Aykan Karademir’den dip çamuru projesi değerlendirmesi: Kirliliği kesmemiz gerekiyor
Nokta Gazetesine özel açıklamalarda bulunan KOÜ Çevre Mühendisliği Fakültesi öğretim görevlisi Prof. Dr. Aykan Karademir, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin Dip Çamuru Temizliği Projesi hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Karademir, “Temiz bir Körfez için kirliliği kesmemiz gerekiyor” dedi.
Kocaeli Haber - Kocaeli Üniversitesi Çevre Mühendisliği Fakültesi öğretim görevlisi Prof. Dr. Aykan Karademir, dip çamuru temizliği projesi hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Karademir yaptığı açıklamada, uzun vadeli çözümler bulunmasına ve Marmara etrafındaki nüfus yoğunluğuna dikkat çekti.
KISA VADEDE FAYDA SAĞLAR
Aykan Karademir yaptığı açıklamada, Körfez’de yıllardır birikmiş bir kirliliğin olduğuna dikkat çekerek, dip çamuru temizliğinin kısa vadede olumlu sonuçları olacağını belirtti. Ancak asıl sorunun kirletici unsurlar olduğunu belirten Karademir, “Sonuçta yıllardır birikmiş bir kir var ve bunun temizlenmesi kısa vadede muhakkak fayda sağlayacaktır. Fakat denizi kirletici unsurlar körfeze gelmeye devam ettiği sürece bu geçici bir çözüm olacaktır. Temiz bir Körfez için kirliliği kesmemiz gerekiyor” ifadelerinde bulundu.
GENEL OLARAK MARMARA’NIN SORUNU
Marmara’nın kapalı bir deniz olmasından dolayı kirlenmeye çok müsait olduğunu vurgulayan Karademir, deniz kirliliğinin en büyük sorunlarından birinin Marmara denizi etrafındaki nüfus yoğunluğu olduğunu belirtti. Yaşanan müsilaj sorununa da değinen Karademir, “Marmara denizinin etrafında bir nüfus yığılması var ve buna bağlı olarak denize dökülen atık su miktarı çok fazla. Ne kadar arıtırsanız arıtın kirliliği önleyecek önlemler alınmadan uzun vadeli bir çözüm sağlanamaz” dedi.
DİP ÇAMURU TEMİZLİĞİ NEDİR?
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin başlattığı ‘İzmit Körfezi Dip Çamuru Temizliği’ projesi, temelde 8.500.000 ton dip çamurunu denizden çıkartarak deniz temizliğinin sağlanmasını hedefliyor. 656 Futbol sahası büyüklüğündeki bir alanda yürütülen çalışmada 1’inci etap çalışmaları tamamlanmış olup, 92 hektarlık alandan toplamda 1 milyon metreküp çamur çıkartıldı.
ŞU ANDA HANGİ AŞAMADA?
Şu anda projenin 2’nci etap çalışmaları sürdürülüyor. Bu kapsamda 165 hektarlık alanda 1 milyon 100 bin metreküp çamurun temizlenmesi hedefleniyor. 2026 yılı sonunda bitmesi planlanan 2’nci etap çalışmalarının bitmesinin ardından 3’ncü etap çalışmaları başlayacak.