Mersen’de direniş sonlandı! Sürecin nasıl sonlandığını Halil Yap ve Selçuk Çiftçi anlattı
Birleşik Metal İş Sendikası’na üye işçilerin 250 gündür sürdürdüğü Mersen fabrikasındaki direniş sonlandı. Mersen işyeri baş temsilcisi Halil Yap ve Birleşik Metal-İş Sendikası Gebze 1 Nolu Şube Başkanı Selçuk Çiftçi süreci Nokta Gazetesi’ne değerlendirdi.
Gebze Organize Sanayi Bölgesi'nde (GOSB) üretime devam eden Mersen'de işçiler 250 gündür sürdürdükleri grevi sonlandırdı.
KARARI BİRLİKTE ALDILAR
Birleşik Metal İş Sendikası Gebze 1 Nolu Şube’ye bağlı Mersen işçileri 15 kişi olarak 250 gündür sürdürdükleri grevi aralarında gerçekleştirdikleri oylama sonucunda sonlandırma kararı aldı. Mersen işçileri fabrikada sendikal örgütlenme haklarına saygı duyulması ve toplu iş sözleşme hakkı için direniyorlardı.
KAZANIMLA SONUÇLANDI
Mersen’den ayrılma kararı alan işçiler 250 günlük grev sayesinde sendikal tazminat, ihbar tazminatı ve ara zamda alamadıkları zam farkını alma hakkı kazandılar. 15 işçi arasında isteyenler Birleşik Metal İş Sendikası’nın örgütlü olduğu işyerlerinde istihdam edilme imkânına da sahip olacaklar.
Mersen direnişinin sonuçlarını ve süreçi Mersen işyeri baş temsilcisi Halil Yap ve Birleşik Metal-İş Sendikası Gebze 1 Nolu Şube Başkanı Selçuk Çiftçi’yle konuştuk.
“250 GÜN GREV SÜRDÜRMEK BAŞLI BAŞINA BAŞARIDIR”
Mersen işyeri baş temsilcisi Halil Yap grevin bitiş nedenlerini, “Mersen küçük bir fabrika, takdir edersiniz ki biz de greve az kişiyle çıkmıştık. Grev süresince çok cesurca, dirayetli bir şekilde grevimizi devam ettirdik. Tam 250 gün direnişte, grevde kalmak başlı başına bir başarıdır. Son dönemlerde arkadaşlarımız ekonomik olarak tükenmeye başlamıştı.” cümleleriyle anlattı.
“GREVİ OYLAMAYLA SONLANDIRDIK”
Devamında kazanımları anlatan Yap, “Türkiye şartlarını biliyorsunuz. Zaten işveren de bu dönemde bizimle bir görüşme talep etti ve avukatlarımız aracılığıyla yapılan anlaşmaya göre grevde olan 15 kişi için sendikal tazminat, ihbar tazminatı ve fabrikada çalışan arkadaşlar için 6. ayda gerçekleştirilen fakat bize o dönemde yansıtılmayan zam da dahil olmak üzere bir hak kazanımımız oldu. Bu arada grevi sonlandırmaya oylamayla karar verdik, bu da bizim için önemliydi.” dedi.
“BİR ARAYA GELEREK NELERİ BAŞARABİLECEĞİMİZİ GÖSTERDİK”
Direnişin işçilere neler öğrettiğini anlatan Yap, “Bizim için en önemli kazanım, bu sürede bir araya gelerek neleri başarabileceğimizi göstermek oldu. İşçiler bir araya gelirse 70 yıllık bir fabrikada 250 gün grev yapabilir ve en azından haklarını alarak o işyerinden ayrılabilir, bunu gösterdik.” ifadelerini kullandı.
“YAPRAĞIN KIMILDAMADIĞI DÖNEMDE İŞÇİLERİN KAZANIMIDIR”
Birleşik Metal-İş Sendikası Gebze 1 Nolu Şube Başkanı Selçuk Çiftçi, “Grevin bitirilme gerekçesine bakarsanız, Türkiye’de yaprağın kımıldamadığı bir ortamda sürecin işçilerin kazanımlarıyla sonlandığını görebilirsiniz.
“KENDİ ARALARINDA KARAR VERDİLER
Grevdeki arkadaşlarımız 250 gün devam ettirdikleri eylemi kendi aralarında demokratik bir şekilde gerçekleştirdikleri oylamayla sonlandırdılar. Yaşadıkları süreçte işverenin gerçek yüzünü gördüler, devletin kimin tarafında olduğunu gördüler. Çoğunluğu fabrikaya geri dönmeme taraftarıydı. İşin sonunda içeride hak ettikleri ne varsa her şeylerini alarak bir zaferle bitirdiler grevi.
“DİRENMEYİ VE MÜCADELE ETMEYİ TERCİH ETTİLER”
Onlar bu yola çıkarken Birleşik Metal İş’i tercih ettiler, direnmeyi ve mücadele etmeyi tercih ettiler. Süreci de işverene şartlarını dayatarak sonuçlandırdılar, böyle bir ortamda 8 ay bir grevi örgütlemek ve işçilerin de iradeli şekilde durması çok önemli bir sonuçtur.