunmaktadır.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (diğer okurlara yönelik olanlar da dahil) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık içermesi durumunda, yorum editörlerimiz bu yorumları onaylamayacak ve silecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar arasında aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemleri de yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur, bu nedenle bu tür yorumlar da NoktaGazetesi.com.tr sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca, Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu kanıtlanamayan iddia, itham ve karalama içeren, halkı kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmaz ve silinir. Aynı şekilde, bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmaz ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Diğer web sitelerinden alınan bağlantılar NoktaGazetesi.com.tr yorum alanında paylaşılamaz.
NoktaGazetesi.com.tr yorum alanında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan kullanıcıya aittir, NoktaGazetesi.com.tr bu sorumluluğu üstlenmez.
NoktaGazetesi.com.tr'de yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yer alan Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik Sözleşmesi'ni okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Kurallarımıza uygun şekilde saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun yorumlarınız için teşekkür ederiz.