KOÜ Rektörü Cantürk: “Bilim, kısa vadeli kârın değil insanlığın hizmetinde olmalı”
Kocaeli Sanayi Odası Şubat Ayı Meclis toplantısına konuk olan KOÜ Rektörü Nuh Zafer Cantürk “Bilim, kısa vadeli kârın değil insanlığın hizmetinde olmalı” dedi.

Kocaeli Sanayi Odası Şubat ayı meclis toplantısı Kocaeli Sanayi Odası Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi. Meclis Toplantısına, Kocaeli Üniversitesi Rektörü Nuh Zafer Cantürk, konuk konuşmacı olarak katıldı. Üniversite-sanayi işbirliğine ilişkin konuşan Rektör Cantürk, “Bilim, kısa vadeli kârın değil insanlığın hizmetinde olmalı” dedi.
“BİLGİNİN İKİ YÜZÜ VAR”
“Üniversite sanayi iş birliğinin somut hale gelmesi dünya için olduğu kadar, özellikle bizim ülkemiz için büyük önem arz ediyor” diyen Rektör Cantürk, “Bilginin iki yüzü var. Bu iki şeklide akademi ve sanayide kendisine yer buluyor. Fakat bu konu yeni bir mesele değil. Bu insanoğlunun çok eski bir meselesi. Sanayi devrimiyle birlikte fabrikalar, üniversitelerden teknik çözümler beklemeye başladılar. Üniversite sanayi iş birliğinin somut hale gelmesi dünya için olduğu kadar, özellikle bizim ülkemiz için büyük önem arz ediyor. Ar-Ge çalışmaları Avrupa’da yüzde 75 oranında özel şirket tarafından karşılanıyor. Ama maalesef ülkemizde bu durum tam tersi” dedi.
“BÜYÜMEYE DEVAM EDİYORUZ”
Hem Dünya’nın hem de Türkiye’nin çeşitli sorunlarla uğraşmak zorunda olduğunu ifade eden Cantürk, “Dünya’da ekonomi açısından bakıldığında çok önemli problemler var. Trump diye bir şey var. Jeopolitik gerçekler var. Gelişmekte olan ülkeler arasında bir bilek güreşi halinde mücadele devam ediyor. Sermaye sorunlarımız ve jeopolitik sorunlarımız var. Merkez bankasının para politikasıyla ilgili problemler var. Fakat ciddi bir enflasyona tabi olmamıza rağmen büyümeye devam ediyoruz.
“TÜRKİYE’NİN ÇOK İYİ OLDUĞUNU SÖYLEMEK MÜMKÜN DEĞİL”
Bazı şeyler göründüğü gibi olmuyor. Birtakım riskler var. Fakat bu riskler avantaja dönüşebilir. Tüm bu sorunlar optimist bir bakış açısıyla, avantaj olarak görülebilir ve ülkemizin önünü açabilir. Bir kamyon mal üretmek yerine bir iPhone üretmek çok daha verimli olacaktır. Bu bağlamda sanayi-üniversite iş birliğinin önemi ortaya çıkıyor. Dijitalleşme noktasında Türkiye’nin çok iyi olduğunu söylemek mümkün değil fakat çok da kötü olduğunu söyleyemeyiz” şeklinde konuştu.
“BÖLÜM DANIŞMA KURULLARI OLUŞTURMALIYIZ”
Üniversite-sanayi iş birliğine ilişkin konuşan Cantürk, “Fakültelere sanayi danışmanı atanmalı ve kendilerine ofis tahsis etmeliyiz. Üniversitelerde bölüm danışma kurulları oluşturmalıyız. Kalkınma ajanslarının da katılımıyla bölge üniversiteleri arasında ortaklıklar geliştirilip etkin bir büyüme stratejisi geliştirilmeli. Biz elimizden gelen katkıyı vermeye çalışıyoruz. Ayrıca üniversitelerde döner sermaye uygulaması öğretim üyeleri lehine yeniden güncellenmeli.
“ÖĞRETİM ELEMANI OLARAK DEĞERLENDİRMEK İSTİYORUZ”
Karşılıklı güven esasına dayalı, kurumsal ve işler bir yapı kurulması için, işbirliği, kazan-kazan ilkesine dayalı olarak gerçekleştirilmeli ancak tarafların sosyal sorumluluklarına da yeterince yer verilmelidir. Sanayi temsilcilerinin öğretim elemanı olarak değerlendirmek istiyoruz. Mühendis yetiştiren fakültelerde derslerin uygulama oranlarını artırmak için gayret gösteriyoruz. Araştırma konularını sanayinin bir sorununa çözüm üretmek üzere uygulamalı konulardan seçmek istiyoruz
“BÖLGEMİZE VERECEĞİMİZ KATKI SON DERCE ÖNEMSENMEKTEDİR”
Kocaeli Üniversitemiz, Kocaeli Sanayisi ile yıllardır organik bir ilişki içerisindedir. Üniversite olarak vizyonumuzda küresel ölçekte değer üretmenin yanı sıra, bölgemize vereceğimiz katkı da son derece önemsenmektedir. Kocaeli Üniversitesi olarak Sanayi ile olan iş birliğinin ne anlama geldiğini ne derece önemli olduğunu bilmekte ve önemsemekteyiz. Rektörlüğümüzce Üniversite - Sanayi işbirliği özel bir yapılanma ile koordine edilmektedir” diye belirtti.
Değerli NoktaGazetesi.com.tr okurları,
NoktaGazetesi.com.tr ekibi olarak Türkiye'de ve dünyada yaşanan, haber değeri taşıyan gelişmeleri sizlere en hızlı, tarafsız ve kapsamlı şekilde sunmak için çalışıyoruz. Bu süreçte sunduğumuz haberlerle ilgili eleştiri, görüş ve yorumlarınız bizim için çok değerli. Ancak, karşılıklı saygı ve hukuka uygunluk çerçevesinde, daha sağlıklı bir tartışma ortamı oluşturmak adına yorum platformumuzda uyguladığımız bazı kurallarımız bulunmaktadır.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (diğer okurlara yönelik olanlar da dahil) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık içermesi durumunda, yorum editörlerimiz bu yorumları onaylamayacak ve silecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar arasında aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemleri de yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur, bu nedenle bu tür yorumlar da NoktaGazetesi.com.tr sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca, Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu kanıtlanamayan iddia, itham ve karalama içeren, halkı kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmaz ve silinir. Aynı şekilde, bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmaz ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Diğer web sitelerinden alınan bağlantılar NoktaGazetesi.com.tr yorum alanında paylaşılamaz.
NoktaGazetesi.com.tr yorum alanında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan kullanıcıya aittir, NoktaGazetesi.com.tr bu sorumluluğu üstlenmez.
NoktaGazetesi.com.tr'de yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yer alan Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik Sözleşmesi'ni okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Kurallarımıza uygun şekilde saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun yorumlarınız için teşekkür ederiz.