İşte Kocaeli’de sadece 45 kişinin yaşadığı o mahalle!
Kocaeli’nin en az nüfusa sahip mahallesi, Karamürsel’in Kadriye Mahallesi oldu. Sadece 45 kişinin yaşadığı küçük mahallenin tarihi ve hikayeleri ise oldukça eski.

Kocaeli Haber - TÜİK tarafından açıklanan Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi Nüfus Sayımı Sonuçlarına göre, Kocaeli’de nüfusu en az olan mahalle, Karamürsel’in Kadriye Mahallesi oldu. Mahalle’nin nüfusu ise sadece 45 kişi. Bursa sınırına yakın bir konumda bulunan Kadriye Mahallesi, bir yandan İznik Gölü’nün manzarası diğer yandan Avcı Dere Vadisi ve Samanlı Dağları’nın doğuya doğru uzanan sırtlarının manzarası ile bölgenin en güzel yerleşim yerlerinden.
TARİHİ ESERLER ÇIKTI
Kocaeli’nin bu en küçük mahallesinin tarihi ve hikayeleri ise oldukça eski. Bizans döneminde, ipek yolu olarak bilinen, ticari taşımacılığın geçiş güzergâhın da bulunan Kadriye Mahallesi’nde, “han yeri” olarak bilinin orman kulesinin yamacında kaçak yapılan kazılarda temel taşları ve taş oymacılığına ait örnekler bulundu. Kutsal bir şehir kabul edilen (Nicea) İznik, tekfurluk statüsünde önemli bir konumda iken, çevresinde de oldukça kalabalık bir yerleşim olduğu eski mezarlar, o dönemlere ait cam şişeler, çanak ve çömleklerden anlaşılmakta.
PİLAVTEPE’NİN İLGİNÇ HİKAYELERİ
Bu dönemlerde köyü sınırlarında “totoz” isimli bir Rum’un yaşadığı ve dilden dile bu şahsın ismi ile bir dönem anıldığı rivayet edilir. Köyün eski adı olan “Pilavtepe” ile ilgini oldukça ilginç anlatılar var. Rivayetlere göre, Bizans imparatorunun (şu an orman kulesinin olduğu tepe) sivri tepeye çıkıp etrafına baktığında muazzam bir manzara ile karşılaşmış ve bir süre burada dinlenip yemek yedikleri ve “pilavtepe” isminin buradan geldiği söylenmektedir. Bir diğer rivayete göre, Sakarya meydan muharebesinde bozguna uğrayan Yunan ordusunun bir kısmı, ipek yolunu takip ederek kaçarken mola verdikleri, İsmet İnönü komutasındaki süvari birliklerinin saldırısı ile yemek kazanlarındaki pilavları dökerek kaçtıkları rivayettir. Adının bu nedenle “Pilavtepe” olarak çok sık kullanıldığı söylenmektedir.
KÖYÜN KURUCUSU İBRAHİM AĞA
Köyümüzün kuruluş tarihi 1893 yıllarına dayandığı biliniyor. Balkan savaşında yenilgiye uğrayan Osmanlı İmparatorluğu, büyük bir gerilemeye uğramıştı. Bu süreçte Balkanlardan büyük bir göç dalgası başladı. Varna Pazarcık sancağına bağlı “Kokarca” köyü halkı tamamı Türkiye’ye göç etti. Bu göçler sırasından Yalova’ya bağlı Altınova’ya gelenler sıtma salgını ile çocuk ölümlerinin önüne geçmek için yüksek bölgelere çıkma gereği duymaya başladı. O dönemde Köyün kurucularından İbrahim Ağa ve iki arkadaşı şu anda kurulu olan köy yerini belirleyerek ilk yerleşimleri kurdular.
EN KALABALIK ZAMANINDA 244 KİŞİ
Zamanla büyüyen köyün en kalabalık dönemi 1955 yılında oldu. O dönem yapılan nüfus sayımında köyde yaşayan kişi sayısı 244 olarak kayıtlara geçti. Sürekli göç veren ve yeni yerleşenlerin olmaması ise köyün nüfusu hızla azalmasına sebep oldu. 1970 yılında 121, 1980 yılında 101, 1990 yılında 90, 2000 yılında 80, 2010 yılında 62 kişiye kadar düşen köy nüfusu, son sayımda 45 kişiye kadar geriledi.
KIŞIN NÜFUS YARI YARIYA AZALIYOR
Resmi kayıtlarda 45 kişinin yaşadığı mahallede, pek çok benzer yerleşim biriminde olduğu gibi sürekli yaşayan kişi sayısı özellikle kış aylarında yarı yarıya azalmakta. Köyde genelde yaşlılar kalmaya devam ediyor. Kışları Karamürsel’de ikamet eden mahalle sakinleri, yazları köylerine dönüyor. Köyde kapalı bir okul ve 1957 yılında yapılan bir cami bulunmakta. Köyde 1936 yılında yapılan ve kullanılır durumda bulunan bir çeşmesi mevcut. Köyünde yapılan tarım faaliyeti ise oldukça az. Köy sakinleri sadece kendi ihtiyaçlarına yönelik sebze üretimi yapmakta. Yine hayvancılık ise az da olsa yapılmaya devam ediyor. Eskiden köyün altından akan dereden beslenen, köyün 2 kilometre kuzeyinde Musa’nın tarlası dedikleri mevkide su değirmeni mevcuttu. 1975 yılına kadar kullanılan değirmen günümüzde enkaz halinde.
Değerli NoktaGazetesi.com.tr okurları,
NoktaGazetesi.com.tr ekibi olarak Türkiye'de ve dünyada yaşanan, haber değeri taşıyan gelişmeleri sizlere en hızlı, tarafsız ve kapsamlı şekilde sunmak için çalışıyoruz. Bu süreçte sunduğumuz haberlerle ilgili eleştiri, görüş ve yorumlarınız bizim için çok değerli. Ancak, karşılıklı saygı ve hukuka uygunluk çerçevesinde, daha sağlıklı bir tartışma ortamı oluşturmak adına yorum platformumuzda uyguladığımız bazı kurallarımız bulunmaktadır.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (diğer okurlara yönelik olanlar da dahil) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık içermesi durumunda, yorum editörlerimiz bu yorumları onaylamayacak ve silecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar arasında aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemleri de yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur, bu nedenle bu tür yorumlar da NoktaGazetesi.com.tr sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca, Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu kanıtlanamayan iddia, itham ve karalama içeren, halkı kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmaz ve silinir. Aynı şekilde, bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmaz ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Diğer web sitelerinden alınan bağlantılar NoktaGazetesi.com.tr yorum alanında paylaşılamaz.
NoktaGazetesi.com.tr yorum alanında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan kullanıcıya aittir, NoktaGazetesi.com.tr bu sorumluluğu üstlenmez.
NoktaGazetesi.com.tr'de yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yer alan Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik Sözleşmesi'ni okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Kurallarımıza uygun şekilde saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun yorumlarınız için teşekkür ederiz.