Ahmet Alp Eker’den çarpıcı DSÖ verileri: 600 milyon vaka, 400 binden fazla insan...

Nokta TV ekranlarında yayınlanan Adem Yaman ile Akademi Günlüğü programına KOÜ Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Dr. Öğr. Üyesi Ahmet Alp Aker Konuk oldu. Aker, toplum sağlığını yakından ilgilendiren gıda güvenliği konusunda çarpıcı veri ve bilgiler paylaştı.

Ahmet Alp Eker’den çarpıcı DSÖ verileri: 600 milyon vaka, 400 binden fazla insan...
Ahmet Alp Eker’den çarpıcı DSÖ verileri: 600 milyon vaka, 400 binden fazla insan...

Kocaeli Haber - Nokta TV ekranlarında yayınlanan Adem Yaman ile Akademi Günlüğü programına KOÜ Tıp Fakültesi halk Sağlığı Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Dr. Öğr. Üyesi Ahmet Alp Aker konuk oldu. Aker, programda toplum sağlığını yakından ilgilendiren gıda güvenliği ve gıda zehirlenmeleri konusunda dikkat çeken bilgiler aktardı. Aker, Dünya Sağlık Örgütü’nün gıda ile bağlantılı hastalıklarla ilgili verilerini paylaşarak gıdayla ilgili sürekli olarak eğitim ve denetim gerekliliğinin önemini vurguladı.

“600 MİLYON VAKA”

Aker’in konu hakkında aktardıklarını satır başları şu şekilde: “Gıdayla ilgili problemin boyutu tam bilinemiyor. Dünya Sağlık Örgütü’nün bazı rakamları var. Gıda ile bulaşan hastalıklarla ilgili. Yılda 600 milyon vaka olduğu ve 400 binden fazla insanın da hayatını bu nedenle kaybettiğine dair veriler. Ama kesin bir şey söylemek zor. Neden zor? Çünkü birçok kişi gıda tükettikten sonra çeşitli belirtiler gösteriyor ve bunları hissediyor. Ama çok ağır bir tablo gelişmeyebiliyor. Dolayısıyla bir sağlık kurumuna başvurulmuyor ya da başvursa bile onun gıdadan olduğuna dair bir teşhis konmuyor. Eğer ilaç veya antibiyotik kullanımını gerektirecek bir durumsa doktor genellikle bir ilaç yazıyor ama gıda öyküsünün dikkatli alınmadığı durumlarda bu bir gıda zehirlenmesidir teşhisi konmuyor.

“BİRÇOK NOKTAYA DİKKAT EDİLMELİ”

Fakat toplu yemek yenen, toplu yemek sevisi yapılan yerlerde elbette yemek yendikten, belirli bir süre geçtikten sonra özellikle birden fazla kişide karın ağrısı, bulantı, ishal ve benzeri şikayetlerin olması ve bunların sağlık kuruluşlarına başvurması o gıdanın ya da o gıdalardan herhangi birisinden bu hastalığın bir enfeksiyon kaynaklı olduğunu düşündürtüyor. Dışarda yemek yemek kimi riskler içerir hijyen yönünden yeterli özen gösterilmezse ve önlem alınmazsa. Bunlar arasında malzemenin iyi işlenmesi, iyi korunması ama çalışanlarında gıdayı hazırlarken yeterince özen göstermeleri ve kişisel hijyen dahil birçok noktaya dikkat etmeleri gerekir.

“SÜREKLİ EĞİTİM VE DENETİM”

Bu söylediklerim "dışarda yemek yemeyin" anlamına gelmiyor. Ama bu kuruluşların Tarım Bakanlığı tarafından düzenli olarak denetlenmesi, eksiklikler varsa bunların tamamlanması, personelin sürekli eğitilmesi zehirlenmelerin önüne geçmek istiyorsak çok önemli. Gıdayla ilgili sürekli olarak eğitim ve denetim gerekli.”

Muhabir: Murathan BİRİNCİ
Adem Yaman ile Akademi Günlüğü Ahmet Alp Aker Gıda zehirlenmesi Dünya Sağlık Örgütü Kocaeli Haber
Henüz bu içeriğe yorum yapılmamış.
İlk yorum yapan olmak ister misiniz?
Yorum yapmak için tıklayınız