Gölcük Down Sendromlular Derneği Başkanı Belgin Abanoz: İnsanlar engeli görülebilir bir şey zannediyor

Ankara Etimesgut'ta Down sendromlu çocuğun alışveriş merkezinde oyun alanına alınmaması, özel gereksinimli bireylerin toplumsal kabul eksikliğini gözler önüne serdi. Gölcük Down Sendromlular Derneği Başkanı Belgin Abanoz, farkındalığın özel günlerde değil, her gün olması gerektiğini vurguladı.

Gölcük Down Sendromlular Derneği Başkanı Belgin Abanoz: İnsanlar engeli görülebilir bir şey zannediyor

Ankara Etimesgut’ta bir AVM’de yaşanan olay, özel gereksinimli bireylerin toplumda hâlâ yeterince kabul görmediğini gözler önüne serdi. Down sendromlu 7 yaşındaki M.A.Y., öğretmeniyle birlikte gittiği alışveriş merkezinde çocuk oyun alanına alınmadı. Durumu fark eden özel eğitim öğretmeni Sevcan Odabaşı Karakurt, işletme çalışanlarını polise şikâyet etti. Ailenin bilgilendirilmesiyle yasal süreç başladı. Konuya ilişkin Nokta Gazetesi’ne konuşan Gölcük Down Sendromlular Derneği Başkanı ve Değirmendere Down Cafe Kurucusu Belgin Abanoz ile Buğday Tanesi Engelsiz Sosyal Yaşam ve Eğitim Köyü Psikoloğu Berşah Tekin yaşananları değerlendirirken önemli farkındalık mesajları verdi.

“KOCAELİ FARKINDALIK SAHİBİ BİR ŞEHİR”

Kocaeli’nin bu konuda bilinçli olduğunu vurgulayan Abanoz, “Kocaeli’de genelde böyle olaylar yaşanmıyor. Kocaeli’de çok fazla görünürlük var. Engelli bireylere yönelik belediyenin bakış açısı çok iyi. Bütün ilçelerdeki belediyeler bu konuya çok hassas. Ama tabi resmi dairelerde, hastanelerde, otobüslerde böyle olaylar yaşanıyor ne yazık ki. Özel gereksinimli çocuğa sahip olan ailelerin en büyük problemleri toplumdan soyutlanma, dışlanma gibi korkularının olması. Bundan dolayı dışarıya çıkamayan aileler bile var” diye belirtti.

“KRİZ ANINI ATLATMAK ÇOK ZOR”

Buğday Tanesi Engelsiz Sosyal Yaşam ve Eğitim Köyü Psikoloğu Berşah Tekin ise, “Özel gereksinimli çocuklar kriz geçirdiğinde o kriz anını atlatmak çok zor oluyor. Dışarıdaki vatandaşlar buna şahit olduğunda şunu yapar o kriz geçer dememiz mümkün değil. Çocukların o kriz anını yönetmek çok zor aileler bile o kriz anında çocuklarını sakinleştirmekte güçlük çekiyor. Müdahale edebileceğimiz konu sadece farkında olmaktan geçiyor. Özel gereksinimli çocuk olarak yelpaze geniş tutuluyor. Davranış problemi daha çok hangi çocuklarda oluyor onu tanımak önemli” sözlerine yer verdi.

“BİLİNÇLİ OLMAK VE FARKINDALIK KAZANMAK GEREKİYOR”

Abanoz, engelin yalnızca fiziksel değil, toplumsal bir algı meselesi olduğunu belirterek, “Otizmlerin nasıl davranacağı, down sendromlu bireylerin ya da zihinsel engeli bulunan bireylerin nasıl olaylara tepki vereceği konusunda bilinçli olmak ve farkındalık kazanmak gerekiyor. Kriz büyük sorumluluk anne ve babada olduğu için asıl annenin üzerine gitmemek gerekiyor. Bunlar da her zaman yaşanabilecek sorunlar. Daha da artacak sayıları. Bunun yaşanmasının normal olduğunu kabullenmek gerek. İnsanlar engeli gözle görülebilir bir şey zannediyor. Ben topluma iyi aşılandığında daha güzel olacağını düşünüyorum. Bizde duyarlılık güzel ama farkındalık az” diye belirtti.

“BİR GÜN DEĞİL HER GÜN FARKINDALIK LAZIM”

Toplumun bu konulara yalnızca belirli gün ve haftalarda değil, her zaman duyarlı olması gerektiğini vurgulayan Abanoz, “Sadece belirli gün ve haftalarda değil. Her zaman farkında olduklarını göstersinler. Destek gördüğümüz için görmüyoruz diyemem. Yanımızda olsunlar bize yeter. Bence en büyük işte yerel basına düşüyor. Basının sesimizi daha çok duyurmasına ihtiyacımız var. Biz bir sorun yaşadığımızda arkada, duymadığımız bilmediğimiz yerlerde de bu sorun yaşanıyor. Hastanelerde ve daha resmi dairelerde bu konuda farkındalıkların artması gerekli” dedi.

YENİ BİR UMUT DAHA: BUĞDAY TANESİ PSİKOLOJİK VE DANIŞMANLIK MERKEZİ

Belgin Abanoz, özel gereksinimli bireyler için kurulan yeni projeleri de anlatarak, “Bizim öğrencilerimiz çok fazla sosyal aktivitede yer aldıkları için nasıl ve nerede nasıl davranması gerektiğini çok iyi biliyorlar. Buna maruz kaldıkça daha kolay öğrenip adapte oluyorlar. Buğday Tanesi Engelsiz Yaşam Köyü daha çok yetişkinlerin olduğu bir alan. Buğday Tanesi Psikolojik ve Danışmanlık Merkezi daha çok küçük gruba hitap edecek. Raporda tanılanmamış veya daha çok başlangıçta davranış biçimleri fark edilip ilkokula kadar bu davranışların önlenebileceği bir yer olacak. Aynı zamanda çocuk, ergen ve yetişkin danışmanlığı verilecek. Özel gereksinimli çocuklar için oyun atölyeleri açacağız. Öğretmenlerimiz ve psikologlarımızla birlikte ilerleyeceğiz. Resmi süreç için 2 ayımız var. Ve bütün malzemeler sıfır atıkla oluşacak. Hiçbir şey kimyasal plastik olmayacak. Başka illerden talep görmekte çok güzel bir his” diye açıkladı.

Gölcük Down Sendromlular Derneği Başkanı Belgin Abanoz: İnsanlar engeli görülebilir bir şey zannediyor - Resim : 1

Gölcük Down Sendromlular Derneği Başkanı Belgin Abanoz: İnsanlar engeli görülebilir bir şey zannediyor - Resim : 2

Kaynak: HABER MERKEZİ
Belgin Abanoz Gölcük Down Sendromlular Derneği Kocaeli Haber
Henüz bu içeriğe yorum yapılmamış.
İlk yorum yapan olmak ister misiniz?
Yorum yapmak için tıklayınız