Kocaeli-Kandıra Kültür ve Çevre Derneği Nokta Medya’yı ziyaret etti!

Gazetemizi ziyaret eden Kocaeli-Kandıra Kültür ve Çevre Derneği üyeleri, (KANÇED) “Bu konuda sürecin başından beri yanımızda olan Nokta Medya ekibine teşekkür ediyorum. Hiç bizi yalnız bırakmadılar” dedi.

Kocaeli-Kandıra Kültür ve Çevre Derneği Nokta Medya’yı ziyaret etti!
Kocaeli-Kandıra Kültür ve Çevre Derneği Nokta Medya’yı ziyaret etti!

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin Kandıra Akçakese’ye yapmayı planladığı çöp tesisi tartışmaları devam ediyor. Bölgeye çöp tesisinin yapılmasına karşı olan Kandıralılar tarafından kurulan Kocaeli-Kandıra Kültür ve Çevre Derneği (KANÇED) çeşitli eylemler ile mücadelesini sürdürüyor.

ZİYARET ETTİLER

Geçtiğimiz Cumartesi günü Kandıra’da büyük bir miting gerçekleştiren KANÇED Başkanı Adem Arı, başkan yardımcısı Orhan Günen, yönetim üyeleri Pirceler Köyü Muhtarı Erol Sert, Akçakese Mahalle Muhtarı Osman Akdeniz, Sarışeyh Mahallesi Muhtarı Tuncay İnce ve Fahri Kayaöz, gazetemizi ziyaret etti. Miting ve süreç hakkında gazetemize açıklamalarda bulunan dernek üyeleri Nokta Medya çalışanlarına da desteklerinden dolayı teşekkür etti.

Kocaeli-Kandıra Kültür ve Çevre Derneği Nokta Medya’yı ziyaret etti! - Resim : 1

İNCE: YERİ DOĞRU DEĞİL

İlk olarak konuşan Sarışeyh Mahallesi Muhtarı Tuncay İnce, “Çöp tesisi süreci devam ediyor. Çöp tesisi ile ilgili Halkın Katılım Toplantısı yapıldı. Henüz neticelenmedi. Bizde ısrarla seçilen bölgenin doğru olmadığını, akan sular ve yerleşim yerlerine yakın olduğunu söylüyoruz. 2019’un sonunda başlayan süreçten beri aynı şeyleri söylemeye devam ediyoruz. Bu konuda dernek yönetimi olarak tüzel kişiliğe kavuştuktan sonra daha çok güçlendik.

“KESİNLİKLE KABUL ETMİYORUZ”

Bu süreci sonuna kadar götürmekte kararlıyız. Seçilen bölgeyi kesinlikle kabul etmiyoruz. Çöp tesisi daha uygun bir yere yapılmalı. Yerleşim yerlerinden, tarıma ve suya uzak bir bölge olsun istiyoruz. Daha önceki süreçlerden beri basın bildirimleri, eylemlerle süreci ilerletiyorduk. Geçtiğimiz Cumartesi günü güzel bir miting yaptık. Tekrardan sürece karşı olduğumuzu haykırdık. Coşkulu bir kalabalık oluştu. Sürece sonradan vakıf olan Kandıra köylerinden de katılım oldu. Sesimizi üst makamlara duyurmak için tüm çabamız ile yola devam ediyoruz” dedi.

Kocaeli-Kandıra Kültür ve Çevre Derneği Nokta Medya’yı ziyaret etti! - Resim : 2

ARI: BİZ TERÖRİST MİYİZ DİYE DÜŞÜNDÜK

KANÇED Başkanı Adem Arı ise ‘Konuyu Büyükşehir ile görüştünüz mü?’ sorusuna cevap verdi. Arı açıklamasında, “Büyükşehir’den davet gelmedikten sonra neden biz gidelim? Büyükşehir ile bir görüşmenin ÇED başvuru dosyası yayınlanmadan önce olması gerekiyordu. Bu dosya hazırlanırken bizlere ve çevre halkına danışılmış olması gerekiyordu. En azından HKT toplantısında bize kolaylık sağlanılması gerekiyordu. Kandıra’da gerçekleşen HKT toplantı salonuna girdiğim zaman ‘Biz terörist miyiz?’ diye düşündüm. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi bizi nasıl görüyor diye düşündük. Büyükşehir’den daha insani hakça bir muamele görseydik bu diyalog süreci sonlanmazdı” sözlerine yer verdi.

EROL ÖLMEZ’İN PAYLAŞIMI

Başkan Yardımcısı Orhan Günen ise Kandıra Belediye Başkanı Erol Ölmez’in ‘Çed olumsuz çıkarsa bu iş olmayacak’ açıklamasını değerlendirdi. Günen açıklamasında şu ifadelere yer verdi: “Ben bu paylaşımı 2 türlü yorumladım. Birincisi KANÇED’in ve halkın olumlu baskısından dolayı düşünüp geri adım atmış olabilirler. İkincisi de biraz daha işi hafife alıp gazımızı almak için söylem geliştirdiğini de söyleyebiliriz. Ben birincisinin daha etkili olduğunu düşünüyorum.

Kocaeli-Kandıra Kültür ve Çevre Derneği Nokta Medya’yı ziyaret etti! - Resim : 3

NOKTA MEDYA’YA TEŞEKKÜR

Arkadaşlarımız ile verdiğimiz mücadele sonucu geri adım attıklarını düşünüyorum. Bu konuda sürecin başından beri yanımızda olan Nokta Medya ekibine teşekkür ediyorum. Hiç bizi yalnız bırakmadılar, biz de sizin yanınızdayız. Ayrıca sürecin başından beri tüm siyasi partileri ziyaeret ediyoruz. Partiler üstü çalışan bir derneğiz. Bir tek MHP’yi ziyaret edememiştik. Çünkü bir değişim dönemleri vardı. Bugün MHP’nin yeni il başkanı Tuncay Batı ve yönetimini ziyaret etti. Tuncay Batı’nın bize yaklaşımından dolayı teşekkür ederiz.”

Kaynak: Cansu Kızılkaya
Kocaeli Kandıra Kültür ve Çevre Derneği Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Kandıra