Aslında daha pahalı: Gerçek ortaya çıktı

Tarım Ve Orman Bakanlığı'nın 2 Ekim'de ilk kez yayınlamaya başladığı taklit-tağşiş ürünler listesinde, aralarında ünlü restoran zinciri Köfteci Yusuf da olmak üzere birçok işletmede domuz etinin kullanıldığı ortaya çıktı.

Aslında daha pahalı: Gerçek ortaya çıktı

Ünlü restoranların dana etine domuz eti karıştırması skandalı, Türkiye gündeminde geniş yankı buldu. Konunun dikkat çeken yanı, domuz etinin dana etinden daha pahalı olmasına rağmen tercih edilmesiydi. Bu soruya açıklık getiren uzmanlar, restoranlarda kullanılan domuz etinin çiftliklerde yetiştirilen evcil domuzlardan değil, yaban domuzlarından elde edildiğini belirtti.

"ASLINDA DAHA PAHALI"

Gourmet Pork adlı firmanın ithalat sorumlusu Halit Özbahçıvan, restoranların daha ucuz maliyet nedeniyle yasadışı yollarla elde edilen yaban domuzlarını tercih ettiğini ifade etti. Yasalara aykırı şekilde avlanan yaban domuzlarının, çiftlik domuzlarına kıyasla daha düşük maliyetle satıldığını söyledi. Çiftlik domuzları sıkı sağlık kontrollerinden geçerken, yaban domuzları 'Trişin' adı verilen parazit riski taşıyor. Bu parazit, insanlarda ciddi sağlık sorunlarına, hatta ölümlere yol açabiliyor.

"GAYRİ RESMİ OLARAK DÖNÜYOR"

Bu yasa dışı yaban domuzu ticareti, avcılar tarafından yürütülen gayri resmi bir piyasa üzerinden devam ediyor. Halit Özbahçıvan, avcıların bazen kendilerine bile yaban domuzu satmaya çalıştıklarını belirtti. Tarım ve Orman Bakanlığı’nın 2 Ekim’de yayımladığı taklit ve tağşiş ürünler listesiyle birlikte bu skandal, halk sağlığı açısından büyük bir endişe yarattı.

Kaynak: Ordu Hayat
Köfteci Yusuf Domuz eti Tarım ve Orman Bakanlığı