Alpay Hacıoğlu: Emlakçılar ciddi bir yıpranma yaşadı
Kocaeli Emlakçılar Odası Başkanı Alpay Hacıoğlu Nokta TV ekranlarında yayınlanan Şehrin İçinden programına konuk oldu. Hacıoğlu, "Barınma krizinde inanın inşaat firmaları ve emlak sektörü ciddi bir yıpranma yaşadı" dedi.
Kocaeli Haber - Kocaeli Emlakçılar Odası Başkanı Alpay Hacıoğlu Nokta TV ekranlarında yayınlanan Şehrin İçinden programının konuğu oldu. Emlak Sektörüne dair önemli açıklamalarda bulunan Hacıoğlu, Nokta Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Cansu Kızılkaya'nın sorularını yanıtladı.
"SÜREKLİ ARTIŞ GÖSTEREN BİR SEKTÖRÜZ"
Kira artış oranlarının belirlenme şekli hakkında açıklamalarda bulunan Alpay Hacıoğlu, "Bugün Kocaeli'de, Gebze ilçesindeki konutların rakamları bellidir. Kandıra ilçesindeki konutların rakamları bellidir. Site içerisinde, güvenlikli, yüzme havuzlu, kapalı açık otoparklı, çocuk oyunu olan bir sitedeki kira normal bir apartman dairesindeki olacak gibi değildir. Ama bunları bence lisanslı değerleme şirketleri, bakanlığımızın bununla ilgili ilçe ilçe, il il bir alt taban ve üst taban çalışması yapılabilir. Tabi sürekli artış gösteren bir sektörüz, sürekli gayrimenkul fiyatları artış gösteren bir durumdayız.
"PANDEMİDE DÜNYA DURDU"
Ama bir şekilde bu düzene girmeli. Bugün bakıyoruz aynı mahallede bir gayrimenkul sahibi 10 bin TL kira istiyor, yine aynı mahallede 12 bin 500 TL isteyen de var. Dönemsel bir sıkışıklık oldu. Aslında ben bu kira artışlarının ve gayrimenkul artışlarının nedenini biraz geriye gelecek olursam eğer hala daha pandeminin vermiş olduğu etkiler diye düşünüyorum. Pandemide Dünya durdu. Ülkemiz duraklama yaşadı.
"KOCAELİ'DE 53 BİN 400 TANE KAYITLI SURİYELİ YAŞIYOR"
Tabi hiçbir şeyde üretim olmadı, gıdada inşaatta, tekstilde. Birçok şeyde imalat yapılamadı. İmalat yapılamayınca, arz azaldı talep çoğaldı. Türkiye nüfusu da ciddi bir artış gösterdi. Örneğin Kocaeli'ye her yıl 18/19 bin tane öğrenci geliyor. Bu öğrencilerin bir kısmı KYK'da kalıyor, bir kısmı özel yurtlarda kalıyor bir kısmı kirada. Tayin dönemleri, atama dönemleri biliyorsunuz Suriyelilerin durumları mevcut. Kocaeli'de 53 bin 400 tane resmi kayıtlı Suriyeli yaşıyor. Yani bunlar hep bir etken bize göre" ifadelerini kullandı.
FIRSATÇILIK
Emlakçıların barınma krizindeki rolünden de bahseden Hacıoğlu, "Ben sektörü savunmak ya da sektörü, biz bunları yaptım yapmadık anlamında konuşmak istemiyorum. Aslında burada inanın inşaat firmaları ve emlak sektörü ciddi bir yıpranma yaşadı. İşte piyasayı emlakçılar artıyor, piyasayı inşaatçılar artıyor. İnşaatçılar şöyle yapıyor, emlakçılar şöyle yapıyor falan gibi. Bir de burada tabi fırsatçı zihniyette olan toplum olursak, böyle düşünceli olursak bunu emlakçısı da yapar diğer iş kolları da bunu yapabilir.
"2 AY DESTEKLEDİ BENİ İŞ YERİ SAHİBİ"
Mesela biz pandemi de örneğin, benim iş yerim kiraydı 2 ay destekledi beni iş yeri sahibi, kira almadı. Yine bir akrabamın kiracısı vardı o kiracısından 3 ay kira almadı, artış dönemi geldi dedi ki artış yapmayın yani uzun yıllardan beri kiracımızsın dedi. Böyle insan modeli de var fırsatçılar da var. Ama böyle bir mesleğe yafta koymak, etiket koymak çok doğru değil. Burada bizlerde çok ciddi sıkıntı yaşadık. Nasıl sıkıntı yaşadık, en az 3/4 ay çalışamadık. Yani kimse evini taşımadı. Bırakın ev taşımayı dışarıdan bir çorap dahi kimse kendine satın almadı. Ancak işte peynir, ekmek, ilaç. Onun haricinde kimse harcama yapmadı. Zor geçirdik bu süreçleri.
"BİZLERDE YIPRANDIK"
Yani bir emlak işletmesi neden oranın kiraya verilemeyecek ya da satılmaycak bir duruma geldi? Bu yerin kaç paraya kiralaması gerektiğini ya da o gayrimenkulün kaç paraya satılması gerektiğinin ekspertiz çalışmasını yaparız. Ona göre mal sahibine iletiriz. Ama o ara, emlakçılardan çok mal sahibinin ilanları olmaya başladı, hatta yerel ve ulusal basında da yazdı. Yahya Kaptan Mahallesinde bir gayrimenkul sahibi 17 bin TL’ye dairesini ilan veriyor. Talep var 18 bin TL’ye çıkarıyor dairesini, talep var 22 bin TL’ye çıkardı. Bunun da ben ekran görüntüsünü alıp paylaşımını yapmıştım. Biz de aslında mal sahiplerinden dolayı çok mağdur olduk. Ben emlak işletmecisiyim gidip kiralama aracılık hizmeti yapıyorum. Size bir yer sunuyorum, tamam diyorsunuz tuttuk. Mal sahibini arıyoruz diyor ki "beklesin' sebep? 'Biz sanki 15 bine veriyoruz çok düşük mü oluyor 20 mi istese' gibi. Bu tarz işlerden dolayı çok ciddi problemler de yaşadık inanın. Bizler de yıprandık" açıklamalarında bulundu.