Ayhan Zeytinoğlu: Savunma sanayimizi dünyada 5 firmayla temsil ediyoruz
Kocaeli Sanayi Odası Kasım ayı meclisi bugün gerçekleşti. Mecliste konuşan KSO Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, “Savunma sanayi gelirlerini dikkate alan dünya geneli ilk 100 firma listesinde bu yıl 5 firmamız yer alıyor” dedi.
Kocaeli Haber - Savunma Sanayii Başkanlığı liderliğinde 2 gün boyunca Kocaeli’de gerçekleşecek ‘Savunma Sanayii Kocaeli İl Buluşması ve Match4Industry İkili İş Görüşmeleri’ bugün başlıyor. Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. Haluk Görgün’ün katılımıyla gerçekleşecek etkinlikte Savunma Sanayii Başkanlığı(SSB) sunumu yapılacak.
FİRMALAR SUNUM YAPACAK
Sunumun ardından 15’er dakikalık süreçlerle TUSAŞ, Aselsan, Roketsan ve Havelsan kuruluşlarının sunumları gerçekleşecek. Ara sonrasında ise sırasıyla TEI, MKE, STM, FNSS, Tübitak SAGE, BMC ve Asfat firmalarının sunumları olacak.
ZEYTİNOĞLU DEĞERLENDİRME YAPTI
Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. Haluk Görgün bugün saat 13.00’de başlayacak etkinlik öncesi Kocaeli Sanayi Odası’nın Kasım ayı meclisine katıldı. Toplantıda KSO Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, aylık ekonomik değerlendirmelerde bulundu.
“ÖNCELİĞİMİZ DTÖ KURALLARI”
Zeytinoğlu konuşmasında şu ifadelere yer verdi: “İlk olarak geçen hafta yapılan ABD seçimlerini değerlendirmek istiyorum. ABD seçimlerini kazanan Cumhuriyetçi Donald Trump’ın hangi lobi vasıtası ile kazandığını biliyoruz. Bizim burada vurgu yapmak istediğimiz konu; II. Dünya Savaşından sonra kurulan “Birleşmiş Milletler (UN), NATO ve DTÖ” forumları değişebilir. İş dünyası olarak bizim önceliğimiz tabi ki DTÖ kuralları.
“FIRSAT OLABİLİR”
Trump’ın, ülkesini Çin’den korumak için alacağı vergisel önlemler DTÖ kurallarına uymadığı için DTÖ kuralları değişebilir. Çünkü bildiğiniz üzere bazı hammaddedeki ithalat vergileri mamul üründen daha yüksek. Bunu geri çevirmek adına aslında bu gelişme Türkiye için bir fırsat olabilir. Ayrıca; Türkiye ile ABD arasında 100 milyar dolarlık ticaret hedefi Trump’ın ilk döneminde konulmuştu.
“ARTIŞI OLUMLU GÖRÜYORUZ”
2016 yılında 17,4 milyar dolar olan ABD ile ticaret hacmimiz, 2023 sonunda 32 milyar dolara ulaştı. İkinci Trump döneminde bu hedefe, ancak bize ekstra vergi koyulmaması ve ABD’li şirketlerin ülkemizde yatırım yapması ile ulaşabiliriz. Ekim ayında; İhracat 23 milyar 620 milyon dolar (% + 3,6) (en yüksek ekim) Avrupa’daki yavaşlamaya rağmen, artışı olumlu görüyoruz.
İHRACAT YAPILAN İLK BEŞ ÜLKE
En fazla ihracat yaptığımız ilk beş ülke; Almanya 1 milyar 808 milyon dolar, ABD 1 milyar 578 milyon dolar , İngiltere → 1 milyar 272 milyon dolar , Irak → 1 milyar 238 milyon dolar, İtalya 1 milyar 158 milyon dolar. İthalat 29 milyar 364 milyon dolar, Yatırım malları 4,20 milyar dolar, Hammadde 20,01 milyar dolar, Tüketim malları 5,1 milyar dolar.
“İTİHALAT YAPTIĞIMIZ ÜLKELER…”
En fazla ithalat yaptığımız ülkeler; Çin 4 milyar 243 milyon dolar, Rusya 3 milyar 058 milyon dolar, Almanya 2 milyar 348 milyon dolar, İtalya 1 milyar 773 milyon dolar, ABD 1 milyar 282 milyon dolar. Dış ticaret açığı 5 milyar 744 milyon dolar. Kocaeli Gümrüklerinden aldığımız verilere göre ekim ayında Kocaeli’den gerçekleşen; İhracat 3 milyar 692 milyon dolar, İthalat 9 milyar 653 milyon dolar, İlk on aylık döneme baktığımızda; İhracat → 33 milyar 992 milyon dolar, İthalat 67 milyar 374 milyon dolar.
“HER AY DİLE GETİRİYORUM”
Enflasyon artış hızının yavaşladığını görüyoruz ancak beklentimiz yıllık daha düşük seviyeler görmek. ÜFE’deki aylık artış daha düşük. Sanayicilerin girdi maliyetleri açısından olumlu. Diğer taraftan sabit kur politikası nedeni ile dolara verilen yüksek faizin, ülkemizi de carry trade için avantajlı duruma getirdiğini her ay dile getiriyorum. Bu politika nedeni ile dövizden TL’ye dönerek yüzde 4 mertebesinde faiz alabiliyor.
“SÜRDÜRÜLÜR DEĞİL”
Ülkemize carry trade tarafında birikimli girişlerin 36 milyar doları bulduğunu biliyoruz. Yani carry trade için aylık 1.440 milyon dolardan fazla faiz ödüyoruz. %2 faiz oranına bile gelebileceğini düşünüyoruz. Çünkü dolar bazında bu kadar yüksek faizleri vermemiz sürdürülebilir değil.
“İLK 100’DE 5 FİRMA”
Savunma sanayi gelirlerini dikkate alan dünya geneli ilk 100 firma listesinde bu yıl 5 firmamız yer alıyor. ASELSAN 42. TUSAŞ 50. (Geçen yıl 58) ROKETSAN (Geçen yıl 80) MAKİNE VE KİMYA ENDÜSTRİSİ 84. (Geçen yıl yok) ASFAT 94. (Geçen yıl 100) Kendilerini tebrik ediyoruz. Ülkemiz için savunma ve havacılık sektörünün stratejik öneme sahip olduğunu biliyoruz.
“TEDARİKÇİ OLMAYA UYGUN”
Savunma sanayini; sanayileşmenin ve kalkınmanın önemli bir parçası olarak görüyor ve önemsiyoruz. Savunma sanayi, yüksek teknoloji gerektiren bir sektör ve bu alandaki gelişmeler diğer sektörlere de olumlu etki ediyor. Savunma sanayindeki Ar-Ge faaliyetleri, ilimizi yakından tanıyan biri olarak bildiğiniz üzere ilimizdeki sanayi kuruluşlarının önemli bir kısmı yüksek teknolojiye sahip ve savunma sanayinin tedarikçisi olmaya son derece uygun.
“BİRÇOK ÇALIŞMA YÜRÜTÜYORUZ”
Oda olarak biz de üyemiz sanayi kuruluşlarının savunma sanayine tedarikçi olabilmeleri için birçok çalışma yürütüyoruz. Amacımız; Türk savunma sanayindeki yerlileşme oranını artırmak ve Kocaeli’nde savunma sanayinin gelişimine destek olmak. “Savunma Sanayi Yerlileştirme Projemiz” kapsamında kısaca; ikili iş görüşmeleri, saha ziyaret programları, tedarik süreçleri sunumlarının yapıldığı paneller, düzenliyoruz.”