Kocaeli’de kızıl geyik popülasyonu artıyor!

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ile Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü ortaklığıyla hayata geçirilen "Kızıl Geyik Yerleştirme Projesi" dahilinde, Ormanya'da yetiştirilen geyiklerin sayısı 57'yi buldu.

Kocaeli’de kızıl geyik popülasyonu artıyor!

Gerçekleştirilen projeyle nesli tükenme tehlikesi altında olan kızıl geyiklerin doğadaki sayısının artırılması, ekosistemin dengesinin korunması ve yerel biyoçeşitliliğin artırılması hedefleniyor. 3 yıl sürecek proje kapsamında Ormanya'da dünyaya gelen geyikler, belirli aralıklarla doğaya salınarak doğal yaşamla buluşturuluyor. Kızıl geyikler, ilkbahar aylarında eski boynuzlarını dökerek yerine daha ihtişamlılarını çıkartmaya hazırlanıyor. Haziran ayıyla birlikte dişi geyiklerin doğum süreci de başlayacak.

Kocaeli’de kızıl geyik popülasyonu artıyor! - Resim : 1

"5 AYRI ALANDA BULUNUYOR"

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Ormanya Doğal Yaşam Parkı Sorumlu Veteriner Hekimi Muhammet Nalkıran süreç hakkında, "Kızıl geyiklerimiz, Ormanya yaşam parkında 5 ayrı alanda bulunuyor. Mevsimsel olarak boynuz döküm zamanı geldi. Erkek geyiklerimiz her yıl olduğu gibi şubat ayının sonuna doğru boynuzlarını döküyor ve yerine daha ihtişamlısı geliyor. Bu süreç için ayrı bir rasyon programı uyguluyoruz. Dişi geyiklerimizin ise haziran, temmuz, ağustos ayı gibi doğum zamanları olur. Gebelik süreçlerinin daha sağlıklı şeklide kontrol altına alınması için onlarında rasyon programlarını özenli şekilde hazırlıyoruz. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi olarak şu an kızıl geyik salım projesi içerisindeyiz. Her yıl düzenli aralılarla doğaya kızıl geyikler kazandırıyoruz. İlk etap projemiz için doğaya 40 geyik kazandıracağız. 3 yıl geçerli olan bu projede ilk etapta 20 geyiği doğaya kazandırdık.

Kocaeli’de kızıl geyik popülasyonu artıyor! - Resim : 2

EMNİYET GÜÇLERİYLE İLETİŞİME GEÇİLDİ

Kocaeli sınırları içerinde bulunan Samanlı Dağı ve Seyrek Yaban Hayatı Geliştirme Alanlarımıza yetişkin geyiklerimizin salım işlemlerini yapıyoruz. 'Geyikleri doğaya saldık bitti' diye bir durum yok. Bizler bunun takibini, devamlılığını ve turizme kazandırdıklarını ilmek ilmek işliyoruz. Çip ve tasmalarla birlikte göndermiş olduğumuz bölgeden geyiklerin araştırmasını yapıyoruz. Yerleştirmiş olduğumuz foto kapanlarla geyiklerin hayatta kalma başarısının ve olay olgusunu izliyoruz. Bölgede bulunan vatandaşların bilinçlendirilmesi için eğitim ve destekleri sağlıyoruz. Bunun haricinde insanlar ve geyiklerin karşılaşamaması için emniyet ekipleriyle iletişime geçerek bölgede trafik levhalarının artırılmasını sağladık. Salım projemiz sadece doğaya hayvan salmak değil aynı zamanda popülasyonun artmasını ve halkın bilinçlenmesini sağlamak" açıklamalarında bulundu.

Kaynak: İHA
Ormanya Kızıl Geyik Yerleştirme Projesi Muhammet Nalkıran
Henüz bu içeriğe yorum yapılmamış.
İlk yorum yapan olmak ister misiniz?
Yorum yapmak için tıklayınız