Menenjit hastalığının tüm detaylarını uzmanı anlattı: İşte dikkat edilmesi gerekenler!

8 yaşındaki İrem Aslan’ın vefatının ardından Medar Gölcük Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Bekir Çimen menenjit hastalığının belirtileri ve tedavi yöntemleri hakkında Nokta Gazetesi’ne konuştu.

Menenjit hastalığının tüm detaylarını uzmanı anlattı: İşte dikkat edilmesi gerekenler!

Derince’de yer alan Bekir Sıtkı Özer İlkokulu 2/D sınıfı öğrencisi İrem Aslan’ın menenjit şüphesi ile tedavi altına alındıktan sonra tüm müdahalelere rağmen hayatını kaybettiği acı olayın ardından menenjit hastalığı merak edilen konular arasında yerini aldı. Yaşanan sürecin ardından Medar Gölcük Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Bekir Çimen menenjit hastalığının belirtileri ve tedavi yöntemleri hakkında Nokta Gazetesi’ne özel açıklamalarda bulundu.

“BU HASTALIĞA ÖZGÜ OLMAYAN BULGULARLA ORTAYA ÇIKIYOR”

Söz konusu açıklamasında Dr. Çimen şu ifadelere yer verdi: “Şu an ki meningokoksemi menenjitlerden bir tip. Yani menenjite de yol açabilen bütün sistemik sorun yapabilen bir mikrop. Boğazda taşınıyor. Ortalama 3-4 gün bir kuluçka yapıyor. Kuluçkadan sonra hastalık bulguları ortaya çıkıyor. Başlangıçta tipik bir özelliği yok. Ateş yapabiliyor, kusma yapabiliyor, baş ağrısı, halsizlik gibi bu hastalığa özgü olmayan bulgularla ortaya çıkıyor.

“ÇOK HIZLI İLERLİYOR, ÇOK VAHİM SEYREDEBİLİYOR”

Saatler içinde çok hızlı ilerleyerek vücutta, ciltte döküntüler yapıyor. Bu döküntüler görüldükten sonra da zaten meningokoksemi tanısı koymak da oldukça kolaylaşıyor. Çok hızlı ilerliyor, çok vahim seyredebiliyor. Bu yüzden erken tanı ve erken tedavinin faydası oluyor. Hastaneye yatırılarak damar yolundan sıvı ve birtakım destekleyici ilaçlarla birlikte antibiyotik tedavi veriliyor. Bu tür bir hastanın direkt hastaneye yatırılıp hatta gerekirse yoğun bakım şartları olan bir hastanede tutularak tedavi edilmesi gerekiyor. Hastalığın kabaca bulguları ve tedavisi bunlar.

“AİLELER KENDİLERİ TEMİN EDEREK BU AŞIYI YAPTIRABİLİRLER”

Aslında 5 ayrı tipi var, 2 aşısı var. Kabaca A diye adlandıralım. ACWY suşlarını içeren bir aşısı var. Bir de B tipinin aşısı var. Her ikisini de 3’üncü aydan itibaren başlayarak 2 ay arayla 1’er doz yapıyoruz. Daha sonra hatırlatma dozu olarak 13 ve 15’inci ayda 1’er doz daha uyguluyoruz. Yani 3’er doz aşılama ile iyi bir koruma sağlanabiliyor. Ancak bu aşılar rutin aşı programında yok. Yani Sağlık Bakanlığı’nın uyguladığı aşı programının içinde bu aşılar rutinde yok. Aileler kendileri temin ederek bu aşıyı yaptırabilirler.

“ERKEN TEDAVİYE BAŞLANILDIĞINDA KURTULMASI MÜMKÜN”

Hızlı bulaşıyor. Temas ve solunum yoluyla boğaza yerleşiyor. Bulaşıcılığı hızlıdır. Erişkinlerde de görülebiliyor. Kalabalık ortamlarda yaşayan insanlarda, yurtlarda, askeriyede, çocukların kalabalık olarak bulunduğu ortamlarda daha sık görülüyor. Sadece çocuklara özgü bir hastalık değil. Meningokoksemi denildiğinde tabi ki vefat oranları diğer menenjitlere göre biraz yüksek. Ama erken tedaviye başlanıldığında kurtulması mümkün olan bir hastalık. Korunmak için en mantıklısı aşılamadır.”

Muhabir: Gülşah Yücel Ay
Özel Gölcük Medar Hastanesi Kocaeli Haber Menenjit
Henüz bu içeriğe yorum yapılmamış.
İlk yorum yapan olmak ister misiniz?
Yorum yapmak için tıklayınız