KO-MEK'ten anlamlı bir başarıya imza attı! 142 farklı işaret tek dil

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Meslek ve Sanat Eğitim Kursları’na (KO-MEK) katılarak işaret dili öğrenmeye karar veren emekli Albay Gökalp Atılmış, dünya genelindeki 142 farklı işaret dilini tek bir standartta birleştirmek için önemli bir çalışma başlattı.

KO-MEK'ten anlamlı bir başarıya imza attı! 142 farklı işaret tek dil

Kocaeli Haber- KO-MEK, farklı branşlarda eğitim fırsatları sunmaya devam ederken, işaret dili kurslarına katılan Gökalp Atılmış, işaret dilindeki farklılıkları ortadan kaldırarak bu dili evrensel bir hale getirmeyi amaçlıyor. Aynı zamanda bir yazılımcı olan Atılmış, Değirmendere KO-MEK Kurs Merkezi’nde işaret dili eğitimi alırken, “İşaret dili, işitme ya da konuşma engeli olan bireylerin iletişim kurmasını sağlayan görsel ve beden diliyle desteklenen bir sistemdir. Bu dil, engelli bireylerin sosyal hayata daha kolay uyum sağlamalarına ve kendilerini daha iyi ifade etmelerine yardımcı olur. Ancak, tıpkı konuşma dilinde olduğu gibi, işaret dilinde de farklılıklar mevcut. Amacımız, işaret dili ile iletişim kuran herkesin dünyanın her yerinde aynı anlamı çıkarabilmesini sağlamak” dedi.

Kocaeli Haber- KOMEK'te işaret dili kursları

EVRENSEL DİL İÇİN ÇALIŞMA

Gökalp Atılmış, dünya çapında 142 farklı işaret dili olduğunu belirterek, bu çeşitliliğin işitme engelli bireylerin küresel düzeyde iletişim kurmasını zorlaştırdığını ifade etti. Atılmış, “KO-MEK’te aldığım eğitimlerin ardından, bu soruna çözüm üretmek amacıyla bir yazılım geliştirme kararı aldım. İşaret dilini standartlaştırarak dünyanın her yerinde kullanılabilecek bir sistem oluşturmayı hedefliyorum” diye konuştu.

DUYGULAR TEK ANLAMA GELECEK

Atılmış, kursiyer arkadaşlarıyla eğlenceli bir ortamda eğitim alırken, işaret dilini sese ve sesi işaret diline dönüştürebilen bir yapay zeka yazılımı üzerinde çalışmayı planladığını belirtti. “Donanmadan emekli olduktan sonra, işaret diliyle küresel bir standart oluşturma fikrine odaklandım. İnsanların duygularını yapay zeka ile işaret diline çevirecek bir yazılım geliştirme hedefim var” ifadelerini kullandı.

Kocaeli Haber- KOMEK'te işaret dili kursları

ÜNİVERSİTE DESTEĞİ ÖNEMLİ

Atılmış, “KO-MEK tam anlamıyla bir bilgi hazinesi. Bu yazılımları geliştirmek için geniş bir veri tabanına ihtiyaç duyuyoruz. İşaretlerin birbirine benzerliği sebebiyle görselleri detaylı bir şekilde analiz etmeliyiz. Ayrıca bu tür projelerde üniversiteler ve uluslararası eğitim kurumlarının desteği büyük önem taşıyor. Bir kulüp kurarak, bu çalışmaları üniversitelerle iş birliği içinde ulusal projelere dönüştürebiliriz” dedi.

HEDEF: KÜRESEL STANDART

Atılmış, sözlerini şu şekilde tamamladı: “Amacımız, işaret dili ile iletişim kuran bireylerin dünyanın her yerinde aynı anlamı çıkarabilmesini sağlamak. İşaret dilindeki farklılıkları ortadan kaldırarak, uluslararası standartlara uygun bir dil oluşturmak istiyoruz. Bu doğrultuda bir yazılım geliştirip işaret dilini dünya çapında bir iletişim aracı haline getirmeyi hedefliyoruz.” İfadelerini kullandı.

Kaynak: Haber Bülteni
Albay Gökalp Atılmış KOMEK Kocaeli Haber