Özgecan Gündüz: Kocaeli'nin su kaynakları risk altında

Dünya'nın sıcaklığının artmasıyla birlikte kuraklık hat safha da kendini gösterirken Kocaeli Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Jeoloji Bölümü’nden Arş. Gör. Özgecan Gündüz, Kocaeli'yi de uyararak dikkat çeken açıklamalarda bulundu.

Özgecan Gündüz: Kocaeli'nin su kaynakları risk altında

Dünya genelinde sıcaklıkların artmasıyla birlikte kuraklık, insanlığın en büyük sorunlarından biri haline geliyor. Kocaeli Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Jeoloji Bölümü’nden Arş. Gör. Özgecan Gündüz, Radyo K.İ.’nin günlük haber programı Güne Bakış’ta bu konuyu ele aldı.

KOCAELİ'YE DİKKAT ÇEKTİ

Arş. Gör. Özgecan Gündüz, kuraklığın meteorolojik, tarımsal, hidrolojik ve sosyoekonomik olmak üzere dört farklı türünü tanımladı. Türkiye’nin Doğu Akdeniz Havzası’nda, NASA’nın son araştırmalarına göre 900 yılın en kurak yılını yaşadığını vurguladı. Gündüz, Kocaeli’nin de dahil olduğu Türkiye’de kuraklığın hem şiddetinin arttığını hem de meydana gelme sıklığının kısaldığını belirtti. Tarım ve Orman Bakanlığı ile Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün verilerine atıfta bulunarak, son 10 yılda kuraklık şiddetinin yükseldiğini ifade etti.

KÜRESEL ÖLÇEDEKİ GELİŞMELER

Küresel ölçekte yaşanan kuraklıklarla ilgili bilgiler veren Gündüz, sanayi devriminden bu yana ortalama sıcaklığın 1.15 derece arttığını aktardı. Özellikle 2022 yazında Avrupa ve Çin’in bazı bölgelerinde aşırı kuraklık yaşandığını söyledi. Amerika’da ise son 1.200 yılın kuraklık koşullarının hüküm sürdüğünü dile getirdi. Bu durumu etkileyen faktörlerin başında, iklim değişikliğinin geldiğini belirtti.

KOCAELİ'NİN SU KAYNAKLARI RİSK ALTINDA

Kocaeli özelinde Yuvacık Barajı’nın doluluk oranındaki düşüşe dikkat çeken Gündüz, yağmur ve kar yağışlarındaki azalmaların yer altı suyu rezervlerini olumsuz etkilediğini vurguladı. Türkiye ve çevresinin kuraklık riski ile karşı karşıya olduğunu belirten Gündüz, bu durumun tarımsal üretimde ciddi sorunlara yol açacağını ifade etti.

YANLIŞ UYGULAMALARDAN KAYNAKLI

Arş. Gör. Gündüz, tarımdaki yanlış sulama uygulamalarının sonuçlarına da değindi. Özellikle Konya ve çevresinde meydana gelen yaklaşık 650 obruğun, bu yanlış uygulamalardan kaynaklandığını açıkladı. Yer altı sularının tarımda sulama amacıyla kullanılmaması gerektiğini vurgulayan Gündüz, damlama sulama sistemleri ve yeni nesil sulama yöntemlerinin daha sağlıklı alternatifler olduğuna dikkat çekti.

ACİL ÖNLEMLER ŞART

Gündüz, Kocaeli ve çevresindeki kuraklık tehdidine karşı acil önlemlerin alınması gerektiğini belirterek, tarımsal sulama politikalarının gözden geçirilmesi gerektiğini ifade etti. Bu bağlamda, hem yerel hem de ulusal düzeyde etkin politikalar geliştirilmesinin önemini vurguladı.

Kaynak: HABER MERKEZİ
Yuvacık Barajı Özgecan Gündüz Kocaeli