Oğuzhan Keleş: Kentsel dönüşüme özel sektör de dahil edilmeli

Şehrin İçinden programına konuk olan Kocaeli Müteahhitler Birliği Başkanı Oğuzhan Keleş önemli açıklamalarda bulundu. Keleş, “Kentsel dönüşüm sadece kamu ve belediye eliyle sonuç alınabilecek bir proje değil. Özel sektörü de bu işe dahil ederek kentsel dönüşümün önü açılmalı” dedi.

Oğuzhan Keleş: Kentsel dönüşüme özel sektör de dahil edilmeli

Kocaeli Haber - Kocaeli Müteahhitler Birliği Başkanı Oğuzhan Keleş Nokta TV ekranlarında yayınlanan Şehrin İçinden programının konuğu oldu. İnşaat sektörüne dair önemli açıklamalarda bulunan Keleş, Nokta Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Cansu Kızılkaya'nın sorularını cevapladı.

“BİZ BÜYÜK BİR FELAKET YAŞADIK”

Kocaeli’deki deprem riskine ilişkin değerlendirmelerde bulunan Keleş, “Biliyoruz ki Kocaeli, Marmara bölgesindeki deprem riski en yüksek şehirlerden biri. Biz kent olarak deprem gerçeğiyle 99 yılında tanıştık ve büyük bir felaket yaşadık. Burada 17-18 bin insanımızı kaybettik. Bu sebeple Kocaeli deprem psikolojisini biliyor” dedi.

Kocaeli Haber- Oğuzhan Keleş Nokta TV'ye konuştu

“ŞEHRİN RÖNTGENİ ÇEKİLDİ”

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin Kocaeli için önemli bir çalışma gerçekleştirdiğini belirten Keleş, “Geçtiğimiz yıl şehrimiz için büyük önem arz eden bir çalışma yapıldı. Kocaeli Büyükşehir Belediyemiz, ilgili meslek odalarımız ve üniversitemiz ortak bir çalışma yürüterek, şehrin röntgenini çekti. Olası bir depremde ortaya çıkabilecek risklerin analizleri yapıldı.

“20 BİN KONUT BÜYÜKŞEHİR’İN İMKANLARIYLA YAPILACAK”

Bu çalışma kapsamında 250 bin bağımsız bölümün risk analizleri yapıldı. Bu konuya ilişkin Sayın Tahir Büyükakın, yaklaşık 100 bin bağımsız bölüm konut ve 30 bin bağımsız bölüm ticari alanımızın olası bir depremde risk taşıdığını ifade etti. Ve bu konuda bir irade ortaya koyarak, yaklaşık 20 bin konutun Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin imkanlarıyla yapılacağını söyledi” şeklinde ifadelerde bulundu.

Kocaeli Haber- Oğuzhan Keleş Nokta TV'ye konuştu

“KENTSEL DÖNÜŞÜMÜN ÖNÜ AÇILMALI”

İşbirliğinin gerekliliğine vurgu yapan Keleş, “Fakat kentsel dönüşüm sadece kamu ve belediye eliyle sonuç alınabilecek bir proje değil. Burada özel sektörü de bu işe dahil ederek işbirliği içerisinde çözüm üretilmeli ve kentsel dönüşümün önü açılmalı. Kamu, belediye, özel sektör ve vatandaş işbirliğiyle arzuladığımız dönüşüm hızına ulaşmamız gerekiyor” ifadelerinde bulundu.

“SİYASET ÜSTÜ BİR MESELE OLARAK ELE ALINMALI”

Kentsel dönüşümün siyaset üstü bir mesele olduğunun altını çizen Keleş, “Biz maalesef deprem gerçeğini ve kentsel dönüşümü siyaset üstü bir mesele olarak ele alamadık. Kocaeli’de yaşanacak olası bir depremde 2 milyon vatandaşın tamamı etkilenecek. Bu nedenle bizim deprem konusu siyaset üstü bir mesele olarak ele alıp kentsel dönüşümün önünü açmamız gerekiyor.

“YILLIK GELİRİMİZİN 8 KATI"

Doğal afet ve depremlerin ülke ekonomisine ağır bir darbe vurduğunu belirten Keleş, “Deprem ülke ekonomisinde de ciddi bir tahribata yol açıyor. Biz yakın zamanda 6 şubat depremlerini yaşadık. Devletimiz 100 milyar doların üzerinde bir bütçeyle o bölgeleri ayağa kaldırmaya çalışıyor. Son 20 yılda doğal afet ve depremlere 500 milyar dolar para harcanmış. Bu rakam bizim yıllık gelirimizin 8 katı büyüklüğünde.

“EKONOMİYE AĞIR BİR DARBE VURACAKTIR”

Kocaeli bir sanayi kenti. Bizim deprem öncesi çalışmaları arttırmamız gerekiyor. Ülke ekonomisine, yaklaşık olarak günlük 2 milyar tl katkı sağlıyor. 6 şubat depremlerini gördük, deprem olduktan sonra oradaki ticari hayat sekteye uğruyor. O bölgede ticaret yapan firmalarımız 6 şubat öncesi döne hala dönemedi. Yani olası bir Kocaeli depreminde sanayinin alacağı darbe sadece buraya değil ülke ekonomisine de ağır bir darbe vuracaktır. Bu nedenle hep birlikte hareket ederek enerjimizi kentsel dönüşüm konusuna aktarmamız gerektiğini düşünüyorum.

“BİZ SORUMLULUK ALMAYA HAZIRIZ”

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin Kent Konut aracılığıyla bir kentsel dönüşüm planlaması yaptığını biliyoruz. Çalıştığı alanların ve riskli olarak belirlenen alanların olduğunu biliyoruz. Ben 2025 yılında kentsel dönüşümün Kocaeli gündeminde önemli bir başlık olacağını düşünüyorum. Biz müteahhitler olarak ne zaman nerede sorumluluk düşerse hazır olduğumuzu belirtiyoruz. Fakat özel sektörün bu işe daha hızlı girebilmesi için gerekli imar düzenlemelerinin yapılması gerekiyor. Bu bağlamda artık Kocaeli’nin depreme hazırlıklı bir şehir olacağı inancını taşıyoruz.

“ŞEHRİN HER TARAFINDAN KATKI SAĞLANMALI”

Şehrimizin her tarafında, alan bazlı, parsel bazlı ve mahalle bazı olarak ayrı ayrı çalışılması gerekiyor. Hatta gerekirse rezerv alanda yapılabilir. Sonuçta her şey yerinde dönüşecek diye bir durum yok. Zaten böyle bir şey mümkün de değil. Belli ekonomik şartları da değerlendirmek gerekiyor. Zemini sağlam alanlarda dönüşüme katkı sunacak konutlar üretilebilir. Yani şehrin her tarafından bu dönüşüme katkı sağlanması gerekiyor” dedi.

Kocaeli Haber- Oğuzhan Keleş Nokta TV'ye konuştu

“POZİTİF AYRIŞTILMASI GEREKİYOR”

Kocaeli’nin stratejik olarak önemli olduğunu vurgulayan Keleş, “Kocaeli çok stratejik bir öneme sahip. Olası bir istanbul depreminde hem insani olarak hem de lojistik olarak en fazla katkıyı sunabilecek bir şehir. Bu sebeple kamu otoriteleri tarafından Kocaeli’nin pozitif olarak ayrıştırılması gerekiyor” şeklinde konuştu.

“KARŞILIĞINI FAZLASIYLA ALACAK”

Ekonomik koşulların vatandaşın çekimser kalmasına sebep olduğunu söyleyen Keleş, “Öncelikle vatandaşın şunu bilmesi gerekiyor; bugün oturduğu ev deprem öncesi yapılmış bir yapıysa ve değeri 1 liraysa evini yenilediğinde 4-5 lira olacak. Yani vatandaşımız evine yaptığı yatırımın karşılığını kat kat fazlasıyla almış olacak. Daha da önemlisi can güvenliğini sağlayacak ve sonraki nesillere güvenli bir yaşam bırakacağını bilmesi gerekiyor” ifadelerinde bulundu.

“TEŞHİS YAPILDI TEDAVİ GEREKİYOR”

Keleş evini yenilemek için ekonomik durumu yeterli olmayan vatandaşlar için imkan sağlanması gerektiğini belirterek, “Büyükşehir’in yaptığı çalışmayla şehrimiz yapı stoğuna ilişkin bir teşhis yapıldı ama sadece teşhis yapıldı. Fakat tedaviye ilişkin çalışmalar yapılması gerekiyor. Yani her vatandaşın şartlarına ve ihtiyaçlarına uygun destek planları yapılmalı.

“VATANDAŞ TEŞVİK EDİLMELİ”

Belediyeler ekonomik olarak çok büyük destek sağlayamayabilir ama en azından, evini yenilemek isteyen vatandaşa örneğin proje desteği sağlanabilir. Eski evinin yıkımı ve taşınma sürecine katkı sağlanabilir. Evin yapımında gerekli olan bir takım ruhsat ve harçlarından muaf tutulabilir. Yani vatandaşı kentsel dönüşüme teşvik edecek çalışmalar ortaya koymalıyız” ifadelerinde bulundu.

“MAALESEF DAHİL EDİLMEDİK”

Kentsel dönüşüme ilişkin ekonomik destek paketlerine ilişkin açıklamalarda bulunan Keleş, “Tüm girişim ve çabalarımıza rağmen maalesef ‘Yarısı Bizden’ kampanyasına Kocaeli dahil edilmedi. Üstelik Kocaeli’nin İstanbul kadar fazla bir talepte bulunmayacağını, Kocaeli’nin stratejik önemini ve ciddi bir deprem bölgesi olduğunu belirtmemize rağmen maalesef bir yol alamadık.

Kocaeli Haber- Oğuzhan Keleş Nokta TV'ye konuştu

“BİZİM İÇİN ÜZÜCÜ BİR DURUM”

Sonrasında Dünya Bankası bir finansman paketi açıkladı. Bunda da Maliye Bakanlığı pilot bölge olarak İzmir’i seçti. Bu kuruluşlardan gelen kentsel dönüşüm için sağlanan finansman imkanından Kocaeli’nin faydalanamaması bizim için üzücü bir durum” şeklinde konuştu.

Kaynak: Cansu Kızılkaya
Oğuzhan Keleş Kocaeli Müteahhitler Birliği Kocaeli Haber
Henüz bu içeriğe yorum yapılmamış.
İlk yorum yapan olmak ister misiniz?
Yorum yapmak için tıklayınız