KOÜ Rektörü Cantürk: “Bilim, kısa vadeli kârın değil insanlığın hizmetinde olmalı”

Kocaeli Sanayi Odası Şubat Ayı Meclis toplantısına konuk olan KOÜ Rektörü Nuh Zafer Cantürk “Bilim, kısa vadeli kârın değil insanlığın hizmetinde olmalı” dedi.

KOÜ Rektörü Cantürk: “Bilim, kısa vadeli kârın değil insanlığın hizmetinde olmalı”

Kocaeli Sanayi Odası Şubat ayı meclis toplantısı Kocaeli Sanayi Odası Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi. Meclis Toplantısına, Kocaeli Üniversitesi Rektörü Nuh Zafer Cantürk, konuk konuşmacı olarak katıldı. Üniversite-sanayi işbirliğine ilişkin konuşan Rektör Cantürk, “Bilim, kısa vadeli kârın değil insanlığın hizmetinde olmalı” dedi.

“BİLGİNİN İKİ YÜZÜ VAR”

“Üniversite sanayi iş birliğinin somut hale gelmesi dünya için olduğu kadar, özellikle bizim ülkemiz için büyük önem arz ediyor” diyen Rektör Cantürk, “Bilginin iki yüzü var. Bu iki şeklide akademi ve sanayide kendisine yer buluyor. Fakat bu konu yeni bir mesele değil. Bu insanoğlunun çok eski bir meselesi. Sanayi devrimiyle birlikte fabrikalar, üniversitelerden teknik çözümler beklemeye başladılar. Üniversite sanayi iş birliğinin somut hale gelmesi dünya için olduğu kadar, özellikle bizim ülkemiz için büyük önem arz ediyor. Ar-Ge çalışmaları Avrupa’da yüzde 75 oranında özel şirket tarafından karşılanıyor. Ama maalesef ülkemizde bu durum tam tersi” dedi.

“BÜYÜMEYE DEVAM EDİYORUZ”

Hem Dünya’nın hem de Türkiye’nin çeşitli sorunlarla uğraşmak zorunda olduğunu ifade eden Cantürk, “Dünya’da ekonomi açısından bakıldığında çok önemli problemler var. Trump diye bir şey var. Jeopolitik gerçekler var. Gelişmekte olan ülkeler arasında bir bilek güreşi halinde mücadele devam ediyor. Sermaye sorunlarımız ve jeopolitik sorunlarımız var. Merkez bankasının para politikasıyla ilgili problemler var. Fakat ciddi bir enflasyona tabi olmamıza rağmen büyümeye devam ediyoruz.

“TÜRKİYE’NİN ÇOK İYİ OLDUĞUNU SÖYLEMEK MÜMKÜN DEĞİL”

Bazı şeyler göründüğü gibi olmuyor. Birtakım riskler var. Fakat bu riskler avantaja dönüşebilir. Tüm bu sorunlar optimist bir bakış açısıyla, avantaj olarak görülebilir ve ülkemizin önünü açabilir. Bir kamyon mal üretmek yerine bir iPhone üretmek çok daha verimli olacaktır. Bu bağlamda sanayi-üniversite iş birliğinin önemi ortaya çıkıyor. Dijitalleşme noktasında Türkiye’nin çok iyi olduğunu söylemek mümkün değil fakat çok da kötü olduğunu söyleyemeyiz” şeklinde konuştu.

“BÖLÜM DANIŞMA KURULLARI OLUŞTURMALIYIZ”

Üniversite-sanayi iş birliğine ilişkin konuşan Cantürk, “Fakültelere sanayi danışmanı atanmalı ve kendilerine ofis tahsis etmeliyiz. Üniversitelerde bölüm danışma kurulları oluşturmalıyız. Kalkınma ajanslarının da katılımıyla bölge üniversiteleri arasında ortaklıklar geliştirilip etkin bir büyüme stratejisi geliştirilmeli. Biz elimizden gelen katkıyı vermeye çalışıyoruz. Ayrıca üniversitelerde döner sermaye uygulaması öğretim üyeleri lehine yeniden güncellenmeli.

“ÖĞRETİM ELEMANI OLARAK DEĞERLENDİRMEK İSTİYORUZ”

Karşılıklı güven esasına dayalı, kurumsal ve işler bir yapı kurulması için, işbirliği, kazan-kazan ilkesine dayalı olarak gerçekleştirilmeli ancak tarafların sosyal sorumluluklarına da yeterince yer verilmelidir. Sanayi temsilcilerinin öğretim elemanı olarak değerlendirmek istiyoruz. Mühendis yetiştiren fakültelerde derslerin uygulama oranlarını artırmak için gayret gösteriyoruz. Araştırma konularını sanayinin bir sorununa çözüm üretmek üzere uygulamalı konulardan seçmek istiyoruz

“BÖLGEMİZE VERECEĞİMİZ KATKI SON DERCE ÖNEMSENMEKTEDİR”

Kocaeli Üniversitemiz, Kocaeli Sanayisi ile yıllardır organik bir ilişki içerisindedir. Üniversite olarak vizyonumuzda küresel ölçekte değer üretmenin yanı sıra, bölgemize vereceğimiz katkı da son derece önemsenmektedir. Kocaeli Üniversitesi olarak Sanayi ile olan iş birliğinin ne anlama geldiğini ne derece önemli olduğunu bilmekte ve önemsemekteyiz. Rektörlüğümüzce Üniversite - Sanayi işbirliği özel bir yapılanma ile koordine edilmektedir” diye belirtti.

Kaynak: Melek Müjde Şahin
Kocaeli Sanayi Odası Nuh Zafer Cantürk Kocaeli Üniversitesi
Henüz bu içeriğe yorum yapılmamış.
İlk yorum yapan olmak ister misiniz?
Yorum yapmak için tıklayınız