İsmail Özbay: Karşı çıkanların, çöplerin ne yapılacağını söylemesi gerekiyor

Nokta Gazetesi’ne özel açıklamalarda bulunan, KOÜ Çevre Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. İsmail Özbay, Kandıra’da yapılması planlanan çöp tesisine ilişkin önemli değerlendirmelerde bulundu. Özbay, tesisin yeriyle ilgili, “Nereyi seçerseniz seçin sorun oluyor” dedi.

İsmail Özbay: Karşı çıkanların, çöplerin ne yapılacağını söylemesi gerekiyor

ÖZEL HABER - MELİH CAN ŞENOL

Kocaeli Haber - Kocaeli Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. İsmail Özbay, Kandıra’ya yapılması planlanan çöp tesisine ilişkin değerli açıklamalarda bulundu. Özbay, kalabalık şehirlerde çöp tesislerinin öneminin çok daha fazla olduğunu ve yapılmadığı durumlarda, daha büyük çevresel risklerin ortaya çıkacağını belirterek, “Bu tesisler olmasa, bunca çöp rastgele bir biçimde alanlara atılırsa, bunun çevresel riskleri çok daha kötü olur. Mahallenizde 2-3 hafta boyunca çöplerin toplanmadığını düşünün” dedi.

“NEREYİ SEÇERSENİZ SEÇİN SORUN OLUYOR”

Böyle bir tesis yapılacağı zaman tek bir yer üzerinden değil alternatiflerle birlikte değerlendirilmesi gerektiğini belirten Özbay, “Öncelikle şunu söylemek istiyorum, İstanbul, İzmit ve Kocaeli gibi nüfusun kalabalık ve arazinin değerli olduğu yerlerde nereyi seçerseniz seçin sorun oluyor. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin bu yere nasıl karar verdiğini bilmiyorum. Fakat tek bir yer üzerinden karar verilmez. 3-4 tane alternatif olur, bunları da artıları ve eksileriyle değerlendirerek optimum bir yer bulunur” dedi.

“OPTİMUM BİR MODEL BULUNUR VE ONA GÖRE KARAR VERİLİR”

Özbay, söz konusu tesisinlerin yapımında pek çok kriterin birlikte değerlendirilmesi gerektiğini belirtti. Önemli kriterlerden birinin de taşıma mesafesi olduğunu vurgulayan Özbay, “Bu gibi tesislerin yapımında bir diğer önemli faktör de gelecek atıkların taşıma mesafesidir. Atıkların en fazla çıktığı noktadan çok fazla uzaklaşırsanız, bertaraf maliyetleriniz ciddi oranda artar. Dolayısıyla bu ve bunun gibi bir çok faktörün değerlendirilmesiyle optimum bir model bulunur ve ona göre karar verilir” şeklinde ifadelerde bulundu.

“ÇÖPLERİN YOK OLUP GİTTİĞİNİ ZANNEDİYORLAR”

Kocaeli’nin, diğer büyük şehirler gibi acil bir şekilde çöp tesisilerine ihtiyacı olduğunu dile getiren, “Kocaeli’nin neresini seçerseniz seçin itiraz gelecektir. Çünkü Kocaeli’nin her yerinde yeşil alanlar ve su kaynakları var. Fakat bir de çöpleri bertaraf etmemiz gerektiği gerçeği var. İnsanlar evlerinin önünden çöp kamyonunun alıp götürdüğü çöplerin yok olup gittiğini zannediyor. Fakat maalesef öyle olmuyor. Bu sebeple bu bertaraf tesisine çok acil bir şekilde ihtiyacımız var. Aksi halde bunca çöp rastgele alanlara atılırsa bunun çevresel riskleri çok daha kötü olur” dedi.

“DOĞAYA BÜYÜK BİR ZARAR VERECEĞİ BİR DURUM YOK”

Çöp tesisisin uluslar arası kabul görmüş önlemlere uygun yapıldığı taktirde, bölgede kirlilik açısından bir sorun oluşturmayacağını belirten Özbay, “Ben çöp tesisinin, seçilen bölgede kirlilik açısından bir sakınca oluşturacağını düşünmüyorum. Bu tesisler uluslararası kabul görmüş önleyici yöntemlerle kuruluyor. Bu sebeple doğaya büyük bir zarar vereceği bir durum yok. Artık bir çok tesis dışardan baktığınızda etki göstermeyecek şekilde tasarlanıyor” ifadelerinde bulundu.

“BU BAKIŞ AÇISIYLA ÇÖZÜM ÜRETEMEZSİNİZ”

Çöp depolama ile biyokurutmanın farklı çok farklı olduğunu vurgulayan Özbay, “Olumsuz taraflarını görmek isterseniz pek çok şey bulabilirsiniz. Fakat bu bakış açısıyla çözüm üretemezsiniz. Depolama tesislerinin olumsuz yanı, her zaman olmasada kötü koku oluşturma riskidir. Çöp depolama tesislerinde depolama açık alanlarda yapılıyor ve bundan sebep koku riski ortaya çıkıyor. Ancak burada yapılması planlanan tesis, çöp depolama değil, biyokurutma tesisi olacak. Yani toplanan atıklar, kapalı biyoreaktörlerde bozulacak. Ve içerisinde oluşan koku, koku giderme mekanizmaları ile giderildikten sonra havaya bırakılacak” dedi.

“ÇÖPLERİN NE YAPILACAĞINI SÖYLEMELERİ GEREKİYOR”

Bu gibi projelere karşı çıkanların, mevcut çöplerin ne yapılacağına yönelik çözüm de üretmeleri gerektiğini dile getiren Özbay, “Çöplerin toplanması ve bertarafı, belediyelerin en zor görevlerinden birisi. Bertaraf tesisleri ticari tesisler değil. Halkın sağlığını korumak için yapılan tesisler. Bu yerlere itiraz edenler, pek çok ölçütü değerlendirip matematiksel bir modelle bunu rakama dönüştürecek ve şurası daha uygundur demeleri gerekiyor. Yoksa hiç yapılmasın diyorlarsa, çöplerin ne yapılacağını söylemeleri gerekiyor” ifadelerinde bulundu.

“İZAYDAŞ KAPASİTESİNİN ÜZERİNDE ZORLANIYOR”

İZAYDAŞ’ın kapasitesinin üzerinde zorlandığını ve çoktan kapatılmış olması gerektiğini söyleyen Özbay, “İZAYDAŞ, kapasitesinin üzerinde zorlanıyor. Buranın çoktan kapatılmış olması lazımdı. Sırf yeni bir yer bulunamadığı için işler uzuyor. Artık oranın üstünün kapatılıp yeşillendirilmesi gerekiyor. Bertaraf tesislerinin bir an önce kurulması için halkın tepki göstermesi gerekiyor. İZAYDAŞ’ın dolduğunu düşünün ve 2 hafta boyunca mahallenizde çöp toplanmadığını düşünün. İnsan sağlığına ve çevreye etkilerini bir düşünün” şeklinde konuştu.

Kaynak: Cansu Kızılkaya
İsmail Özbay Çöp tesisi Kocaeli Büyükşehir Belediyesi
Yorumlar (1 yorum) Yorum yapmak için tıklayınız
Yükleniyor...