Kocaeli Çevre Platformu’ndan “haddehane” tepkisi; “Yaşama dönüşü olmayan zararlar verecek”

Yıldız Demir Çelik tarafından Kartepe’de yapılması planlanan haddehane projesi ile ilgili açıklama yapan Kocaeli Çevre Platformu, “Yaşama dönüşü olmayan zararlar verecek” diye belirtildi.

Kocaeli Çevre Platformu’ndan “haddehane” tepkisi; “Yaşama dönüşü olmayan zararlar verecek”

Yıldız Demir Çelik tarafından Kartepe’de yapılması planlanan çelikhane ve haddehane projesi için verilen ÇED olumlu kararı, CHP’nin başvurusu sonrası Kocaeli 2. İdare Mahkemesi tarafından iptal edilmişti. Kocaeli’de çok tartışılan proje ile ilgili yeni süreç başladı. Proje ile ilgili bugün, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nda “İnceleme Değerlendirme Komisyonu” toplantısı yapılacak. Yeniden başlayan süreç ile ilgili Kocaeli Çevre Platformu açıklama yaptı. Kocaeli Çevre Platformu Koordinatörü ve Dönem Sözcüsü Muammer Hakkı Ersöz, Haddehane projesinin insan ve çevre sağlığına olumsuz etkilerini sıralayan Ersöz, projenin yapılmaması konusunda hukuki mücadeleye devam edeceklerini belirtti.

“DÖNÜŞÜ OLMAYAN ZARARLAR”

Ersöz, açıklamasından, “Yılda 4 milyon ton kapasiteli haddehane yapma konusundaki girişim ve ısrarlar devam etmektedir. Konu ile ilgili 20 Şubat 2025 tarihinde Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nda İDK toplantısı yapılacaktır. Kocaeli'de yapılması planlanan haddehaneye dair yargı sürecinde mahkeme; bir takım usuli eksiklerin yanında, projenin yapımı ile esaslı unsurların çevreye zarar vereceği görüşü ile iptal kararı vermiştir. Gerçekten de tarafsız bilim insanları, konunun uzmanı teknisyenler, yapılmak istenen haddehane ve çelikhanenin farklı konu ve alanlarda çevreden ulaşıma, hava kirliliğinden halk sağlığına, turizmden ekolojik yaşama dönüşü olmayan zararlar vereceğinin kesin olarak altını çizmektedir” dedi.

“İDARECİLERİN BU KARARLARINDAN DÖNMELERİNİ TAVSİYE EDİYORUZ”

Süreçle ilgili kanuna karşı hile yapıldığını ifade eden Ersöz, “Mahkemelerin iptal ya da yürütmeyi durdurma kararları karşısında ÇED yapılması gereken projeler ile ilgili ÇŞB'nin 2009/7 sayılı genelgenin hatalı uygulaması ile mahkeme kararlarının etrafından dolaşılarak kanuna karşı hile yapıldığı hukukçularımızca vurgulanmaktadır Bu uygulama vatandaşların mahkemeye, yargıya olan güvenini, hukuki güvenlik ilişkisini zedeleyerek aslında toplumun adalet duygusunu rencide etmektedir. Kocaeli’de pek çok projede ilgili 2009/7 sayılı genelgenin uygulandığı görülmektedir. İdarecilerin bu kararlarından dönmelerini tavsiye ediyoruz” diye belirtti.

“SÜRECİN TAKİPÇİSİ OLACAĞIZ”

Kocaeli ve Marmara’nın sanayiye doyduğunu belirten Kocaeli Çevre Platformu Koordinatörü ve Dönem Sözcüsü Muammer Hakkı Ersöz, “Kartepe’de yapılması planlanan haddehane konusunda birden fazla sayıda açılmış ve yerel mahkemelerde kazanılmış dava olmasına rağmen hukuki sürecin bitmesini beklemeden İDK süreci ile başlayan yeni ÇED’e girilmesi vatandaşların hem adil yargılama hakları, hem de çevre haklarının ihlali olarak değerlendirilmektedir. Kocaeli Çevre Platformu olarak; Kocaeli ve Marmara’nın sanayiye doymuşluğunu bir kez daha hatırlatıyoruz. Bölgenin depremselliği, özetlenen çevresel konular, ulaşım, halk sağlığı, imar baskıları vb. konuları da göz önünde bulundurarak gerek haddehane projesi, gerekse Kocaeli’deki diğer çalışma konularımızda sürecin takipçisi olduğumuzu ve hukuk mücadelemizi sonuna kadar sürdüreceğimizi kamuoyuna saygılarımızla duyururuz” diye konuştu.

Kaynak: Gamze Karaaslan
Yıldız Demir Çelik Kartepe ÇED
Henüz bu içeriğe yorum yapılmamış.
İlk yorum yapan olmak ister misiniz?
Yorum yapmak için tıklayınız