''Okullarda Öğle Yemeği Verilmesi'' için kanun teklifi hazırlandı

CHP, ''Okullarda Öğle Yemeği Verilmesi'' için hazırladığı kanun teklifini, öğrenci yoksulluğunu vurgulayarak TBMM'ye sundu.

''Okullarda Öğle Yemeği Verilmesi'' için kanun teklifi hazırlandı

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı Suat Özçağdaş, Parti Meclisi Üyeleri Hikmet Yalım Halıcı ve Prof. Dr. Armağan Erdoğan, Kocaeli Milletvekili Harun Özgür Yıldızlı, Hatay Milletvekili Nermin Yıldırım Kara ve Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer bugün TBMM’de düzenlenen basın açıklaması sonrasında “Okullarda Öğle Yemeği Verilmesi” hususunda Cumhuriyet Halk Partisi Milli Eğitim Bakanlığından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Suat Özçağdaş’ın ilk imzacısı olduğu ve CHP Grup Başkanvekilleri ile Milletvekillerinin imzaları ile hazırlanan kanun teklifini TBMM Başkanlığına sundular.

''Okullarda Öğle Yemeği Verilmesi'' için kanun teklifi hazırlandı - Resim : 1

''TEKLİFİMİZİ KONUŞMAK İÇİN BURDAYIZ''

TBMM’de düzenlenen basın açıklamasında Özçağdaş şu ifadelere yer verdi;
“Bugün, Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne verdiğimiz, ‘Okullarda Öğle Yemeği Verilmesi’, hakkındaki kanun teklifimiz üzerine konuşmak için buradayız. Bilindiği üzere çocuklarımızın, okullarda bir öğün ücretsiz sağlıklı yemeğe ve temiz suya olan ihtiyacı gün geçtikçe önemini daha da hissettirmektedir. Çocuklarımız okullara aç gitmekte, gün içinde içmeleri gereken su miktarının çok altında suyu yeri geldiğinde pis okul tuvaletlerinden içmektedir. Kantinlerde, sağlıklı yiyecekler olmaması bir yana; simit, açma ve poğaça 20 lira, su 10 lira, çay 20 lira, kaşarlı tost ise 50 liradır. Buna göre bir çocuk günde bir kaşarlı tost yese ve iki su içse, ayda 1400 lira para ödemek zorundadır. Bunun yanında, yoksul ailelerin aldığı ‘şartlı eğitim yardımı’ 90 ila 100 lira olmuştur. Kantin fiyatlarına bakarsak, çocuklar bir ayda iki tost alamamaktadır.

Değerli Basın Mensupları,

Ülkemizde eğitime devam eden 19 milyona yakın öğrencinin birçoğu her gün sağlıklı ve dengeli bir öğün yemeğe ulaşamamaktadır. İstanbul Planlama Ajansı’na göre, Türkiye'de her üç öğrenciden biri okula gitmeden önce hiç kahvaltı yapmamaktadır. Öğrencilerin yüzde 60’ı haftada en az bir gün kahvaltı yapmamakta ve yüzde 19,2’si parasızlık nedeniyle haftada en az bir gün aç kalmaktadır. Benzer şekilde, PISA’ya göre; 3,6 milyon öğrencimiz açlıkla mücadele etmektedir. Raporda “Öğrencilerin karınları gurulduyorsa, etkili bir şekilde öğrenmeleri pek olası değil.” denmiştir. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, 9 Ağustos’ta yaptığı açıklamada “5,4 milyon çocuk için toplamda yaklaşık 3,8 milyar lira ödeme yapacağız.” demiştir. Bu da, ülkemizde her 4 çocuktan birinin ciddi yoksulluk yaşadığını göstermektedir. Çocuklarımız yoksullukla mücadele ederken Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, kendinden önceki Bakanın okul öncesinde uygulamaya koyduğu, seçim beyannamelerinde “okul öncesinde verdiğimiz öğle yemeğini devlet okullarında yaygınlaştıracağız” dedikleri ücretsiz yemek uygulamasını kaldırmıştır.

''ÇOCUKLARIN YEMEKLERİNİ VERECEK PERSONEL VAR MI?''

Çocuklarımıza bir öğün ücretsiz yemek ve temiz su sağlamayan Bakan 19 Eylül’de, “Bütün
öğrencilere yemek vereceğimizi varsayalım; çocukların yemeklerini verecek personel var mı?
Hepsini geçtik okullarında yemek yiyebilecekleri bir alan var mı? Bir diğer husus, çocuklar
bizim dağıttığımız yemekleri yiyorlar mı? Yani özel okuldaki çocuklar bile, özel okul
sahipleriyle konuşuyorum, yemekhanede çıkan yemekleri yemiyorlar, kantinden alışveriş
yapıyorlar diyorlar. Çocuklarımızın yeme alışkanlıkları buna uygun değil” demiştir.

BESLENME, SAĞLIK VE EĞİTİM HAKKI

Bakanlık, hazırladığı Velivizyon Ailem dizisinde çocukların iyi beslenmesi için velilere öğüt
vermektedir ama sorumluluğunu yerine getirmemektedir. Dizide; çocukların bir bardak
portakal suyu içememesinin ve bir haşlanmış yumurta yiyememelerinin sebebi ilgisiz anne
olarak gösterilmiştir. Her sorunda başkasını suçlayan Bakan, bu konuda da çocukları ve
velileri suçlamaktadır. Beslenme, sağlık ve eğitim hakkı; çocukların temel haklarındandır.
Devlet, temel haklarına ulaşmada zorluk yaşayan çocukların ihtiyaçlarını karşılamakla
yükümlüdür.

''ÇOCUKLARIMIZIN BİR ÖĞÜN YEMEĞE ERİŞİMİ TEMEL HAKTIR''

Eğitim maliyetleri bir yılda %88,8 artarken, asgari ücrete zam yapılmadı. Devlet okullarındaki milyonlarca öğrenci bir öğün sağlıklı yemeğe ulaşamazken, özel okullara öğrenci başına 24.600 ila 28.800 lira destek sağlanıyor. 2025 bütçesinde devlet okullarındaki çocukların yemek masrafı için kişi başı günlük sadece 72,68 lira ayrıldı. Yıllık yemek gideri 190 milyar lira olarak hesaplanırken, eleştiriler kamu kaynaklarının özel sektöre, saraya ve faiz ödemelerine ayrılması üzerine yoğunlaştı. Eğitimciler ve aileler, “Çocuklarımızın bir öğün yemeğe erişimi temel haktır” çağrısında bulundu.

Kaynak: Haber Bülteni
Cumhuriyet Halk Partisi Kocaeli Milletvekili Harun Özgür Yıldızlı