Eczacı İrem Aydın: Hayati öneme sahip ilaçlar ülkemizden çekilmekte!

Kocaeli Eczacı Odası Genel Sekreteri Ecz. İrem Aydın, eczacıların yaşadığı sıkıntılar ve sabit kur uygulaması nedeniyle ilaç tedarikinde yaşanan sorunlar hakkında Nokta Gazetesi’ne değerlendirmelerde bulundu.

Eczacı İrem Aydın: Hayati öneme sahip ilaçlar ülkemizden çekilmekte!

Kocaeli Haber - Son günlerde eczacıların yaşadığı sıkıntılar ve sabit kur uygulaması sonucunda ilaç tedarikinde yaşanan sorunlar nedeniyle eczacılar, ilaç fiyat kararnamesinin güncellenmesini talep ederek Cumhurbaşkanı Erdoğan'a açık mektup göndermişti. Yaşanan gelişmeler sonrasında eczacıların yaşadığı sıkıntılar ve sabit kur uygulaması hakkında Kocaeli Eczacı Odası Genel Sekreteri Ecz. İrem Aydın, gazetemize açıklamalarda bulunarak ilaçlar için uygulanan Avro kurunun 21.67 lira olmasının ne gibi sonuçları olduğunu dile getirdi.

“HAYATİ ÖNEME SAHİP İLAÇLAR ÇEKİLMEKTE”

Aydın, Türkiye’de ilaçların fiyatlandırılması, referans fiyatlandırma sistemi ile referans seçilen ülkelere göre uygulandığını ve belli ülkeler baz alınarak ilaçlara devletin ödeyeceği fiyatlar belirlendiğini ifade ederek “Güncel durumda ülkemizdeki fiyatlandırma bu ülkelerin bile çok altında kalmıştır. İlaç Fiyat Kararnamesi ile hem ilaçların fiyatları hem de eczacı kârlılıkları belirlenmektedir. Bu bağlamda en son yapılan güncelleme ile yurtdışından ithal edilen ilaçlar için uygulanan avro kuru 21.67 TL olarak belirlenmiştir. Güncel avro kurunun 37.94 TL olduğu düşünüldüğünde ülkemizin belirlemiş olduğu fiyat, üreticinin istediği fiyata erişememekte ve dolayısı ile bazı hayati öneme sahip ilaçlar ülkemizden çekilmekte bazı firmalar ise sadece belirli miktarda ilaç göndermektedir” dedi.

ÇOK ÖNEMLİ İLAÇ GRUPLARINDA YOKLUK...

Aydın, “Ülkemizde sağlık hizmetine sunulan ilaçların büyük bir kısmının yurtdışından ithal edilen grup olması sebebiyle de ülkemize gelen miktar ihtiyacı karşılamamakta, ülkemizden çekilen ilaçlar için de alternatifsiz olanlar sebebiyle hastaların tedaviye ulaşmalarına engel olmaktadır. Bunun yegane çözümü ise İlaç Fiyatlandırmasındaki kurun en azından firmaların ilaç üretimini ve tedarikini engellemeyecek seviyelere çekilmesi olacaktır” diyerek tüm Türkiye’de olduğu gibi Kocaeli’de bazı ilaçların tedarikinde sıkıntılar yaşandığını vurguladı. Aydın’ın açıklamalarına göre, Kocaeli’de onkoloji, tüp bebek, göz, hipertansiyon, psikiyatri, insülin gibi diyabet ilaçları, dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğunda kullanılan ilaçlar başta olmak üzere bir çok grupta ilaç yokluğu ile karşı karşıya bulunuluyor.

“KAR MARJLARI DÜŞÜYOR”

İlaç Fiyat Kararnamesi hakkında da değerlendirmelerde bulunan Aydın, "İlaç fiyat kararnamesinde biz eczacıları etkileyen kısım ise eczacı karlılıklarını belirleyen baremlerdir. İlaç Fiyat Kararnamesi'ne göre eczacılar; bedeli 0-200 TL arasında olan ilaçlar için %28, 200-400 TL arasında kalan ilaçlar için %18, 400 TL üstü ilaçlar içinse %13 olarak belirlenmiş durumda. İlaç fiyatlarına yapılan her güncellemede bu baremlerin güncellenmemesinden dolayı, ilaçların fiyatı arttıkça eczacıların kâr marjları düşmektedir. Artık ilaca yapılan her zamda eczacıların karlılıkları azalmaktadır. Bu yüzden eczacılar olarak talebimiz; bu baremlerin son 3 fiyat güncellemesi dikkate alınarak uygulanan zam oranında artırılması ve eczacıların bu süreçteki zararının telafi edilmesi, ayrıca İlaç Fiyat Kararnamesi'ne bundan sonraki yapılacak her ilaç fiyat güncellemesinde eczacıların karlılıklarını belirleyen baremlerin de aynı oranda artırılması yönünde bir maddenin hayata geçirilmesidir” ifadelerini kullandı.

“ÖNEM ARZ EDİYOR”

Aydın son olarak, eczacıların artan giderler karşısında hayatta kalabilmeleri için taleplerinin hızlıca karşılanmasının önem arz ettiğini ve bununla birlikte tedarik zincirinde yaşanan aksaklıkların giderilmesi ve hastaların tedavilerinin sürdürülmesi konusunda faydaları olacağının altını çizdi.

Muhabir: Murathan BİRİNCİ
Kocaeli Eczacı Odası İrem Aydın İlaç krizi
Henüz bu içeriğe yorum yapılmamış.
İlk yorum yapan olmak ister misiniz?
Yorum yapmak için tıklayınız