Fatih Aysel Yufka Üretim Merkezi’ni anlattı: Endüstriyelleşmeye geçmemiz gerekiyor

Şehrin İçinden programına konuk olan Kocaeli Pastacılar Odası Başkanı Fatih Aysel önemli açıklamalarda bulundu. Aysel yufka sektörüne dair hazırladıkları Yufka Üretim Merkezi’ni anlattı.

Fatih Aysel Yufka Üretim Merkezi’ni anlattı: Endüstriyelleşmeye geçmemiz gerekiyor

Kocaeli Haber, Nokta TV ekranlarında yayınlanan Şehrin İçinden programına Kocaeli Pastacılar Odası Başkanı Fatih Aysel katıldı. Nokta Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Cansu Kızılkaya’nın sorularını cevaplayan Aysel önemli açıklamalarda bulundu.

Fatih Aysel Yufka Üretim Merkezi’ni anlattı: Endüstriyelleşmeye geçmemiz gerekiyor - Resim : 1

“ZONGULDAK’TAN 2.5 TON YUFKA GELİYOR”

Yufka sektörüne dair hazırladıkları projeyi anlatan Fatih Aysel,“Kocaeli’nin nüfusu 2 milyon 200 binlerde. Ve her geçen gün artıyor. Geleneksel yöntemlerle üretim yapan işletmelerimiz mevcut. Odamıza İzmit, Başiskele ve Kartepe’deki 49 yufkacı işletmecisi bağlı. Bu 49 yufkacı günlük 10 tona yakın ürün üretiyor. Bu ürünü marketlere vererek, toplu satışlarla ve marketlere vererek tüketiyor. Fakat 3 harfli diye tanımladığımız market grublarına şu anda her gün Zonguldak’tan yaklaşık 2,5 ton yufka geliyor.

“SEKTÖRE AŞAĞIDAN ADAM YETİŞMİYOR”

Bu sorun üretim yapan işletmelerimizin kapasite arttıramamasından kaynaklanıyor. Bir talep var ve siz bu talebe cevap veremiyorsunuz. Bunun sebebi üreticinin, personel bulamıyor olması. Çünkü sektöre aşağıdan adam yetişmiyor. Önceden yufkacılık çok önemli bir meslek grubuydu. Çok iyi yufkacılar var ama gençler yufkacının yanında çalışmak yerine fabrika gibi yerlerde çalışıyor.

Fatih Aysel Yufka Üretim Merkezi’ni anlattı: Endüstriyelleşmeye geçmemiz gerekiyor - Resim : 2

“YUFKA YAPMAMA İHTİMALİMİZ YOK”

Bu senaryoya baktığımız zaman açık daha çok artacak. Nüfus sürekli ilerliyor. İşletmelerimizin sahipleri yaşlanıyor. Alttan gelen nesil mesleğe devam etmiyor. Yufka yapmama ihtimalimiz yok. Endüstriyelleşme durumuna geçmemiz gerekiyor. Yufkacı arkadaşlarla oturduk konuştuk. Benim yorumum şu: Pişmaniyecilerin yapmış olduğu İZPAŞ projesi çok güzel bir proje.

“HESAP KİTAP YAPMAYA BAŞLADIK”

Bu proje ülkemizde birlikteliğin başarısını gösterdi. Bunun üzerine biz de ‘yufkayı tek noktada üretelim ve küçük lokal dükkanlar oluşturalım’ dedik. Bunun üzerine hesap kitap yapmaya başladık. Kooperatif ile bu işi başarmak istiyoruz. Bir kooperatif 7 tane işletmeden kuruluyor. 7 işletme üzerinden trafiği yaptığımız zaman, her işletmede 5 kişi çalışmak zorunda. 5 kişi 150 ile 200 kilo arasında ürün üretebiliyor.

Fatih Aysel Yufka Üretim Merkezi’ni anlattı: Endüstriyelleşmeye geçmemiz gerekiyor - Resim : 3

“MALİYET VE ELEMAN SAYISI DÜŞÜYOR”

7 işletmede 35 personel çalışıyor. Ortalama 1 ton 200 kg civarında üretim çıkmış oluyor. Bahsettiğimiz tesiste yaklaşık 25 personel ile 4 ton civarında üretim olacak. Aynı zaman diliminde çok ürün ürettiğiniz için maliyet düşüyor ve az eleman ile çok fazla iş ortaya çıkıyor. Biz bu ürünü sigara böreği, paçanga böreği, gül böreği gibi değişik versiyonlar ile yaptığımız zaman pazara da yetişebiliriz.

“SEKTÖR ÖLMESİN DİYE...”

Sektör yaşlandığı için ölmeye başlayacak. Ben de sektör ölmesin diye ‘gelin kooperatif kuralım hepiniz bu kooperatifin üyesi olun ve kooperatif döndüğü sürece sektör devam eder.’ Kooperatifteki hisseler vefat etme durumunda çocuklara kalır. Çocuklarınız o işi yapmak zorunda değil ama sektör devam eder. Küçük konsept dükkanlar ile erişte, tarhana, yufka, kadayıf satışlarını yapabiliriz. İlerde de emekliler kooperatifin üyesi olarak kendine dükkan açabilecek.

Fatih Aysel Yufka Üretim Merkezi’ni anlattı: Endüstriyelleşmeye geçmemiz gerekiyor - Resim : 4

“BİZE YAKIŞAN BU”

Ben başkanlığa gelirken ‘Kocaeli’ye 3 tane marka kazandırmamız gerekiyor’ demiştim. Bir tanesi de yufka markası olabilir. Müşteriler güvenle alabileceği ürünlere ulaşmış olacak. Oda olarak baktığımız zaman bize yakışan bu. Bununla ilgili MARKA’ya (Doğu Marmara Kalkınma Ajansı) gittik projemizi anlattık. Onlar da bize ‘Bu projenin yüzde 90’ına kadar hibe verebilecek durumdayız’ dedi. Oradan gelecek olan hibe ve desteklerle projeyi hayata geçirebileceğiz” dedi.

Kaynak: Cansu Kızılkaya
Kocaeli Pastacılar Odası Fatih Aysel Kocaeli Haber
Henüz bu içeriğe yorum yapılmamış.
İlk yorum yapan olmak ister misiniz?
Yorum yapmak için tıklayınız