Beyhan Ünal: Emek verdiğimiz belgelerin hiçbir anlamı yok
Kocaeli Çırak ve Staj Mağdurları Derneği Başkanı Beyhan Ünal Şehrin İçinden programında konuştu. Ünal, “Emek vererek aldığımız belgelerin hiçbir anlamı yok” dedi.

Kocaeli Haber - Nokta TV ekranlarında yayınlanan Şehrin İçinden programı Kocaeli Çırak ve Staj Mağdurları Derneği Başkanı Beyhan Ünal’ı ağırladı. Nokta Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Cansu Kızılkaya’nın sorularını cevaplayan Ünal, mağduriyetlerini anlattı. Beyhan Ünal, mağduriyetlerinin giderilmesi için çalışmalarına devam edeceklerini ifade etti.
KANUNUN TARİHİNİ ANLATTI
İşte Beyhan Ünal’ın açıklamalarından satır başları: “Bin yıllık Osmanlı, Selçuklu tarihinde meslekler hep var olmuş, mesleklerin muhatapları olmuş, mesleklerin devamlılığı için bir kurum şart. Bu kurumda çıraklık kurumu. Bir mesleğin diğerine intikali demek çıraklık olarak anılmış. 1926 yılında bu çırakları koruma altına alan bir kanun yapılıyor. 1986 yılında da ülkemiz 3308 sayılı yasayı yapıyor. Bu yasada çırak ve meslek eğitim kanunu olarak geçiyor. Bunun muhatapları çıraklık meslek eğitimde okuyanlar ve meslek liselerinde devam eden arkadaşlarımız.
“ŞARTLARI UYGUN OLAN BENDİM”
Çıraklık tamamen çalışma hayatının başladığı sanayinin içerisine çalışmak için gittiğim bir atölyede başladıktan sonra çıraklık eğitim merkezinden gelen bir öğretmen çırakların merkeze kayıt edilebilir olduğunu görüyor ve patrona bu çocukları çıraklık eğitim merkezine gönderirseniz sigortalarını karşılarlar diyor. Bu süreç böyle başlıyor. Her iki taraflı kazanç olduğu için ustamız da kabul ediyor. Şartları en uygun olan bendim o yüzden kayıt oldum.
“RESMİ TATİLLERİMİZ YOKTU”
Çıraklık eğitim merkezine başladıktan sonra elimize sigorta kartları veriliyor. Bu süreçte ben çalıştığım yerde iş kazası geçirdim. Parmağımı kaybettim. İş kazasını geçirdiğim zaman sigortam olduğu için sıkıntı yaşamadım. Bu süreçte 3 yıllık eğitimim devam etti. Meslek öğrendiğimiz için ustamız ne derse yapıyorduk. Resmi tatillerimiz yoktu. Sürecin sonucunda bize Kalfalık Belgesi veriliyor. Bu diploma için 100 gün kadar süre okula gitmemiz gerekiyor.
“NİTELİKLİ ELEMAN PROBLEMİ YAŞANIYOR”
Sistemde öğrenci gözüktüğümüz için diploma veriliyor. Bu diplomanın ülkemizde hiçbir karşılığı yok. Devlet dairesinde de özel de de hiçbir karşılığı yok. Dükkan açarken de bu belge sorulmuyor. İsteyen açıyor. 3 yıl boyunca çalışıp verilen sigorta kartı bile kabul edilmiyor. Eğitim kurumu var ama sigorta kartı hiçbir işe yaramıyor, kalfalık belgesi de hiçbir işe yaramıyor. Emek veriyoruz yine de belgelerin hiçbir anlamı yok. Bu yüzden nitelikli elaman problemi yaşanıyor. Böyle bir sistemin ne kadar işlevli olacağı tartışma konusudur. Biz düzelmesini istiyor.
“BİR AN ÖNCE DÜZELMESİNİ İSTİYORUZ”
2018’de geçirdiğim iş kazasının ardından kendi durumumu öğrenmek için SGK müdürlüğüne gittim. Girişimin çıraklık olduğunu ve bunun geçersiz sayıldığını öğrendim. İş kazaları, meslek hastalıkları ve analık kısmıyla ayrılıyor. Özlük hakkını alamayan biz çıraklarız. Bu durumun bir an önce düzelmesini istiyoruz. Kendi mağduriyetimi fark ettikten sonra başkalarının da bu mağduriyeti yaşayabileceğini fark ettim. Mağdur olabilecek herkese tek tek ulaşmak istedim. Sosyal medyadan insanlara ulaşarak derneğimizi hep birlikte kurduk.
“MİTİNGLER YAPIP SESİMİZİ DUYURUYORUZ”
2023 yılında Kocaeli’de bir araya geldik. MHP İl Başkanlığı’yla çalışmaya başladık. Çok güzel karşılandık. Çalışmamızı başlattık. Kocaeli’de bütün ziyaretlerimizi yaptık. Desteklerimizi aldık. Arkadaşlarımızla bir araya gelerek derneğimizi oluşturduk. Çok güzel çalışmalar yapıyoruz. Gerek Ankara’da olsun başka şehirlerde olsun mağdurlara hitap ediyoruz. Mitingler yaptık sesimizi duyurmak adına. Daha da çalışmalarımıza devam edeceğiz.”
Değerli NoktaGazetesi.com.tr okurları,
NoktaGazetesi.com.tr ekibi olarak Türkiye'de ve dünyada yaşanan, haber değeri taşıyan gelişmeleri sizlere en hızlı, tarafsız ve kapsamlı şekilde sunmak için çalışıyoruz. Bu süreçte sunduğumuz haberlerle ilgili eleştiri, görüş ve yorumlarınız bizim için çok değerli. Ancak, karşılıklı saygı ve hukuka uygunluk çerçevesinde, daha sağlıklı bir tartışma ortamı oluşturmak adına yorum platformumuzda uyguladığımız bazı kurallarımız bulunmaktadır.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (diğer okurlara yönelik olanlar da dahil) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık içermesi durumunda, yorum editörlerimiz bu yorumları onaylamayacak ve silecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar arasında aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemleri de yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur, bu nedenle bu tür yorumlar da NoktaGazetesi.com.tr sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca, Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu kanıtlanamayan iddia, itham ve karalama içeren, halkı kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmaz ve silinir. Aynı şekilde, bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmaz ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Diğer web sitelerinden alınan bağlantılar NoktaGazetesi.com.tr yorum alanında paylaşılamaz.
NoktaGazetesi.com.tr yorum alanında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan kullanıcıya aittir, NoktaGazetesi.com.tr bu sorumluluğu üstlenmez.
NoktaGazetesi.com.tr'de yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yer alan Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik Sözleşmesi'ni okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Kurallarımıza uygun şekilde saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun yorumlarınız için teşekkür ederiz.