Kuzey Metro Hattı için “ÇED gerekli değil” kararı!
Kocaeli'nin en büyük ulaşım projesi olan Kuzey Metro Hattı ile ilgili için “ÇED gerekli değil” kararı verildi.
Kocaeli Haber - Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı ile Kocaeli Büyükşehir Belediyesi işbirliğiyle hayata geçirilecek Kuzey Metro Hattı'nda şantiye çalışmaları geçtiğimiz aylarda başlamıştı. Kocaeli'nin en büyük ulaşım projesi olan Kuzey Metro Hattı ile ilgili ÇED süreci de tamamlandı. Proje ile ilgili "ÇED gerekli değildir" kararı verildi.
PROJENİN DETAYLARI
Öte yandan hazırlanan ÇED Raporunda proje ile ilgili önemli bilgiler yer aldı. Raporda yer alan bilgilere göre, proje güzergahının Körfez, Derince, İzmit ve Kartepe ilçelerinden geçerek, Atalar mevkiinden başlaması ve D-100 Karayolu boyunca Tütünçiftlik, Derince ve İzmit ilçeleri üzerinden Cengiz Topel Havalimanı'na kadar uzanması planlanıyor. Proje tamamı yerin altıda çift tünel ve 1. Etapta 18 adet, 2. Etapta 6 adet istasyon olarak belirlendi.
TAMAMI YERALTINDAN GEÇECEK
1. Etapta planlanan 18 istasyonda 11 adeti Aç-Kapa İstasyon, 7 adeti NATM İstasyon olarak planlandı. Tamamı yeraltından geçecek şekilde planlanan hattın toplam uzunluğu 1 .Etap 27,1 kilometre, 2. Etap 8,25 kilometre olmak üzere toplam 35,35 kilometre olacak. 1 .Etapta 18 adet istasyon, 2.Etap 6 adet istasyon, yaklaşık 2,7 kilometre uzunluğunda depo bağlantı hattı ve 1 adet depo sahası tesis edilecek.
GÜNDE 300 BİN YOLCU
Kocaeli Kuzey Hafif Raylı Sistem Hattı'nın ilk etabının faaliyete geçmesi ile günlük 300 bin yolcu taşıma kapasitesine ulaşması öngörülmekte. İkinci etabın devreye alınmasıyla birlikte bu kapasitenin günlük 370 bin yolcuya yükselmesi beklenmekte. Uzun vadeli bir perspektifle 2053 yılı için yapılan zirve saat model atama sonuçlarına göre, güzergah üzerinde zirve saatlerde tek yönde taşınacak yolcu sayısının 33 bin 350 olacağı, iki yönde ise toplamda 61 bin 485 yolcu taşınacağı ve günlük yolcu taşıma kapasitesinin 490 bin 2561ya ulaşacağı tahmin edilmekte.
PROJE BEDELİ 60 MİLYAR LİRA
Projenin inşaat aşamasında tüm faaliyetler başladığında maksimum 3 bin 500 kişi, işletme aşamasında da 200 kişinin istihdam edilmesi planlanıyor. Tamamı yeraltında olacak olan projede açılacak tüneller için 4 adet TBM (Tünel Kazı Makinesi) kullanılacağı belirtildi. Proje bedelinin 60 milyar lira olan Kocaeli Kuzey Hafif Raylı Sistem Hattı ile çalışmalar devam ediyor.