Aile hekimleri taleplerinde ısrarcı! İş bırakacakları yeni tarih belli oldu

Aile hekimleri 14 Mart Tıp Bayramı’nda iş bırakacak ve Anıtkabir ziyareti sonrasında basın açıklaması yaparak taleplerini dile getirecekler.

Aile hekimleri taleplerinde ısrarcı! İş bırakacakları yeni tarih belli oldu
Aile hekimleri taleplerinde ısrarcı! İş bırakacakları yeni tarih belli oldu

Aile hekimlerinin, Aile Hekimleri Performans ve Ödeme Yönetmeliği’ne itirazları sürüyor. Toplamda 12 sağlık örgütünün çağrısı ile harekete geçen hekimler 14 Mart Tıp Bayramı’nda iş bırakacak ve Anıtkabir ziyareti yaptıktan sonra basın açıklaması yaparak taleplerini dile getirecekler.

HİZMET VERMEYECEKLER

Genel Sağlık-İş, Kocaeli Tabip Odası, Birlik Sağlık ve Sosyal Hizmet Çalışanları Sendikası, Aile Hekimleri Derneği, Aile Sağlığı Çalışanları Ebe ve Hemşire Derneği, Hürriyet Sağlık Sen, Birinci Basamak Sağlık Çalışanları Birlik ve Dayanışma Sendikası, Genç Sağlık Sen, SAHADER, SAHİMSEN, SES, TÜMRAD-DER’in katılımı ile yapılacak bir günlük iş bırakma eyleminde aile hekimleri ve aile hekimleri çalışanları hizmet vermeyecek.

BEŞ KRİTİK TALEP İÇİN İŞ BIRAKACAKLAR

Yapılan açıklamaya göre hekimlerin beş talebi var;
“Beş temel talebimiz ve hepimiz için güvenli bir sağlık ortamı sağlanana kadar mücadeleye devam edeceğiz.
Buradan bir kere daha hatırlatıyoruz:

1. Kamusal bir hizmet olan birinci basamak sağlık hizmetlerinin fiziki ve tıbbı donanımı ve ASM’ler kamu tarafından sağlanmalıdır.

2. Halkımıza nitelikli bir sağlık hizmeti sunabilmemiz için yeterli zaman ve olanak sağlanmalıdır. Koruyucu sağlık hizmetlerinin öncelendiği ve ekip anlayışını gözeten bir sistem inşa edilinceye kadar ASM sayısı hekim başına 2.000 nüfusu aşmayacak şekilde artırılmalıdır.

3. Aile hekimliğinde güvencesiz ve kadrosuz istihdamı kabul etmiyoruz. ASM’lerde nüfus yapısına göre yeterli hemşire, ebe, teknisyen görevlendirilmeli, aşılama ve diğer koruyucu hekimlik uygulamaları desteklenmeli, geliştirilmelidir. Ebe ve hemşirelerin maaş ve teşvik ödeme kriterleri, aile hekiminin çalışma kriterleri ile değil kendi mesleki sorumluluklarına göre düzenlenmelidir. ASM çalışanlarının kanun değişikliği gerektiren teşvik ücreti katsayısı en az iki katı ve tavan ücreti en az üç katı oranında artırılmalıdır.

4. ASM’lerde çalışan hekim, ebe, hemşire ve sağlık emekçilerine emekliliğe yansıyacak tek kalemden oluşan, insanca yaşamaya yetecek düzeyde, izin kullandıklarında, hastalandıklarında, çocuğu olduğunda veya ailesinden biri öldüğünde kesilmeyecek maaş ödenmelidir.

5. Sağlıkta şiddeti artıracak düzenlemeler değil şiddetin önlenmesini sağlayacak etkin ve caydırıcı tedbirler alınmalı, etkili şiddet yasası çıkarılmalı ve sağlık çalışanlarının can güvenliği sağlanmalıdır.”

Muhabir: Emirhan Akman
Aile hekimleri 14 Mart Tıp Bayramı İş Bırakma Kocaeli Tabip Odası
Henüz bu içeriğe yorum yapılmamış.
İlk yorum yapan olmak ister misiniz?
Yorum yapmak için tıklayınız