Köfteci Yusuf’un domuz eti iddialarını Gıda Mühendisi Dr. Berrin Şenöz açıkladı
Köfteci Yusuf'un sahibi Yusuf Aktaş, ürünlerinde domuz eti bulunmasıyla ilgili olarak kendisine bir kumpas kurulduğunu öne sürmüştü. Bu iddialarla ilgili olarak, Ulusal Gıda Referans Laboratuvarı Müdürü, Gıda Mühendisi Dr. Berrin Şenöz, incelemelere ve "kumpas" iddialarına dair açıklamalar yaptı.
Laboratuvara gönderilen numuneler ve yapılan analizlerle ilgili bilgi veren Dr. Berrin Şenöz, analizlerin dünya standartlarına uygun olarak yapıldığını belirtti. Şenöz, numunelerin etiketlerinin kapalı şekilde teslim alındığını ve analizlerin tamamen dijital ortamda gerçekleştirildiğini vurguladı.
DOKTOR ŞENÖZ AÇIKLADI
Dr. Berrin Şenöz, yaptığı açıklamada, "Tarafsızlık ilkesi gereği, laboratuvara gelen numunelerin etiketleri kapalı olarak teslim alınıyor. Markaya dair bir bilgiye erişmeden gerçekleştirilen analizler sonucunda bir uygunsuzluk tespit edilirse, bu durum dijital sistem üzerinden bildirilip raporlanıyor. Raporlar İlçe Müdürlüğü'ne iletiliyor ve ardından ilgili firmalar için mevzuat çerçevesinde gereken işlemler uygulanıyor" diyerek, Köfteci Yusuf'a yönelik kumpas iddialarına yanıt verdi.
DOMUZ ETİ NASIL TESPİT EDİLİYOR?
Dr. Berrin Şenöz, Köfteci Yusuf'taki domuz eti tespitinin nasıl gerçekleştirildiğini de anlattı. Şenöz, "PCR cihazı kullanarak kitler yardımıyla 1000'de 1 oranında bile tespit edilebiliyor. Yani oldukça hassas bir tespit seviyesi var. Her canlının DNA'sı farklı olduğu için, domuz etini dana veya koyun etinden ayırmak amacıyla DNA tabanlı analizler yapıyoruz." ifadelerini kullandı. Dr. Şenöz, "Domuz DNA'sına 1000'de 1 oranında bile rastlandığında, domuz etinin kullanıldığı kesinleşmiş oluyor," dedi. Ayrıca, halal test kitleri yardımıyla, domuz eti ile temas eden yüzeylerin de tespit edilebildiğini belirtti.