Hüseyin Erol’dan Halkevi yorumu: Keyif ve gururla ayrıldım
Nokta TV ekranlarında yayınlanan Şehrin İçinden programına katılan Biz İzmitiz Grubu Kurucusu Hüseyin Erol Halkevi’nin restorasyon sürecini anlattı. Erol, “Halkevi açılışına gittim. Ve oradan keyif ve gururla ayrıldım” dedi.

Kocaeli Haber, Nokta Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Cansu Kızılkaya’nın sunduğu Şehrin İçinden programına şehrimizin önemli isimlerinden Biz İzmitiz Grubu Kurucusu Hüseyin Erol katıldı. Erol, Halkevi binasının restorasyon sürecini anlattı.
“NE YAPABİLİRİM DİYE DÜŞÜNDÜM”
İşte Hüseyin Erol’un açıklamasından satır başları: “Ben fırsat buldukça kentte dolaşıyorum. Son 30 sene hiç el değmemiş, kültür kenti hedefiyle yola çıkan kente hiç yakışmayan İzmit Halkevi’nin bir an evvel kente yakışır hale gelmesi için neler yapabilirim diye düşündüm. Kafamda yordum planladım. Bizim kentimizin büyükleri vardır. Fettah Öven Sokak’ta gün içinde otururlar. Onların yanına gider ara sıra sohbet ederim. Onların hikayelerini dinler videolarını çekerim. Hepsi benim arşivimde var. Yeri geldiği zaman elbette onları da kente servis edeceğim.
“BİR ARAYA GELDİK”
Kentimizin büyüklerine “siz burda tiyatro oynadınız, kütüphanesinde okudunuz, sahne aldınız, şiir okudunuz” Kimisi gitar ve keman dersi almış. Yaşamışlar ve o duyguyu biliyorlar. Ben “bir basın toplantısı yapacağım Halkevi önünde. Siz de benimler gelir misiniz” dedim. Hepsi ayağa kalktı. Bahsettiğim insanlar 80 yaşın üstünde. Sağ olsunlar ertesi gün konuştuğumuz gibi bir araya geldik. Yerel basından arkadaşlarımızı da haberdar etmiştik. Geldiler ve birlikte bir fotoğraf verdik. Ben orada basın bildirisini okudum. Sonra kentten bakalım ne dönecek diye bekledik.
“HÜSEYİN AKSOY’A TEŞEKKÜR EDERİM”
O dönem Kocaeli Valisi Hüseyin Aksoy’du. Ben kendisini de ziyaret ettim. Kendisine buradan bir kez daha teşekkür etmek isterim. Hüseyin Bey “okuyoruz, bakıyoruz, haklısınız, doğru söylüyorsunuz ama bizde imkanlar dahilinde hareket ediyoruz” dedi. 1 hafta sonra kendisi Halkevi’ni ziyaret etmişti. Daha sonra Anıtlar Yüksek Kuruluna bir yazı yazmıştı. Bir bakılsın diye. Onlar da Gebze Teknik Üniversitesi’nden bilim insanları davet etmişlerdi.
“SON KURDELEYİ BEN ÇÖZDÜM”
Daha sonra Seddar Yavuz Bey geldi. O da takip ediyor ama ben sürecin biraz daha hızlanmasını istiyorum. Hatta gittim Anıtlar Yüksek Kurulundan verilen belgeyi tekrar çıkardım. Çıkmış ama kent kamuoyu bilmiyor. Onu servis ettik. Biliyorsunuz bizim Anadolu ve Türk kültüründe karalar bağlamak gibi bir deyim vardır. Ben bir plan dahilinde bir görsel hazırlayarak ‘karalar bağladık siyah kurdele kampanyası’ başlattım. 2020 yılının aralık ayında bir kampanya başlattım ve o akşam grupta paylaştım. Ve insanları bir siyah kurdele alarak İzmit Halkevi’nin demir parmaklıklarına bağlamasını istedim. Binlerce insan gitti, ülke dışında olanlar yazdı ben gittim onlar adına bağladım. O hafta İzmit’te tuhafiyecilerde siyah kurdele kalmadı. Binlerce kişi oraya gidince daha farklı bir farkındalık oldu. Kocaeli Valiliğinin bir direktifi ile oradaki kurdeleler kaldırıldı. Son kurdeleyi gittim ben çözdüm.
“3 YILDA YAPILDI”
Ondan sonra Ocak 2021’de İzmit Halkevi, orada biliyorsunuz Halk Eğitim Müdürlüğü görev yapıyordu. Onlar mekanı boşaltarak eski 50. Yıl Ortaokuluna taşındılar. Bina boşaldı ve Seddar Yavuz Bey ve Kocaeli Valiliği Yatırım İzleme ve Koordinasyon Kurulu marifetiyle ihale açtılar. İhaleyi bir şirket aldı. Ve 3 yılda çok güzel bir şekilde günümüzdeki haline getirdi. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Tahir Bey’in direktifleri ile içinin dizaynını yaptı. Ve Kocaeli Valiliği tarafından 25 yıllığına gençlik merkezi yapılması şartıyla Kocaeli Büyükşehir Belediyesine devredildi.
“AÇILIŞTAN KEYİF VE GURURLA ÇIKTIM”
14 Ocak’ta açılışı yapıldı. Sağ olsun Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Özel kalem Müdürlüğü beni aradı davet etti. Ben yeni halini beğendim. Bina ‘ben burdayım kendime geldim’ diyor. Kendini hissettiriyor. İnşallah bahçesi de toparlanacak. Açılışa gittim. Konuşmacıları dinledim. Oradan keyif ve gururla çıktım. Önüzdeki hafta gidip tamamını gezeceğim. Ben bu anlamda bu konuyu gündeme taşıyan tüm Biz İzmitiz grubu üyelerine, gidip kurdele bağlayan tüm hemşehrilerime, Hüseyin Aksoy Vali’den başlayarak Seddar Yavuz Valimize ve Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Başkanı Tahir Büyükakın’a bu anlamda emekleri için Cumhuriyet’in anıtsal yapısını kente tekrar kazandırdıkları için çok teşekkür ediyorum.
HALKEVİ’NİN ÖNEMİNİ ANLATTI
Halkevi neden önemli? Cumhuriyet kuruluyor ve Halkevi gibi anıtsal yapılar yapılarak Cumhuriyet’in ilke ve inkılaplarının halka bir şekilde ulaştırılması gerekiyor. Halkevleri bunun için kuruluyor. Bu iş Türk Ocakları ile 1930’a kadar yapılıyor. 1932’de Halkevleri de kurulsun insanlar gelsin burada bilim, sanat, müzik öğrensin, tiyatro yapsın isteniyor. O zaman İzmit’teki ekonomik şartlar uygun olmadığı için Necati Bey İlkokulu, Ulugazi İlkokulu ve Yenituran İlkokulu geçici olarak İzmit Halkevi binaları gibi düşünülüyor.
“TÜM TOPLANTILARI 19 ŞUBAT’TA YAPTIK”
Bir de şu an Yürüyüş Yolu’nda Ziraat Bankası’nın olduğu yerde Cumhuriyet Fırkası’nın bir lokali var. İlk kütüphane orada kuruluyor. Geçici olarak bunlar kullanılırken 1938’de dönemin valisi aracı oluyor ve Halkevi’nin temeli atılıyor. Kentli bir müteahhite ihale ediliyor. 60 bin liraya ihale ediliyor. 2 senede taş binayı bitiriyorlar ama kalorifer tesisatı ve iç tefrişatı olmadığı için açamıyorlar. 2 sene daha gecikiyor. 19 Şubat 1942’de açılıyor. Bizde tüm basın toplantılarımızı 19 Şubat’ta gerçekleştirdik.”
Değerli NoktaGazetesi.com.tr okurları,
NoktaGazetesi.com.tr ekibi olarak Türkiye'de ve dünyada yaşanan, haber değeri taşıyan gelişmeleri sizlere en hızlı, tarafsız ve kapsamlı şekilde sunmak için çalışıyoruz. Bu süreçte sunduğumuz haberlerle ilgili eleştiri, görüş ve yorumlarınız bizim için çok değerli. Ancak, karşılıklı saygı ve hukuka uygunluk çerçevesinde, daha sağlıklı bir tartışma ortamı oluşturmak adına yorum platformumuzda uyguladığımız bazı kurallarımız bulunmaktadır.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (diğer okurlara yönelik olanlar da dahil) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık içermesi durumunda, yorum editörlerimiz bu yorumları onaylamayacak ve silecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar arasında aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemleri de yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur, bu nedenle bu tür yorumlar da NoktaGazetesi.com.tr sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca, Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu kanıtlanamayan iddia, itham ve karalama içeren, halkı kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmaz ve silinir. Aynı şekilde, bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmaz ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Diğer web sitelerinden alınan bağlantılar NoktaGazetesi.com.tr yorum alanında paylaşılamaz.
NoktaGazetesi.com.tr yorum alanında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan kullanıcıya aittir, NoktaGazetesi.com.tr bu sorumluluğu üstlenmez.
NoktaGazetesi.com.tr'de yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yer alan Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik Sözleşmesi'ni okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Kurallarımıza uygun şekilde saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun yorumlarınız için teşekkür ederiz.