Onları tanıyor musunuz? O gün orada bulunan Kocaelililer!

O büyük günde Kocaeli'den kimler vardı orada hiç merek ettiniz mi? İşte Kocaeli'nin ilk milletvekilleri

Onları tanıyor musunuz? O gün orada bulunan Kocaelililer!

Kocaeli Haber - Bundan tam 105 yıl önce, 1920 yılı… Bir millet, bağımsızlık için büyük bir mücadeleye başladı. Ulu önder Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları, yurt savunmasına göğsünü siper etti. Bağımsızlık ve millet egemenliği için o tarihi adımı atmanın da vakti gelmişti: Millet Meclisi'nin Ankara'da toplanması... Tarih ise 23 Nisan 1920 olarak belirlendi. O gün Ankara'da büyük bir coşku vardı... Mustafa Kemal ve milletvekilleri, önce Hacı Bayram Camii'nde cuma namazını kıldı, dualarla ilk Meclis'in açılışını gerçekleştirdi. Bir milletin kaderinin değiştiği 23 Nisan, Türkiye'nin ilk resmi bayramı ilan edildi...

Onları tanıyor musunuz? O gün orada bulunan Kocaelililer! - Resim : 1

PEKİ KİM BU İNSANLAR?

Türkiye'nin pek çok yerinde bin bir güçlükle Ankara'ya gelen halkın temsilcileri ile Büyük Millet Meclisi yedi düvele meydan okudu. O büyük günde Kocaeli'den kimler vardı orada hiç merek ettiniz mi? Yani Kocaeli'nin ilk milletvekilleri... Tahir Barlas, Hüseyin Sırrı Bellioğlu, Fuad Carım, Hamdi Namık Gör, Halil İbrahim Gürsoy, Hafız Abdullah Tezemir... Onlar Kocaeli'nin temsilen Büyük Millet Meclisinin ilk milletvekilleri oldu.

TAHİR BARLAS

Mülkiye Mektebi İdadisi mezunudur. Anamur ilçesi Mal Müdür Vekilliği, İslahiye Mal Müdürlüğü, Erzurum Defterdarlığı Tahsilat Müdürlüğü, Tutak ve Bayburt Kaymakam Vekilliği, Erzurum Muhasebe Mümeyyizliği, Pasinler, Hınıs, Mazgirt, Arapgir, Taşköprü, Pasinler ve Adapazarı Kaymakamlığı, l. Dönem İzmit Milletvekilliği yapmıştır. Evli ve bir çocuk babasıdır. Doğu Cephesi Komutanlığının gösterdiği lüzum üzerine Bayazıt Mutasarrıflığını tercih ettiğini telgrafla bildirmiştir. Milletvekili ile memurluğun bir kişi üzerinde bulunmasını yasaklayan hükmü gereğince yapılan tebligata karşı meb'usluktan feragatle memuriyeti kabul ve tercih ettiğini 14 Aralık 1 920'de yazı ile bildirdi. 27 Aralık 1920 tarihinde Milletvekilliğinden istifa etmiş sayılmasına karar verilmiştir. Önce Bayazıt Mutasarrıflığı, 1924'ten itibaren de Bayazıt, sonra Kars valiliklerine getirildi. 24 Haziran 1946'da Kars Belediye Başkanlığına seçildi. 11 Eylül 1950'de görevi sona erdi. 8 Temmuz 1953te Kars'ta hayata gözlerini kapadı. Karadağ Mezarlığında toprağa verildi.

Onları tanıyor musunuz? O gün orada bulunan Kocaelililer! - Resim : 2

HÜSEYİN SIRRI BELLİOĞLU

İstanbul'a giderek, öğrenimi için Mülkiye'ye girmiştir. 1897 yılında padişah aleyhtarı olduğu gerekçesiyle 11 ay tutuklu kalmıştın Kastamonu Sandık Eminliği (1905), Belediye Başkâtipliği (1906) yapmıştır. ikinci Meşrutiyet'in ilanından sonra, Zonguldak Kaymakamlığına tayin edilmiştir. 1908-1911 tarihleri arasında Mudurnu, Düzce ve Adapazarı kaymakamlıklarında bulunmuştur. Bu şekilde, Adapazarlılarla yakından temasa geçmiş ve ahâli nezdinde tanınmıştı. Amare (1912) ve Amasya Mutasarrıflıklarında görev yapmıştır. Mondros Ateşkes Anlaşması'ndan sonra Amasya'ya gelen İngiliz komutanının isteklerini yerine getirmediğinden dolayı 16 Mart 1919 tarihinde İstanbul Hükûmeti tarafından görevinden alınmış ve bir süre tutuklu kalmıştır. İzmit’e gelerek Kuva-yi Milliye safında yer almıştır. IV. Dönem Meclis-i Mebusanlda İzmit milletvekili olmuştur. Meclis-i Mebusanlın işgal güçleri baskısıyla kapatılmasıyla Ankara'ya geçerek TBMM 1.Dönem açılışına katılmış ve İzmit milletvekili olarak mecliste yer almıştır. 1931 seçimlerinde tekrar İzmit (Kocaeli) milletvekili olmuştur. Hükûmet aleyhine tahrik ve hükümetin manevi kişiliğine hakaret suçundan 1941 yılında tutuklamış ve dokuz yıl hapse mahkûm edilmiştir. 31 Temmuz 1949 tarihinde cezasını tamamlayarak salıverilmiştir.

Onları tanıyor musunuz? O gün orada bulunan Kocaelililer! - Resim : 3

FUAD CARIM

1913 yılında Mülkiye Mektebi'ni bitirmiştir. İzmir Bornova Nahiye Müdürlüğü, Karesi Sancağı Hukuk İşleri Müdürlüğü, Gönen ve Adapazarı Kaymakamlıkları yapmıştır. Kuvâ-yi Milliye Teşkilatında görev yapmıştır. TBMM I. Dönem İzmit Milletvekilliği (Moskova ve Kazan Başşehbenderliğine atanması nedeniyle 24 Temmuz 1922 tarihinde istifa etmiştir) yapmıştır. Kırmızı-yeşil şeritli İstiklal Madalyası sahiplerindendir. I. Dünya Savaşı süresince Teşkilât-ı Mahsusa'da çalışmıştı. Cumhuriyetten sonra Kopenhag, Milano, Marsilya başkonsolosluğu, Cidde elçisi, Dışişleri Bakanlığı Genel Sekreterliği ve Rio de Janerio büyükelçisi olarak görev yaptı. Marsilya'daki görevi sırasında gösterdiği gayretlerle Türk vatandaşı Yahudileri toplama kamplarına gönderilmekten kurtaran diplomatlarımız arasında yer almıştır. Fuat Carım devlet görevlerinde çalışmanın yanı sıra yazar kimliği ile de tanınmaktadır. Ayrıca Hür Adam gazetesinde köşe yazıları da yazmıştır.

HAMDİ NAMIK GÖR

Mülkiye Mektebi mezunudur. Mürefte, İskeçe ve Dimetoka Tahrirat Kâtiplikleri, Nahiye Müdürlüğü, Humus Sancağı, Dedeağaç, Sinop ve Menteşe Tahrirat Müdürlüğü, Menteşe Sultânîsi Farisi Öğretmenliği, Karesi Tahrirat Müdürlüğü, Bab, Çeşme ve Geyve Kaymakamlıkları, TBMM l. Dönem İzmit Milletvekilliği yapmıştır. Evli ve dört çocuk babasıdır (Neriman, Perihan, Handan ve Yavuz).

Onları tanıyor musunuz? O gün orada bulunan Kocaelililer! - Resim : 4

HALİL İBRAHİM GÜRSOY

1859 yılında İznikle doğdu. Mondros Antlaşmasından sonra bölgede Rum ve Ermeni'lerin çapul hareketlerine karşı ilk direniş örgütünün oluşturulmasındaki cesareti, 60 yaşlarında olmasına rağmen girişim ve mücadelesi ile tanınır. İttihat ve Terakki Cemiyeti içinde faal olarak çalışmış ve İzmit sancağında temsilci olarak bulunmuştur. Büyük Millet Meclisi'nin Ankara'da toplanma kararı alınır alınmaz, İznik Müdafa-i Hukuk Cemiyeti'nce aday gösterilerek, İzmit Sancağından ilk Meclisle Milletvekili olarak katılmıştır. ilk Meclisin üye tam sayısı 390 olmasına rağmen bu ilk oturuma ancak 120 kişi katılabildi. Ve bunların içinde Halil İbrahim Ağa da vardı. Halil İbrahim Ağa, Meclis'te aktif görevler üstlenerek; iktisat, Nafia ve Defter-i Hakani Komisyonlarında üyelik yapmıştır. Büyük Millet Meclisi'nin açılışının ikinci gününden itibaren, İznik ve çevresindeki kritik olaylar nedeniyle Meclis Başkanı Mustafa Kemal Paşa tarafından özel bir mektupla Milli Mücadele hareketlerinin örgütlenmesi için görevlendirilmiş, Meclis çalışmaları sırasında bile Milli Mücadele yanlılarına her türlü destekte bulunmuştur. Kurtuluş Savaş'ından hemen sonra kısa bir süre İznik Belediye Başkanlığı görevini yürütmüş, İzmit il Daimi Encümen Azalığı yapmış ve 19 Temmuz 1926 yılında ölmüştür.

HAFIZ ABDULLAH TEZEMİR

1871 yılında Adapazarı'nda doğdu Meclis kayıtlarında Hafız Abdullah Tezemir olarak da geçer. Baba adı Emir Ali, anne adı Nefiye. Fatih Medresesi mezunu. Müderris, Adapazarı Emniyet Bankası Müdürü olarak görev yaptı. Serbest ticaretle uğraştı. l. Meclis'te I. Dönem (23.04.1920 - 11.08.1923) İzmit Milletvekili olarak yasama çalışmalarına katıldı. Evli ve 7 çocuk babasıydı. Arapça, Farsça, Rusça biliyordu. 17 Kasım 1940 yılında hayatını kaybetti.

Kaynak: HABER MERKEZİ
23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı Milletvekili Kocaeli Haber
Henüz bu içeriğe yorum yapılmamış.
İlk yorum yapan olmak ister misiniz?
Yorum yapmak için tıklayınız