Kocaeli’de toplu taşıma esnafı zam isteyecek!

Nokta Gazetesi’ne açıklamalarda bulunan Kocaeli Minibüsçüler ve Otobüsçüler Odası Başkanı Mustafa Kurt, 2025 Ocak ayından itibaren yapılacak olan zamlara dikkat çekti. Artan maliyetleri yeniden değerlendireceklerini ifade eden Kurt, ilerleyen süreçte zam talebinde bulunacaklarını ifade etti.

Kocaeli’de toplu taşıma esnafı zam isteyecek!
Kocaeli’de toplu taşıma esnafı zam isteyecek!

Yılın son aylarının yaklaşmasının ardından bazı kalemlerde yeniden yapılacak olan zamlar şimdiden gündemde yer almaya başladı. Söz konusu zam beklentilerinin biri de her yıl olduğu gibi ulaşım oldu. 2025 Ocak ayının ardından artan maliyetlerin de göz önünde bulundurulduğu süreçte Kocaeli Minibüsçüler ve Otobüsçüler Odası Başkanı Mustafa Kurt, Nokta Gazetesi’ne konuştu. Süreç hakkında gazetemize değerlendirmelerde bulunan Kurt, ilerleyen günlerde ücret tarifesinde değişiklik taleplerinin olacağını dile getirdi.

“ÜCRET TARİFESİNDE DEĞİŞİKLİK TALEBİMİZ OLACAK”

İlerleyen süreçte ücret tarifesinde değişiklik talebi sunacaklarını ifade eden Kurt, “Muhtemelen yıl sonu itibari ile hükümetin, devletimizin kendi rutin zamları zaten yapılacak. Bunun başında asgari ücret gelecek. Akaryakıtın durumunu bilmiyoruz ama o artmasa yerinde dursa da yan ürünler var. Mesela kullandığımız lastik. Yıl itibari ile en az yüzde 40-50 oranında zam geliyor. Sigortalar, vergiler, harçlar var. Bunlar hep bize işletme gideri. Mecburen ücret tarifesindeki değişiklikle alakalı talebimiz mutlaka olacaktır. Biz şu an da kooperatifteki arkadaşlarımız ile beraber bir gözlem yapalım dedik. Daha sonra başkanımız ile görüşerek oranı belirleriz. Şu an oran ile alakalı belirli bir çalışmamız yok” diye konuştu.

“SIFIR ARABA ARTIK HAYAL OLDU”

Toplu taşıma esnaflarının son durumu hakkında da konuşan Kurt, “Şu an kötünün iyisi. Bizim maliyet olarak araç ile alakalı ciddi bir sıkıntımız var. Sıfır araba artık toplu taşıma esnafları için hayal oldu. Şu an da sıfır araba 4 milyon. İkinci el araç fiyatları da çok uçuk. Elimizdekileri idare ettirmeye çalışıyoruz. Onlarla beraber hayatımızı sürdürmeye devam ediyoruz. Bana göre belediyemizden ziyade devletimizin bu konuyla ilgili bir tedbir veya önlem alması lazım. Biz yıllardır bu işi yapıyoruz. Kamu da yapıyor bu işi ama kamunun zararı bizden çok daha büyük. Mesela bugün bir belediye otobüsünde 2-3 şoför çalışıyor. Onların maliyetleri çok daha fazla. Biz kamudan daha tasarrufluyuz ve bu işi daha da iyi yapabiliyoruz ama bazı şeylere uzanamıyoruz. Uzanamadığımız için de sıkıntı o yönde oluyor. Ama düzelir diye ümit ediyoruz. Beklentimiz o yönde” dedi.

“BAŞKANIMIZA TEŞEKKÜR EDİYORUZ”

Son olarak Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın’a da desteklerinden dolayı teşekkür eden Kurt, “Başkanımız sağ olsun bu konuyla alakalı vatandaşa o külfeti yükletmiyor. O desteği bize kısmi olarak devam ettiriyor. O da bizim için bir can suyu oluyor. Aslında bizim eve getirdiğimiz şu an da o. Başkanımızın bize yapmış olduğu destek ile şu an da hayatımızı geçindirmeye çalışıyoruz. Başkanımıza da bu konuyla alakalı teşekkür ediyoruz” ifadelerini kullandı.

Kaynak: Gülşah Yücel Ay
Mustafa Kurt Kocaeli Minibüsçüler ve Otobüsçüler Odası Tahir Büyükakın