Erçin Dinçer: Pandemi döneminde geliştirilen teknolojilerin çoğu teknoparklarda geliştirildi
Türkiye’nin ilk kurulan teknoparklarından biri olan Kocaeli Üniversitesi (KOÜ) Teknopark’ın Genel Müdürü Erçin Dinçer, teknoparkın faaliyetleri ve hedeflerine ilişkin Nokta Gazetesi’ne özel açıklamalarda bulundu.

ÖZEL HABER - MELİH CAN ŞENOL
Kocaeli Haber - KOÜ Teknopark Genel Müdürü Erçin Dinçer, teknoparkların genel yapısı, bünyesinde bulunan şirketlerin faaliyetleri ve milli teknoloji hamlesine ilişkin önemli değerlendirmelerde bulundu. Dinçer, pandemi döneminde teknoparkların öneminin daha iyi anlaşıldığını ve bu dönemde ihtiyaç duyulan solunum cihazı gibi kritik teknolojilerin teknoparklarda geliştirildiğini belirtti.
“İLK ON TEKNOPARKTAN BİRİYİZ”
KOÜ Teknopark’ın Türkiye’deki köklü teknoparklardan biri olduğunu belirten Dinçer, “Türkiye’de ilk önce 10 tane teknopark kurulma kararı alındı. Biz de bu ilk açılan 10 teknoparktan birisiyiz. Şu anda ise Türkiye’de 100’ün üzerinde Teknopark var. Her teknopark farklı bir ortaklık yapısına sahiptir ve ortaklığı kuruluş misyonuna göre oluşur. Ayrıca her teknoparkın bir üniversite ortağının olması zorunlu. KOÜ Teknopark’ın da büyük ortağı Kocaeli Üniversitesi. Fakat biz bir kamu kurumu değil anonim şirketiz” dedi.
“PANDEMİ DÖNEMİ TEKNOPARKLARIN ÖNEMİNİ GÖSTERDİ”
Pandemi döneminin teknoparkların önemini gösterdiğini vurgulayan Dinçer, “Türkiye’nin böyle bir hamle yapmasının birinci nedeni; çok pahalı teknolojik ürünleri ithal etmek durumunda kalınması. Özellikle pandemi dönemi, teknoparkların önemini gösterdi. O dönemde, solunum cihazı ihtiyacı olmuş ve Baykar ile Arçelik işbirliğiyle yerli bir solunum cihazı üretildi. Bu solunum cihazı aslında pandemiden çok önce Bilkent Cyberpark’ta gençler tarafından üretilmişti. Pandemide de böyle bir cihaz ihtiyacı olunca, seri üretimini gerçekleştirebilecek şirketlere transfer edildi. Pandemi döneminde geliştirilen teknolojilerin çoğu teknoparklarda geliştirildi” ifadelerinde bulundu.
“TEKNOLOJİ EKOSİSTEMİ OLUŞTURULMASI GEREKİYOR”
Türkiye’de bir teknoloji ekosistemi oluşturulmasının ve girişimde bulunmak isteyen geçlere imkan sağlanmasın önemini dile getiren Dinçer, “Türkiye’de bir teknoloji ekosistemi oluşturulması gerekiyor. Bizim buradaki misyonumuz da bölgedeki girişimciler ve teknoloji şirketleri için bir üs oluşturabilmek ve bu bölgedeki gençler bir girişimde bulunmak istediğinde gelip burada bir şirket kurmalarını sağlamak. Buradan sağlanan gelirlerle her sene 200’den fazla gencimize ücretsiz, girişimcilik ve mentörlük hizmeti veriyoruz” dedi.
“BURADA BÜYÜK BİR EKONOMİ DÖNÜYOR”
Dinçer, girişimci firmalara ciddi oranlarda vergi muafiyeti sağlandığını ve ciddi cirolar elde edildiğini belirterek, “Biz burada doğrudan finans desteği sağlamıyoruz fakat çok ciddi oranlarda vergi muafiyeti sağlanıyor. Örneğin 2023 yılında yaklaşık 350 milyon TL civarında vergi muafiyeti sağlandı ve bölge cirosu 2 milyar TL’ye yakındı. 2024 yılında ise 550 milyon TL vergi muafiyeti verildi. Bölgedeki şirketlerin tahmini 3 milyar TL ciro elde edeceğini tahmin ediyorum. Yani burada büyük bir ekonomi dönüyor” şeklinde ifadelerde bulundu.
“GİRİŞİMCİLER İÇİN ÜS BURASI”
KOÜ Teknopark’ın yeni girişimlerle güçlendirileceğini vurgulayan Dinçer, “Şu anda Kocaeli’de 5 tane teknopark var fakat 4 tanesi Gebze’de. Bu yakadaki girişimciler için üs burası ve burayı güçlendirmek için girişimler devam ediyor. Bu kapsamda haftaya Çarşamba günü Kocaeli Üniversitesi Rektörü Nuh Zafer Cantürk, Kocaeli Sanayi Odasıyla bir protokol imzalayacak. Sanayi Odası’nın yeni binası ek Teknoloji Geliştirme Bölgesi olarak ilan edilecek. Burası 7 bin metrekare alana sahip olacak ve özellikle genç mühendisleriyle üretim ve Ar-Ge yapan sanayicilerimiz için üs olacak. Aynı zamanda üniversitede yeni yapılan Bilimpark var. Burada 200-250 metrekare kadar bir alan bize tahsis edildi” dedi.
“HAMASİ BİR SÖYLEM OLARAK KALMADI”
Türkiye’nin milli teknoloji hamlesinin gün geçtikçe güçlendiğini dile getiren Dinçer, “Bünyemizde çok çeşitli alanlarda faaliyet gösteren firmalar var. Bunların içinde savunma sanayii, elektrikli araçlar ve havacılık alanında ciddi üretim yapan şirketlerimiz var. Milli teknoloji hamlesi hamasi bir söylem olarak kalmadı. Finansal olarak çok fazla destekleniyor. Türkiye 1980’lerde dünyadaki üretimin yüzde 0,5’ini yapıyordu. 2013 yılında ise bu rakam yüzde 1,4’e ulaştı. Yani dünyadaki üretim payımızı 2 kat artırmışız. Milli teknoloji hamlesi kapsamında her sene içeriği güçlenen işler yapılıyor” ifadelerinde bulundu.
“İHRACAT RAKAMLARIMIZI ARTIRMAYA ÇALIŞIYORUZ”
İhracat rakamlarını artırmak için çaba sarfettiklerini belirten Dinçer, “İhracat bizim zayıf karnımız. Şu anda yıllık 2-3 milyon doları geçemiyoruz. Bunu geliştirmek için dış ticaret birimi kurduk. Firmalarımızın ihracat rakamlarını artırmaya çalışıyoruz. Mart ayında Dış Ticaret Direktörümüzle birlikte Amerika’ya gideceğiz. Orada bazı girişim fonlarıyla görüşmeler yapacağız. Avrupa’da ise Hollanda’da görüştüğümüz birimler var. Şimdiye kadar dış ticaret direktörümüz, 20’ye yakın şirketimize uluslararası, potansiyel distribütör bayi veya müşteri eşleştirmesi yaptı. Yani ihracat rakamlarımızı artırmak için ısrarlı bir şekile çalışıyoruz” dedi.
Değerli NoktaGazetesi.com.tr okurları,
NoktaGazetesi.com.tr ekibi olarak Türkiye'de ve dünyada yaşanan, haber değeri taşıyan gelişmeleri sizlere en hızlı, tarafsız ve kapsamlı şekilde sunmak için çalışıyoruz. Bu süreçte sunduğumuz haberlerle ilgili eleştiri, görüş ve yorumlarınız bizim için çok değerli. Ancak, karşılıklı saygı ve hukuka uygunluk çerçevesinde, daha sağlıklı bir tartışma ortamı oluşturmak adına yorum platformumuzda uyguladığımız bazı kurallarımız bulunmaktadır.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (diğer okurlara yönelik olanlar da dahil) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık içermesi durumunda, yorum editörlerimiz bu yorumları onaylamayacak ve silecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar arasında aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemleri de yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur, bu nedenle bu tür yorumlar da NoktaGazetesi.com.tr sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca, Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu kanıtlanamayan iddia, itham ve karalama içeren, halkı kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmaz ve silinir. Aynı şekilde, bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmaz ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Diğer web sitelerinden alınan bağlantılar NoktaGazetesi.com.tr yorum alanında paylaşılamaz.
NoktaGazetesi.com.tr yorum alanında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan kullanıcıya aittir, NoktaGazetesi.com.tr bu sorumluluğu üstlenmez.
NoktaGazetesi.com.tr'de yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yer alan Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik Sözleşmesi'ni okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Kurallarımıza uygun şekilde saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun yorumlarınız için teşekkür ederiz.