Kocaeli'deki Suriyeliler kalacak mı, dönecek mi? İşte o cevaplar
Suriye’de Esad rejiminin, muhalifler tarafından yıkılmasının ardından, Türkiye’deki Suriyelilerin ülkelerine dönüp dönmeyeceği gündemin merak edilen bir konusu haline geldi. Bunun üzerine Kocaeli’nin Gölcük ilçesinde yaşayan Suriyelilerden, Salih Mousa ve Halid Alawıs ile bu konuları konuştuk.
ÖZEL HABER- MELİH CAN ŞENOL
Halid Alawıs, Halepli. Ailesiyle birlikte 2012 yılından beri Türkiye’de yaşıyor. 43 yaşındaki Alawıs, 7 çocuk babası. 25 yıldır berberlik yaparak geçimini sağlıyor. Gölcüğe gelince burada da bir dükkan tutup mesleğine devam etmiş. Alawıs, Halep’te yalnızca ablasının kaldığını ve evinin de saldırılar sonucu yıkılmasının ardından artık Suriye ile bir bağının kalmadığını söylüyor.
KİMİN SÜNNİ KİMİN NUSAYRİ…
Ayrıca 1999-2002 yılları arasında Suriye’de askerlik yaptığını belirten Alawıs, askerden polise tüm kurumlarda rüşvetin olduğunu, paran yoksa en zorlu ve tehlikeli görevlere gönderildiğini söylüyor. Esad döneminde, tüm kimliklerin aynı görünmesine rağmen polislerin bazı harf ve rakamlardan kimin sünni kimin nusayri olduğunu anladığını iddia ederek ona göre muamele edildiğinin altını çiziyor.
“ESAD DÖNEMİ KORKUNÇTU”
Alawıs, Esad dönemini kısaca ‘korkunç’ olarak tanımlıyor. Rejim döneminde çok fazla ayrımcılığa maruz kaldıklarını söyleyen Alawıs, “Esad dönemi korkunçtu. Biz sünniler üzerinde baskı çok fazlaydı. Asker, polis sürekli kimlik kontrolü yapıyordu. Sünni isen ciddi sıkıntılarla karşılaşıyordun. İtiraz edersen seni ortadan kaldırırlardı” ifadelerinde bulundu.
“O ZAMANLAR SINIR RAHAT GEÇİLİYORDU”
Kendisinin Türkiye’ye kaçak olarak gelmediğini söyleyen Alawıs, “Ben pasaportla geldim ama eşim ve çocuklarım Hatay üzerinden kaçak yollardan geldiler. O zamanlar sınır rahat geçiliyordu. Bir sorun olmuyordu” dedi.
“SURİYE’YE GERİ DÖNMEYECEĞİM”
Suriye’ye kesinlikle geri dönmeyeceğini dile getiren Alawıs, “2012 yılında Türkiye’ye geldim 1 yıl sonra Halep’teki evim bombardımanda yıkıldı. Suriye’ye dönmeyi asla düşünmüyorum. Buraya geldik hayat kurduk. Dükkan açtım.
“ÇOCUKLARIM ARAPÇA BİLMİYOR”
Benim 7 çocuğum var 3’ü burada doğdu burada büyüdü. Burada okula gittiler. Kızım lise son sınıfta okuyor. Çocuklarım Arapça bilmiyor. Bir oğlum 20 yaşında nakliye işiyle meşgul. Bütün hayatını Türkiye’de kurdu” ifadelerinde bulundu.
“SURİYE’YE DÖNMEYİ DÜŞÜNEN ÇOK AİLE VAR”
Son olarak çevresindeki birçok tanıdığının Suriye’ye geri dönmeyi düşündüğünü dile getiren Alawıs “Suriye’ye dönmeyi düşünen çok tanıdığım var. Hatta bir tanıdığım Şam’ın yakınında bulunan Dera şehrine gitti bile. Ama hala bir belirsizlik var. Muhaliflerin nasıl bir yönetim kuracağını bilmiyoruz. Dönmek isteyenler Suriye’de nasıl bir hayat kurulacağını görmek istiyor” şeklinde konuştu.
SALİH MOUSA 5 ÇOCUK BABASI
35 yaşındaki Salih Mousa, Suriye’nin Cerablus kentinden 2016 yılında ailesiyle birlikte Türkiye’ye gelmiş. 5 çocuk babası olan Salih Mousa inşaatlarda kalıp ustası olarak çalışıyor. Annesinin ve babasının hala Cerablus’ta olduğunu söyleyen Mousa, ülkesinde düzen sağlandığı takdirde kendiside dahil pek çok Suriyelinin döneceğini söylüyor. Ayrıca Mousa, Esad döneminde yaşadıkları sıkıntıları ve Suriye’deki olumsuz şartları dile getirdi.
“ESAD ZALİM BİRİSİYDİ”
Esad’ın devrilmesinden memnun olduğunu belirten Salih, “Esad’ın gitmesinden memnunuz. Yıllarca onun zulmünde yaşadık. Bize yardım etmiyordu, iş yoktu. İsyan edince de öldürmeye başladı. Esad zalim birisiydi” ifadelerinde bulundu.
“KAÇAK YOLLARDAN SINIRI GEÇTİK”
Cerablus’dan Türkiye’ye kaçak yollardan geldiğini söyleyen Mousa, “Türkiye’ye önce ben geldim. Eşim ve iki çocuğum İdlib’e gittiler. Ben tahminen 10 kişilik küçük bir grupla kaçak yollardan sınırı geçtim. Daha sonra da eşim ve çocuklarım geldiler. Onlarda kaçak olarak geldi” dedi.
“SINIRI GEÇERKEN HİÇBİR ZORLUK YAŞAMADIK”
Mousa, o dönemlerde sınırı geçmenin zor olmadığını belirterek, “O zamanlar sınırı geçerken hiçbir sıkıntı yaşanmıyordu. Ben de eşim ve çocuklarım da sınırı geçerken hiçbir sorunla karşılaşmadık. Burada bir düzen kurduk 8 yıldır burdayız” dedi.
“TÜRKİYE’YE GELEREK HAYATIMIZI KURTARDIK”
Türkiye’ye gelerek hayatlarını kurtardıklarına dikkat çeken Mousa, “Türkiye’ye teşekkür ediyorum. Buraya gelerek hayatımızı kurtardık. Çocuklarımızı okula gönderdik. Esad döneminde bu şekilde yaşamak bile zordu” dedi.
“SURİYE’YE DÖNMEYİ DÜŞÜNÜYORUM”
Suriye’deki durumun ne olacağını beklediklerini ve buna göre hareket edeceklerini söyleyen Mousa, “Türkiye’de iş imkanı var, çok şükür çalışıyoruz ama ne olursa olsun Suriye’ye dönmeyi düşünüyorum. Benim çevremdekiler de böyle düşünüyor” ifadelerinde bulundu.