KSO Başkanı Ayhan Zeytinoğlu: “Kocaeli devlete en fazla kazanç sağlayan il oldu”

Kocaeli Sanayi Odası Şubat Ayı Meclis toplantısında konuşan Oda Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, “Kocaeli devlete en fazla kazanç sağlayan il oldu” dedi.

KSO Başkanı Ayhan Zeytinoğlu: “Kocaeli devlete en fazla kazanç sağlayan il oldu”

Kocaeli Haber, Kocaeli Sanayi Odası Şubat ayı meclisi konuk konuşmacı Kocaeli Üniversitesi Rektörü Nuh zafer Cantürk, Kocaeli Sanayi Odası Başkanı Ayhan Zeytinoğlu ve üyelerin katılımlarıyla Kocaeli Sanayi Odası Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi. 7 gündem maddesinin görüşüldüğü mecliste, konuşan Ayhan Zeytinoğlu, “21 milyar 164 milyon dolar ile ocak ayının en yüksek ihracatını gerçekleştirdik. İthalat ise 28 milyar 847 milyon dolar. İthalat rakamlarımızda yavaş bir artış olduğunu görüyoruz. En fazla ihracat yaptığımız ülke Almanya, ABD, İngiltere ve irleşik Arap emirlikleri. Bunun önemli olduğunu düşünüyorum. Özellikle Birleşik Arap Emirlikleri’ne yaptığımız ihracatta dikkat çekici bir artış söz konusu. İhracatımızdaki artışta; Ortadoğu ülkelerine yaptığımız ihracatın yeniden yükselişe geçmesiyle yeni pazarlar kazanmamızın etkili olduğunu görüyoruz” dedi

“BİRİNCİ SIRADA RUSYA VAR”

İthalat rakamlarını değerlendiren Zeytinoğlu, “En fazla ithalat yaptığımız ülkelerde ise birinci sırada Rusya var. İkinci sırada Çin ardından ABD, Almanya ve İtalya geliyor. 2024 yılında cari açık 9 milyar 973 milyon dolar oldu. 2023 yılında bu rakam 39,87 milyar dolardı. Dış ticaret açığı ise 2024 yılında 56,25 milyar dolar. 2023 yılında bu rakam 86,28 milyar dolardı. Kocaeli Gümrüklerinden aldığımız verilere göre ocak ayında Koaeli’den gerçekleşen ihracat, 3 milyar 269 milyon dolar olarak belirlendi. Yani yüzde 1,9’lık bir artış var. İthalat verileri ise 5 milyar 811 milyon dolar oldu. İthalat rakamı yüzde 7,6 oranında artış göstermiş” diye belirtti.

KSO Başkanı Ayhan Zeytinoğlu: “Kocaeli devlete en fazla kazanç sağlayan il oldu” - Resim : 1

KOCAELİ İKİNCİ SIRADA

Kocaeli’nin ihracatta ikinci sırada olduğunu ifade eden Zeytinoğlu,”Ticaret Bakanlığı’nın firmaların üretim yerleri esas alınarak hesaplanan ihracat istatistiklerinin aralık ayı verilerine baktığımızda; İstanbul yüzde 12,67’lik bir artış göstererek 4 milyar 854 milyon dolar ile birinci sırada yer alıyor. İkinci sırada ise yüzde 8,46 oranında bir artışla 2 milyar 654 milyon dolar ile Kocaeli geliyor.

GÜMRÜK VE TİCARET BAKANLIĞI VERİLERİNDEKİ FARKLILIK

Gümrüklerden aldığımız ihracat verisi ile Ticaret Bakanlığı’nın yayınladığı veri arasında 615 milyon dolarlık bir fark var. Çünkü ilimizde bulunan Doğu Marmara Gümrük ve Dış Ticaret Bölge Müdürlüğü, ilimiz haricinde Sakarya, Zonguldak, Karabük, Bartın ve Bolu gümrük müdürlüklerini bünyesinde barındırıyor. Dolayısıyla bu illerde yapılan ihracatın bizde görünmesi nedeniyle bu fark oluşuyor” diye konuştu.

ENFLASYON VERİLERİ

“Sabit döviz kuru politikası ihracat ve üretim üzerinde olumsuz etkiler yarattı ve ihracat pazarlarımızı kaybetmeye başladık” diyen Zeytinoğlu, “Enflasyon verilerine baktığımızda aralık ayında; TÜFE yüzde 42,12, ÜFE ise yüzde 27,20 olarak hesaplandı. Enflasyonla mücadele noktasında kurun baskılanmasının kabul edilebilir olduğunu biliyor ve bu mücadeleye saygı duyuyoruz. Fakat bunun sürdürülebilir olmadığını uzun süredir söylüyoruz. Çünkü sabit döviz kuru politikası ihracat ve üretim üzerinde olumsuz etkiler yarattı ve ihracat pazarlarımızı kaybetmeye başladık. Bu pazarları geri almakta çok mümkün olmuyor. Ayrıca rekabetçi kurun, ülkemizde üretilebilme imkânı olan ürünlerin üretilmesini de yönlendirerek tüketim malları ithalat talebinde yavaşlamayı sağlayacağını düşünüyoruz. Bu durum cari açığın azaltılması noktasında da destek olacaktır. Kur artışı ile enflasyon arasındaki makasın daralmasını, artış hızının paralel ilerlemesini bekliyor, enflasyon hedeflerine yaklaştıktan sonra kurun bize destek oluyor olmasını temenni ediyoruz” dedi.

“YÜZ GENİCİMİZİN 27’Sİ BOŞTA”

İşsizlik oranları ve istihdam ile ilgili konuşan Zeytinoğlu, “Aralık ayı işsizlik oranı yüzde 8,5 olarak tespit edildi. Geçen yılın aynı ayına göre 0,3, bir önceki aya göre ise 0,1’lik bir gelime var. Kasım ayından Aralık ayına çalışabilir nüfus 36 bin kişi arttı. İşgücüne katılanlar ise 94 bin kişi azaldı. İstihdam edilen kişi sayısı ise 54 bin kişi azaldı. Aralık itibariyle toplam istihdam sayısı 32 milyon 718 bin kişi olarak ölçüldü. Buradaki tariflemelerin yeniden yapılması gerektiğini ve işsizlik oranının tek başına çok önemli bir gösterge olmadığını sürekli dile getiriyoruz. İşsizlik oranına işgücüne katılma oranı ile birlikte bakmak gerekiyor. Genel yılın son çeyreğinde işgücüne katılma oranı yüzde 54 düzeyinde. Ayrıca TÜİK’in açıkladığı 2024 yılı son çeyreğine ilişkin işgücü istatistiklerinde ne eğitimde ne istihdamda olanların oranı ise yüzde 27. Yani 100 gencimizin 27’si boşta geziyor” diye belirtti.

“KOCAELİ DEVLETE EN FAZLA KAZANÇ SAĞLAYAN İL OLDU”

Kocaeli’nin 2024 yılında kişi başına ödediği vergi geliri ise 353 bin 536 TL olduğunu ifade eden KSO Başkanı Ayhan Zeytinoğlu konuşmasına şöyle devam etti;
“Türkiye Cumhuriyeti Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından geçen ay 2024 yılı vergi gelirleri açıklandı. İlimiz; İstanbul ve Ankara’dan sonra toplanan vergilerin yüzde 10,31’ini karşılayan üçüncü il oldu. Geçen yıl yüzde 10,78 ile ikinci sıradaydı. İlimizin 2024 yılında ödediği vergi, 753 milyar 33 milyon 59 bin TL Bu rakam, Türkiye’nin genelinde 69 ilin vergi gelirlerinin toplamından fazla. Vergi tahsisat oranında ise ilimiz yüzde 94,9 ile birinci sırada yer alıyor. 2024 yılı Kocaeli nüfusu 2 milyon 130 bin kişi olarak hesaplandı. Kocaeli’nin 2024 yılında kişi başına ödediği vergi geliri ise 353 bin 536 TL oldu. Türkiye ortalaması ise 85 bin 272 TL. Kocaeli ödediği kişi başı vergi ile ortalamanın kat kat üzerine çıkarak yine devlete en fazla kazanç sağlayan il oldu. Kocaeli’de kişi başına yapılan harcama ise 40 bin 093 TL olarak hesaplandı. Bu rakamın Türkiye ortalamsı ise 125 bin 804 TL. Ülkemiz genelinde kişi başına devletin ortalama harcadığı miktar kadar ilimizde de harcama yapılması durumunda, ilimizin birçok altyapı eksiklikleri giderilme imkânı bulacaktır.

SANAYİ VE ÜNİVERSİTE İŞ BİRLİĞİ

Odamız 1989 yılında kurulduğu günden bu yana üniversite sanayi işbirliği çalışmalarını sürdürüyor. ‘Kamu-Üniversite-Sanayi İşbirliği’nin geliştirilmesi, Odamızın ana stratejileri arasında da yer almaya devam ediyor. Bu stratejimiz kapsamında KOÜ ve GTÜ başta olmak üzere bölgemizdeki üniversiteler ile senelerdir işbirliği içindeyiz. Bu kapsamda sizlere yakın zamanda da bir ziyaret gerçekleştirerek karşılıklı istişarede bulunduk. Yapacağımız işbirliği çalışmalarımızı 3 ana başlıkta toplayabiliriz. Birincisi; üniversite ve özel sektördeki Ar-Ge altyapılarının karşılıklı bilinir olması gerektiğini düşünüyoruz. Bugüne kadar üyelerimizle birlikte üniversitelere ve araştırma merkezlerine sektörel ziyaretler düzenledik. Bundan sonraki süreçte de bu sektörel ziyaretlerimizi hızlandırarak devam ettirmek istiyoruz bunun için KOÜ TTO ve GTÜ TTO ile temaslarda bulunduk”

Kaynak: Cansu Kızılkaya
Kocaeli Sanayi Odası Nuh Zafer Cantürk Ayhan Zeytinoğlu
Henüz bu içeriğe yorum yapılmamış.
İlk yorum yapan olmak ister misiniz?
Yorum yapmak için tıklayınız