Elektrik tarifesi değişiyor: Türkiye'de büyük bir problem oluşturacak
1 Şubat tarihi itibarıyla elektrik faturalarında “maliyet esaslı tarife” uygulaması devreye giriyor. Yeni düzenlemeye göre, aylık 417 kilovatsaatin (kWh) üzerinde elektrik tüketen haneler, elektriği gerçek maliyet üzerinden ödeyecek.

ÖZEL HABER - SUDE KALYONCUOĞLU
Kocaeli Haber - 1 Şubat'tan itibaren elektrik faturalarında 'maliyet esaslı tarife' dönemine geçilecek. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) tarafından getirilen bu sistem, yüksek elektrik tüketimini azaltmayı ve enerji verimliliğini teşvik etmeyi amaçlıyor. Ancak, büyük evlerde yaşayan, elektrikli araç kullanan veya çok sayıda elektrikli cihaz çalıştıran haneler için faturaların ciddi şekilde artması bekleniyor. Nokta Medya olarak bizlerde “maliyet esaslı tarife” uygulaması hakkında vatandaşımıza bu konu hakkında neler düşündüklerini sorduk. İşte vatandaşların cevapları;
“ONLAR DA AYRI BİR DERT”
Abdurrahman Dama (61): “Bizi çok etkileyecek, klimasından cihazlarına kadar birçok şey ama neden böyle bir şey yaptılar, bilmiyorum. Faturalardan da bir şey anlamıyoruz zaten, sadece para ödüyoruz. Hem konut hem de iş yerleri var, onlar da ayrı bir dert. Yapacak bir şey yok, hayırlı olsun diyelim” dedi.
“BÖYLE BİR ŞEYİN OLMASI ABES”
Ercihan Tuzak (62): “Bizi hane başına tüketimle sınırlıyorlar, evdeki elektronik cihazların çoğu zaten var ve bu cihazlarla belirledikleri limitlerin üzerine çıkıyoruz. Fabrika değiliz, evlerde böyle bir şeyin olması abes. Durum değişti. Evlerde fazla elektrik tüketiyoruz, ama sonuçta insanlar çalışıyor, çamaşır, bulaşık yıkıyor, ütü yapıyor. Artık birçok cihaz elektrikle çalışıyor. Bu durum fabrikalarda uygulanabilir, çünkü yenilenebilir enerjiye geçişi hedefliyorlarsa, uygulayabilirler. Ama yoksa neden uygulasınlar? Fabrikada üretim yapılıyor, eğer üretmezse kim tüketecek, ekonomi neyle dönecek? Elektrik yenmiyor, içilmiyor, bu yüzden ucuz olması gerekiyor. Her şeyde tasarruf edeceğiz diyorlar ama normalde kullandığımız elektrik zaten belirledikleri limitin üzerine çıkıyor” şeklinde konuştu.
“UCUZ ELEKTRİK ÜRETME YOLLARINA GİDİLİRSE”
Melek Tuzak (57): “Benim fikrim, zaten evlerde herkesin cebinden fazla para çıkmasın, ülke ekonomisine katkı sağlansın diye elinden geleni yapıyor. İş yerlerinde ya da evlerde ekstra bir tüketim oluyorsa, bu ihtiyacın doğal bir sonucu oluyor. Hiç kimse elektrik açıp cebinden daha fazla para çıkması için, "ülkemde daha çok elektrik gitsin" diye çabalamaz. Herkes ihtiyacı kadar kullanıyordur. Bunun yerine, ucuz elektrik üretme yollarına gidilirse, bu araştırmalar yapılırsa daha iyi olur diye düşünüyorum” şeklinde belirtti.
“BÜYÜK PROBLEM OLUŞTURACAK”
Burak Tezcan (31): “Fazlası ile kötü etkiler. Zaten Türkiye şartlarında aileleri olan insanlar fazla elektrik harcıyorlar. Bu, Türkiye'de büyük bir problem oluşturacak diye düşünüyorum” dedi.
“FİLİSTİN KADAR ÖNEMSENMİYORUZ”
Abdullah Demir (54): “'Vatandaşı, alt gelir grubunu etkiliyor. Dün bir haber dinledik, hastane muayene ücretlerine yüzde 540 zam geldi. Bu demektir ki, Türk siyaseti Türk milletinin yoksul tabanına bir kastı var. Bu gelen yüzde 540 zam hangi kitleleri hedefliyor? Alt grubu değil mi? Bir iş adamının devlet hastanesinde ne işi var? Kim gidecek oraya, 14 bin 500 TL verdiği emekli gidecek. Ama emekli maaşına yüzde 15 zam, muayene ücretine yüzde 540. Bu, hangi adalet duygusunun dışa vurumu? Bir Suriyeli kadar düşünülmüyoruz. Filistin kadar önemsenmiyoruz. Vatandaş artık elektrikmiş borcu falan düşünmüyor, ne yapacak insanlar?” diyerek belirtti.
Değerli NoktaGazetesi.com.tr okurları,
NoktaGazetesi.com.tr ekibi olarak Türkiye'de ve dünyada yaşanan, haber değeri taşıyan gelişmeleri sizlere en hızlı, tarafsız ve kapsamlı şekilde sunmak için çalışıyoruz. Bu süreçte sunduğumuz haberlerle ilgili eleştiri, görüş ve yorumlarınız bizim için çok değerli. Ancak, karşılıklı saygı ve hukuka uygunluk çerçevesinde, daha sağlıklı bir tartışma ortamı oluşturmak adına yorum platformumuzda uyguladığımız bazı kurallarımız bulunmaktadır.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (diğer okurlara yönelik olanlar da dahil) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık içermesi durumunda, yorum editörlerimiz bu yorumları onaylamayacak ve silecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar arasında aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemleri de yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur, bu nedenle bu tür yorumlar da NoktaGazetesi.com.tr sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca, Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu kanıtlanamayan iddia, itham ve karalama içeren, halkı kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmaz ve silinir. Aynı şekilde, bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmaz ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Diğer web sitelerinden alınan bağlantılar NoktaGazetesi.com.tr yorum alanında paylaşılamaz.
NoktaGazetesi.com.tr yorum alanında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan kullanıcıya aittir, NoktaGazetesi.com.tr bu sorumluluğu üstlenmez.
NoktaGazetesi.com.tr'de yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yer alan Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik Sözleşmesi'ni okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Kurallarımıza uygun şekilde saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun yorumlarınız için teşekkür ederiz.