İSU, ''Sıfır Atık'' uygulamaları ile Türkiye'ye örnek oluyor
İSU Genel Müdürlüğü, 30 Mart Dünya Sıfır Atık Günü'nde, Sıfır Atık Hareketi kapsamında ödüllü projeleri ve çevreci uygulamalarıyla dikkat çekiyor.

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi İSU Genel Müdürlüğü, 30 Mart Dünya Sıfır Atık Günü’nde Türkiye’ye örnek projelerini kamuoyuyla paylaşıyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Sayın Emine Erdoğan’ın öncülüğünde başlatılan Sıfır Atık Hareketi kapsamında, İSU’nun ödüllü Geri Kazanım Suyu Projesi, ileri teknolojiye sahip atık su yönetimi, SCADA ve Vidanjör Yönetim Sistemi gibi çevreci uygulamalarıyla dikkat çekiyor.
YUVACIK BARAJI’NIN 2,5 KATI KADAR SU TASARRUFU
Kocaeli, Türkiye'nin endüstriyel nüfus yoğunluğunun yüksek olduğu bölgelerinden biri. Bu nedenle, su kaynaklarının sürdürülebilir bir şekilde yönetimi, özellikle Kocaeli için hayati önem taşıyor. 2015 yılında başlatılan ve 2022 yılında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Sayın Emine Erdoğan tarafından plaketle ödüllendirilerek Türkiye’ye örnek gösterilen Geri Kazanım Suyu Projesi ile bugüne kadar 129,8 milyon metreküp su geri kazandırılarak Yuvacık Barajı’nın 2,5 katı kadar su tasarrufu sağlandı. 2024 yılında şehre sağlanan 198,5 milyon metreküp suyun 17,2 milyon metreküplük kısmı geri kazanım suyu olarak sanayide kullanıldı. Türkiye’de yüzde 100 biyolojik arıtma yapan ilk su ve kanal idaresi olan İSU; bu öncü uygulama sayesinde Yuvacık ve Namazgâh Barajları, Sapanca Gölü ve yeraltı su kaynakları üzerindeki baskıyı önemli ölçüde azalttı.
YÜZDE 36'LIK SU TASARRUFU ELDE EDİLDİ
Ülkemize ve şehrimize katma değer olarak kazandırılan yıllık 48 milyon metreküp kapasiteli “Geri Kazanım Suyu Tesisleri” ile sanayide 2024 yılında kullanılan 47,3 milyon metreküp suyun 17 milyon 184 bin 704 metreküplük kısmı, geri kazanım suyu ile karşılandı. Böylece 2024 yılında Kocaeli’de atık suyun geri kazanımı ile sanayide yüzde 36’lık su tasarrufu elde edildi. Sanayi’de kullanılan suyun 17.505.853 metreküpü şebeke suyu, 12.771.795 metreküpü de kuyu sularıyla temin edildi. ‘Geri Kazanım Suyu Projesi’nin hayata geçirildiği 2015 yılından günümüze toplam 129 milyon 813 bin 465 metreküp su geri kazandırarak Yuvacık Baraj Gölü kapasitesinin 2,5 katı kadar su tasarrufu gerçekleştirildi. Böylelikle barajlar, göller ve göletler ile yeraltı suyu kaynakları üzerindeki baskı önemli ölçüde azaltmış oldu.
İÇME SUYU KAYNAKLARINDAKİ BASKI AZALTILARAK KENT EKONOMİSİNE KATKI SAĞLANACAK
Kroman Çelik Sanayi ve Sarkuysan Elektrolitik Bakır Sanayi fabrikalarına Gebze İleri Biyolojik Atık Su Arıtma Tesisi'nden sağlanacak olan geri kazanım suyu çalışmalarının tamamlanmasıyla, ilk etapta günlük ortalama 3 bin 500 metreküp, yıllık 1 milyon 277 bin 500 metreküp; gelecek yıllar için ise günlük ortalama 11 bin metreküp, yıllık 4 milyon 15 bin metreküp ilave geri kazanım suyu daha temin edilerek Kocaeli’nin içme suyu kaynakları üzerindeki baskı daha da azaltılarak kent ekonomisine katkı sağlanacak.
KATİS PROJESİ İLE KENT GENELİNDEKİ TÜM VİDANJÖRLER ANLIK OLARAK İZLENİYOR
İSU’nun 2019 yılında hayata geçirdiği Kocaeli Atık Su Transfer İzleme Sistemi (KATİS) sayesinde, il genelinde faaliyet gösteren tüm vidanjörler online olarak izleniyor. SCADA Merkezi ile entegre çalışan bu sistem, atık su taşıyan araçların güzergâhlarını, boşaltım noktalarını ve taşıdıkları atık su miktarlarını anlık olarak takip ediyor. Bu sayede, yasa dışı deşarjların önüne geçilerek çevreye zarar verilmesi engelleniyor. Atık su yönetiminin dijital sistemlerle entegre edilmesi, İSU’yu bu alanda da Türkiye’nin öncü kurumlarından biri haline getiriyor.
TÜRKİYE’YE ÖRNEK OLMAYA DEVAM EDİYOR
Türkiye’nin ilk geri kazanım suyu projesine sahip ve bu alanda ödüllü kurumlarından biri olan İSU, Sıfır Atık Hareketi kapsamında geliştirdiği çevreci projelerle örnek olmaya ve gelecek nesillere temiz bir çevre bırakma hedefiyle çalışmalarını sürdürmeye kararlılıkla devam ediyor.
Değerli NoktaGazetesi.com.tr okurları,
NoktaGazetesi.com.tr ekibi olarak Türkiye'de ve dünyada yaşanan, haber değeri taşıyan gelişmeleri sizlere en hızlı, tarafsız ve kapsamlı şekilde sunmak için çalışıyoruz. Bu süreçte sunduğumuz haberlerle ilgili eleştiri, görüş ve yorumlarınız bizim için çok değerli. Ancak, karşılıklı saygı ve hukuka uygunluk çerçevesinde, daha sağlıklı bir tartışma ortamı oluşturmak adına yorum platformumuzda uyguladığımız bazı kurallarımız bulunmaktadır.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (diğer okurlara yönelik olanlar da dahil) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık içermesi durumunda, yorum editörlerimiz bu yorumları onaylamayacak ve silecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar arasında aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemleri de yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur, bu nedenle bu tür yorumlar da NoktaGazetesi.com.tr sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca, Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu kanıtlanamayan iddia, itham ve karalama içeren, halkı kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmaz ve silinir. Aynı şekilde, bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmaz ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Diğer web sitelerinden alınan bağlantılar NoktaGazetesi.com.tr yorum alanında paylaşılamaz.
NoktaGazetesi.com.tr yorum alanında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan kullanıcıya aittir, NoktaGazetesi.com.tr bu sorumluluğu üstlenmez.
NoktaGazetesi.com.tr'de yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yer alan Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik Sözleşmesi'ni okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Kurallarımıza uygun şekilde saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun yorumlarınız için teşekkür ederiz.