İsmail Özbay: Ülke olarak geri dönüşüm verimliliğimiz iyi değil

Nokta Gazetesi’ne özel açıklamalarda bulunan KOÜ Çevre Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. İsmail Özbay, Türkiye’deki geri dönüşüm projelerinin yetersizliğine ilişkin önemli değerlendirmelerde bulundu. Özbay, “Bazı şeyleri maalesef göstermelik yapıyoruz” dedi.

İsmail Özbay: Ülke olarak geri dönüşüm verimliliğimiz iyi değil
İsmail Özbay: Ülke olarak geri dönüşüm verimliliğimiz iyi değil

ÖZEL HABER - MELİH CAN ŞENOL

Kocaeli Haber - Kocaeli Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. İsmail Özbay, Türkiye’de geri dönüşüm oranlarının yetersiliği ve artan nüfus ile birlikte atık sorununun daha da büyüdüğünü belirterek, “Türkiye’de, mahallelerde her gün çöp toplanıyor. Sıfır atık olan şehirlerde her gün çöp toplanmaz. Halkı atık konusunda bilinçlendirilmesi ve geri dönüşüm projelerinin artırılması büyük önem taşıyor” dedi.

“MEVCUT TESİSLER YETERLİ OLMAYACAK”

Nüfus arttıkça, atık sorunun da artacağını belirten Özbay, “Bir takım konut politikaları geliştiriyor. Bunların hepsi su kaynaklarında ve atık bertarafında sorun olarak geri dönecek. Çünkü nüfus artacak. Mevcut tesisler yeterli olmayacak. Yani nüfusu artırıyorsanız, bertaraf tesislerini de artırmanız gerekiyor. Çünkü tesislerin belirli bir kapasitesi var ve siz bunu şu anki nüfusa göre yaptıysanız nüfus arttığı zaman mevcut tesis yeterli gelmeyecek” ifadelerinde bulundu.

“DEPOLANARAK BERTARAF EDİLMESİ MÜMKÜN DEĞİL”

Oluşan yüksek miktarda atığın depolanarak bertaraf edilmeyeceğini vurgulayan Özbay, “Avrupa’’nın, Fransa, Almanya gibi bir çok ülkesinde evsel atık yakma tesisi var. Kocaeli’de şu anda böyle bir tesis yok. Türkiye’de bir tek İstanbul Büyükşehir Belediyesi yaptı. Yakmaya hepimiz karşıyız fakat o kadar yüksek miktarlarda atık oluşuyorki bunların depolanarak bertaraf edilmesi mümkün değil” dedi.

“BU MU SIFIR ATIK?”

Atıkları kaynağında ayrıştırmanın önemine dikkat çeken Özbay, “Ülke olarak geri dönüşüm verimliliğimiz iyi değil. Her kamu kuruluşunda “sıfır atık projesi” var. Fakat “Sıfır Atık” projeleri bina içerisine kutu koyma işine döndü. Hiçbir şey yapılmıyor. Kutu koyuyorlar yine herkes içine istediğini atıyor. Bu mu sıfır atık? Bazı şeyleri maalesef göstermelik yapıyoruz. Geri dönüşüm birimlerinin artırılması lazım. Buralardaki sorunlar çözülse ve atık miktarları azalsa, bertaraf tesisine olan ihtiyaçta azalacak. Ama maalesef, halk olarak da kaynağında ayrıştırma projelerine destek olmuyoruz” şeklinde ifadelerde bulundu.

“GERİ DÖNÜŞÜM ORANLARIMIZ ÇOK DÜŞÜK”

Türkiye’de çöplerin büyük kısmının işleme tabi tutulmadan depolandığını vurgulayan Özbay, “Türkiye’de yüzde 80-90 civarında olan düzenli depolama Almanya’da yüzde 1. Yani Türkiye’deki çöplerin çok büyük bir kısmı depolanıyor. Geri dönüşüm oranlarımız o kadar düşük. Çünkü Almanya, ‘hiçbir atık işleme tabi tutulmadan depolanmaz’ kuralıyla hareket ediyor. Yani öncelikle halk olarak geri dönüşüm konusunda bilinçlenip, kaynağında ayrıştırma projelerine destek olmamız gerekiyor” dedi.

Kaynak: HABER MERKEZİ
İsmail Özbay geri dönüşüm sıfır atık
Henüz bu içeriğe yorum yapılmamış.
İlk yorum yapan olmak ister misiniz?
Yorum yapmak için tıklayınız