Mehmet Hanifi Ateş: Gözetleme kuleleri, suni göletler yapılmalı

Türkiye’nin ilk itfaiye okulunda birçok öğrenci yetiştiren İzmit Meslek Yüksekokulu Öğretim Görevlisi Mehmet Hanifi Ateş, Nokta Gazetesi’ne orman yangınları hakkında çarpıcı açıklamalarda bulundu.

Mehmet Hanifi Ateş: Gözetleme kuleleri, suni göletler yapılmalı
Mehmet Hanifi Ateş: Gözetleme kuleleri, suni göletler yapılmalı

Kocaeli Haber - İzmit Meslek Yüksekokulu Öğretim Görevlisi Mehmet Hanifi Ateş, 30 yıllık tecrübesiyle Türkiye'nin orman yangınlarıyla mücadelesinde yaşanan eksikliklere dikkat çekti. Akademik olarak yaptıklarından bahsederek konuşmasına başlayan Ateş, "Burası Türkiye'nin ilk kurulan itfaiye okulu. 1996 yılında kurulduk 98 yılında ilk mezunlarımızı verdik. 28 kişi şu anda Kocaeli Büyükşehir İtfaiye Daire Başkanlığı'nda çalışıyor. Amacımız memleketimize dürüst namuslu ahlaklı itfaiyeciler yetiştirmek.

Mehmet Hanifi Ateş: Gözetleme kuleleri, suni göletler yapılmalı - Resim : 1

“SAYILI OKULLARDANIZ”

Biz burada sadece belediyenin itfaiyesine yönelik personel yetiştirmiyoruz ya da öğrenci mezun etmiyoruz. Yani bugün uçak yangınları ile ilgili Sabiha Gökçen Havalimanı’nda çalışan birçok öğrencimiz var. Yine özel sektörde Tüpraş, Ford Otosan, Marshall gibi kurumlara da yönelik dersler anlatıp o çocukların altyapısını burada toplamaya çalışıyoruz. Sonuçta 2 yıllık bir okul bu ama 2 yıl süre içerisinde uygulama yapan Türkiye'de sayılı okullardan bir tanesiyiz” ifadelerini kullandı.

“SABOTAJLAR YAPILABİLİYOR”

Yangınların en temel sebeplerinden bahseden Mehmet Hanifi Ateş, "Devlet İstatistik Enstitüsü'nün verilerine baktığımızda orman yangınlarının yüzde 95'i insan eliyle çıkıyor. Özellikle turizmle alakalı olan Ege Bölgesi Akdeniz Bölgesi gibi yerlerde ormanları yakıp turizmi baltalamak adı altında bu tür sabotajlar yapılabiliyor. Yine insan eliyle yapılan özellikle orman vasfının kaybedilmesiyle alakalı istimlak dediğimiz yerleşim birimine açma yapabilmek adına yangınlar çıkartılabiliyor. Piknikçilerin de çıkardığı yangınlar olabiliyor, son 2 yıldır ormanlarda piknik yapmak da yasaklandı.

PİKNİKÇİLERİN HATALARI NELER?

Ormanlar bölge bölge; birinci bölge İstanbul bölgesi, ikinci bölge Sakarya bölgesi. Biz Sakarya bölgesine dahiliz. Burada piknikçilerle alakalı alanların çoğaltılması gerekiyor yani kişiler kafasına göre ‘gidip ben şu ağacın altında piknik yapayım’ dememeli. Çünkü orada piknikçilerin de hataları var. Mesela, tam olarak bitirilmemiş pet şişe sular. Onlar güneş ışınıyla belli bir açıyı yakaladıklarında örtü yangını dediğimiz yangına neden oluyor. Piknikçilere ait yerlerin sayısının arttırılması gerekiyor.

Mehmet Hanifi Ateş: Gözetleme kuleleri, suni göletler yapılmalı - Resim : 2

ÇÖZÜM ÖNERİLERİNİ SIRALADI

Kırsal kesimlerde biliyorsunuz devriye görevi jandarmaya ait jandarmanın belli aralıklarla oralarda kontrol etmesi gerekiyor ama mesela Kocaeli bölgesine baktığımızda piknikçilerin çok böyle orman içerisinde piknik yapabilecek alanları yok. Öyle olunca da kişiler bir şekilde jandarmadan habersiz, ormancılardan habersiz kendi kafalarına göre maalesef piknik yapıyorlar. Orada unutulan o tam bitmemiş pet şişe sular, içilen sodalar, o cam şişelerde güneş ışığında belli bir açıyı yakaladığında onlar da yine mercek görevi falan yapabilmekte. Dolayısıyla piknik alanlarında bu tür atıkların toplanabilmesi için daha çok ya da geri dönüşümle alakalı olan konteynerler yapılması daha faydalı.

“ETRAFI ÇEVRİLMELİ”

Mangal yapılmasıyla alakalı etraf güvenli bir şekilde çevrilmeli. Oradaki ateş başka yerlere sıçramasın. Piknik işi ya da mangal işi bittikten sonra da özellikle tam olarak söndürülmeden ya da üzerine toprak atılmadan orası terk edilmemeli. Yani siz bakıyorsunuz söndü gibi gözüküyor. Ama maalesef bir süre sonra o sıcaklık yine başka alanlara sirayet edebiliyor ya da buluşabiliyor. Yani orman yangınlarının yüzde 95’i insan kaynaklı. Doğal afet kaynaklı çıkan yangınlar da var. Yıldırım düşmesi, yüksek gerilim hatlarından çıkan yangınlar gibi ya da özellikle iğne yapraklı ağaçların yaprakların birbirine çarpması sonucu çıkabilecek kıvılcımlar gibi. Onlar da yine ormanları yakmaya neden olabiliyor" dedi.

“SÖNDÜRÜLMEDEN ATILAN İZMARİTLER...”

Yangın öncesi ve sonrası alınması gereken önlemlere de değinen Ateş, 1 Mayıs'tan itibaren ormanlara giriş çıkışın yasaklanması kararının isabetli olduğunu dile getirdi. Mehmet Hanifi Ateş açıklamasının devamında, "Piknik alanlarında söndürmeden atılan izmaritler, araçlardan atılan sigara izmaritleri ahşabın tutuşabilmesi için yani ağacın tutabilmesi için yeterli. Ahşabın tutuşabilmesi için 300 santigrat derece sıcaklığa ihtiyaç var ama bu sigaralarda 800 santigrat derece var. Özellikle o yaz sıcaklığının çok fazla olduğu yerlerde 300 dereceye de gerek yok 280 derece sıcaklık yetiyor orası için.

Mehmet Hanifi Ateş: Gözetleme kuleleri, suni göletler yapılmalı - Resim : 3

"GÖZETLEME KULELERİ ARTIRILMALI"

Burada yangınların erken fark edilebilmesi için gözetleme kulelerinin arttırılması gerekiyor. Yangın şeritlerinin daha fazla olması lazım. Yani şu anda açılan şeritlerin ortalama genişliği 7 metre ama bizim bugün sadece şnorkel dediğimiz itfaiye aracı bacaklarını açtığında ki özellikle tepe yangınları için ideal bir araçtır 9 metre genişliğinde oluyor. Dolayısıyla ormandaki yangın şeritlerinin daha geniş bir hâle getirilmesi gerekiyor. Özellikle çam fıstığı dediğimiz o ağaçların biraz azaltılması gerekiyor çünkü onlar ısıyı gördüğü zaman bomba gibi patlıyor. Küçük bir alandaki yangını başka alanlara sirayet ettiriyor. Dolayısıyla o çam fıstığı dediğimiz ağaçtan bir an önce vazgeçilmeli. Budama işi ya da ayıklama işi bunlar yapılmalı.

“SU TEMİN NOKTASINDA PROBLEMLER VAR”

Özellikle su temin noktasında çok problemler var. Mesela dağlarda su kaynakları var, onların önleri bir şekilde kapatılıp orada su kaynakları oluşturulabilir. Burada mesela yangın çıktığında nereye gidecek bu helikopter? Ya Körfez'e gidecek oradan alacak suyu ya da Sapanca Gölü'ne gidecek. Çünkü başka su kaynağı yok. Su temin noktasında yapay havuzlar ya da doğal havuzlar, göletler bunların sayısı da arttırılması gerekiyor" sözlerine yer verdi.

HAVADAN MÜDAHALE NASIL YAPILMALI?

Müdahalede yaşanan zorluklardan da bahseden Mehmet Hanifi Ateş, “Arazinin engebeli olması yangın söndürmeyi zorlaştırıyor. Burada yangının gidiş istikametini değiştiren havadan müdahale araçları var. Mesela bunlardan bir tanesi uçaklardır. Bunlardan bir tanesi helikopterlerdir. Bunların ürettiği rüzgar sirkülasyonu, yangının gidiş istikametini maalesef başka alanlara falan taşıyabiliyor, Dolayısıyla burada 3'te bir havadan müdahale yapmak gerekiyor. 3'te 2 karadan müdahale yapmak gerekiyor.

Mehmet Hanifi Ateş: Gözetleme kuleleri, suni göletler yapılmalı - Resim : 4

“SUNİ HAVUZLAR, GÖLETLER YAPILMALI”

Zaten gerek helikopterle gerekte uçakla suyun orman yangınlarında kullanılması çok da gerçeği falan yansıtmıyor. Çünkü özellikle dumanlar alevin orijini dediğimiz yani yangının dip noktası dediğimiz alana ulaşamıyor. Çünkü su 100 santigrat derecede buharlaşıyor. Özellikle su temin noktasında sorunlar var. Yani belli başlı yerlere gerekirse suni havuzlar, göletler vesaire yapılmalı ki o itfaiye araçları buradan su alsın" ifadelerini kullandı.

“KIŞIN DAHA ÇOK YANGIN ÇIKIYOR”

Son yıllarda orman yangınlarında artış yaşandığını da aktaran Ateş, "Bunun sebebi turizmi baltalamak adı altında yerleşim birimini açmak. Bunun yanı sıra orman köylülerinde husumetli olanların durumları var. Halkımızda yaz zamanı daha çok yangınlar çıkıyormuş gibi bir algı var ama tam tersi kış zamanı daha çok yangınlar çıkıyor. Çünkü kış zamanı herkesin bir ısınma ihtiyacı var. Orman yangınları söndürülmesi birkaç günü bulduğu için ve de kamuoyunu sürekli meşgul ettiği için, bir de turizm bölgesi olduğu için gündemde kalıyor. Öyle olunca da vatandaşta öyle bir algı oluşuyor.

"MAALESEF KOCAELİ’DE ÇALIŞMA YOK"

Kocaeli'de orman yangınlarını önlemek adına bol bol budama çalışması falan yapıyorlar. Ama suni göletler yapılmıyor. O gözetleme kulelerinin arttırılması gibi çalışmalar da maalesef yok. Bir de yeni nesil droneları çok etkin kullanmak gerekli bunu söyleyeyim. Özellikle yangının gidiş istikameti açısından bizim için çok önemli.

Mehmet Hanifi Ateş: Gözetleme kuleleri, suni göletler yapılmalı - Resim : 5

“GSM OPERATÖRLERİ ÇEKMİYOR”

Halkın bilinçlendirilmesi adına da özellikle yaz tatilinin başlangıç döneminde billboardlara bol bol orman yangınıyla alakalı numaralar konmalı. Uyarıcı tabelalar konmalı. ‘Sigara izmaritini söndürmeden atma’ , ‘pet şişesini tam bitirmeden atma’ gibi. Seminerler çok faydalı olmuyor, bugün bir sanatçı geliyor buraya İsmet Paşa Stadyumu full dolu ama ormanla alakalı bir şey yapıyorsun katılım yok. Yani vatandaş o konuda maalesef katılmıyor. Basın yayın organlarını çok iyi kullanmak gerekiyor. Orman yangınlarında GSM operatörleri çekmiyor. telefonunuzdaki navigasyon işlem görmüyor. Bizim araçlarda da var navigasyon o işlem görmüyor. Silivri depreminde de olduğu gibi" açıklamalarında bulundu.

Kaynak: HABER MERKEZİ
Mehmet Hanifi Ateş İzmit Meslek Yüksekokulu Kocaeli Haber Orman yangını
Henüz bu içeriğe yorum yapılmamış.
İlk yorum yapan olmak ister misiniz?
Yorum yapmak için tıklayınız