Haluk Selvi açıkladı: İzmir’in işgali , İstanbul’un işgalinden daha çok tepki uyandırdı

14. Kocaeli Kitap Fuarı’na katılan Prof. Dr. Haluk Selvi, Milli Mücadele döneminin kritik anını İzmir’in işgali olarak tanımladı ve Türk halkının bu duruma gösterdiği tepkinin edebi anlamda oldukça sert olduğunu vurguladı.

Haluk Selvi açıkladı: İzmir’in işgali , İstanbul’un işgalinden daha çok tepki uyandırdı
Kocaeli Haber- Haluk Selvi Kocaeli Kitap Fuarında

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen ve Türkiye’nin en büyük kitap fuarı olan etkinlikte, Selvi "İstiklal Harbi ve Edebiyatımız" başlıklı söyleşisini Karamürsel Alp Salonu’nda gerçekleştirdi.

‘HRİSTİYAN DÜNYASINA KARŞI’

Prof. Dr. Selvi, konuşmasında Osmanlı Devleti'nin son 20 yılının savaşlarla geçtiğini belirterek, bu dönemde Cumhuriyet'in temellerinin atıldığını ifade etti. 1918-1922 yılları arasındaki dönemi Türk İstiklal Harbi ve Kurtuluş Savaşı olarak adlandırdıklarını söyleyen Selvi, o dönemde yapılan yazışmalarda bu durumun "Mücahede-i Milliye" yani milli cihat olarak ifade edildiğini belirtti. Bu savaşın Hristiyan dünyasına karşı bir cihat olduğunu vurguladı.

‘SULHU SAHA HAZIR OL CENGE’

Selvi, edebiyatın savaş dönemlerinde bile önemli bir yer tuttuğunu belirterek, "Savaş, insanların genelde uzak durduğu bir konudur; ancak atalarımız, 'Sulhu saha hazır ol cenge' demiştir. Yani böyle bir coğrafyada yaşıyorsan savaşa hazır olmalısın" dedi. Ortadoğu örneğiyle de bunu pekiştiren Selvi, Milli Mücadele döneminde yaşanan olayların o dönemin edebiyatını şekillendirdiğini ifade etti.

‘İSTANBUL İŞGALİNDEN DAHA SERT TEKPİ’

Özellikle İzmir’in işgalinin Milli Mücadele’nin dönüm noktası olduğunu belirten Selvi, bu işgalin sadece İzmir ile sınırlı kalmadığını, Anadolu genelinde Gaziantep’ten başlayarak Edirne ve İstanbul’a kadar yayıldığını aktardı. Yunanların İzmir’i işgali sırasında gösterilen tepkilerin, İstanbul’daki işgale kıyasla daha sert olduğunu belirten Selvi, bunun Yunanların İzmir’i ilhak etme niyetleriyle bağlantılı olduğunu ifade etti.

'BÜYÜK ETKİ YARATTI'

Selvi, o dönemde Anadolu’nun dört bir yanında mitingler düzenlendiğini, İstanbul’daki mitinglere dönemin önemli edebiyatçılarının katıldığını da belirtti. Halide Edip Adıvar’ın kalabalıklar önünde yaptığı konuşmanın, halkı coşturduğunu ve "Ayasofya’yı almak için geliyorlar" ifadelerinin büyük bir etki yarattığını sözlerine ekledi.

Kaynak: İHA
Karamürsel Alp Salonu Haluk Selvi Kocaeli Kitap Fuarı