Kocaeli Çevre Platformu’ndan Büyükşehir'e sert tepki!

Kocaeli Çevre Platformu, Kocaeli'de gündemde olan Kandıra'daki yapılmak istenen çöp tesisi projesi başta olmak üzere çeşitli konularda Büyükşehir Belediyesi’ne tepki gösterdi.

Kocaeli Çevre Platformu’ndan Büyükşehir'e sert tepki!

Kocaeli Çevre Platformu, Kocaeli'de gündemde olan Kandıra'daki yapılmak istenen çöp tesisi, İzmit Körfezi dip çamuru temizliği projesi ve Karamürsel'de imara açılan tarla ve zeytinliklerle ilgili açıklama yaptı. Yapılan açıklama ile Büyükşehir Belediyesi’ne tepki gösterildi. Açıklamada, “Türkiye’nin en önemli şehirlerinden bir olan Kocaeli’mizin yerel yönetiminden sorumlu Büyükşehir Belediyesi çalışma ve uygulamaları tam bir çelişkiler yumağı halinde izlenmektedir. Kocaeli Büyükşehir Belediye yönetimi adeta, ne yaptığını bilmez şekilde bir ‘politikasızlık’ örneği sergilemektedir” denildi.

“SANAYİLEŞME İLE TURİZMİN BERABER OLMAZ”

Kocaeli Çevre Platformu’nun açıklaması şöyle; "Geçtiğimiz günlerde Kartepe Turizm Çalıştayı düzenlenmiş ve Kartepe’nin turizm geleceği masaya yatırılmaya çalışılmıştır. Oysa aynı bölgede, yargı kararlarına rağmen 4.000.000 ton/yıl kapasiteli haddehane/çelikhane projesi yapım süreci devam etmektedir. Büyükşehir Belediyesi bu tip yatırım ve sanayileşme ile turizmin beraber olamayacağı öngörüsüne ve vizyonuna sahip olup gerekli adımları atmalıdır. Açıkça bir yandan bölgede çevre ve ekosistemi bitireceği mahkeme kararları ile tescil edilmiş sanayi yatırımlarına seyirci kalıp diğer yandan bölgenin Turizm merkezi olabileceğini öngörmenin mantığı anlaşılamamaktadır.

"50 BİN AĞAÇ KESİLECEK”

Kandıra’da yapılmak istenen çöp tesisini savunan Büyükşehir Belediyesi yetkilileri, tesis yapılacak bölgeye 3.000 (üçbin) ağaç dikileceğini söyleyerek ağaç ve ormanın önemine vurgu yapmaktadırlar. Oysa Türkiye Ormancılar Derneği mensubu uzman orman mühendisleri söz konusu çöp tesisinin yapılması ile en az 50.000 (ellibin) ağacın kesileceğini vurgulamakta ve belgelemektedirler. Belediyenin dikeceği 3.000 ağacın kesilecek 50.000 ağacın yerini nasıl dolduracağını, oluşacak çevresel tahribatı nasıl engelleyeceğini algılayamıyoruz.

“ÇAMURUN DEPOLANMA BİÇİMİ ÇEVREYE ZARARLIDIR"

Yüzyılın çevre projesi olarak açılanan ‘Körfez Doğu Baseni Çamur Susuzlaştırma Projesi’ sürdürülmektedir. Proje ile Körfez doğu bölgesinde önemli bir temizlik hedeflenmektedir. Yine Büyükşehir Belediyesi’nin en yetkilisinin açıklamalarından öğrendiğimize göre ciddi miktarda ‘ağır metal’ kirliliğine sahip çıkarılan bu çamur alelade bir polietilen ile Bıçkıdere Göleti üzerindeki vadide depolanmaktadır. Körfezden çıkarılan her birim çamur ne kadar çevresel öneme sahipse de bu çamurun depolanma biçimi ve yeri o derece çevreye zararlıdır. Durum tam bir çelişkidir.

"KANUNE RAĞMEN İMARA AÇILDI"

Tarım ülke ve bölgemiz için son derece önemlidir. Büyükşehir Belediyesi yetkilikleri de konunun farkındadır ve zaman zaman tarımın olmazsa olmaz ve tam bir ‘beka’ sorunu olduğunu vurgulamaktadırlar. Hal böyle iken bir yandan da bölgenin en verimli tarım alanları, zeytinlikleri ‘3573 sayılı Zeytinciliğin Islahı ve Yabanilerinin Aşılattırılması Hakkında Kanun’a rağmen imara açılmaktadır. Yakın zamanda Karamürsel Tepeköy mahallesinde yapılan imar uygulaması ile imara açılan tarla ve zeytinlikler önemli ve çarpıcı bir örnektir."

Kaynak: HABER MERKEZİ
Kocaeli Çevre Platformu Çöp tesisi Kocaeli Haber
Henüz bu içeriğe yorum yapılmamış.
İlk yorum yapan olmak ister misiniz?
Yorum yapmak için tıklayınız