Polonez işçisine Kocaeli’den destek! Onlar da Polonez’e boykot dedi

Tek Gıda-İş Kocaeli Şubesi İstanbul’da faaliyetini sürdüren 146 Polonez işçisine destek eylemi gerçekleştirdi. Açıklamada, “İşten çıkarılan 146 arkadaşımız işbaşı yaptırılana kadar halkımızı Polonez ürünlerini boykot etmeye davet ediyoruz.” denildi.

Polonez işçisine Kocaeli’den destek! Onlar da Polonez’e boykot dedi

Polonez fabrikasından çıkarılan 146 işçi için bugün Sabri Yalım Parkı’nda bir araya gelerek basın açıklaması gerçekleştirilmesi Tekgıda-İş Sendikası önemli açıklamalarda bulundu.
Ürdünlü işverenin yasalara uygun olarak sendikal örgütlenme gerçekleştiren işçileri istifaya zorlaması sonrasında yapılan açıklamada şu ifadeler yer aldı: “Sendikadan istifa etmeyen 13 arkadaşımız, işverenin yüz kızartıcı suç işlediklerini iddia ederek 'kod 46' ile 20 Temmuz 2024 tarihinde işten çıkarılmıştır. Bu çıkışlardan sonra işveren, baskıyı daha da artırmış ve sendika üyeliğinden vazgeçmeyen ve işten çıkarılanların sayısı 146'ya ulaşmıştır. Tekgıda-İş Sendikası, 23 Temmuz 2024'ten itibaren, işten çıkarılan 146 işçiyle birlikte 85 gündür fabrikanın önünde direnişini sürdürmektedir. Bu uzun soluklu mücadelede, Polonez işçileri ve bazı sendika yöneticilerimiz defalarca emniyet güçleri tarafından darp edilmiş ve gözaltına alınmıştır. Devletin asli görevi vatandaşlarının haklarını ve güvenliğini korumak olmasına rağmen, başta eski Çatalca Emniyet Amiri olmak üzere, Çatalca'daki emniyet yetkilileri Polonez fabrikasının Ürdünlü sahibinin yanında yer almış ve işverenin talimatları doğrultusunda hareket etmiştir.

BU GÜCÜ NEREDEN ALIYOR?

85 gündür devam eden direnişimizde, Çatalca kaymakamı, İstanbul valisi ve Çalışma Bakanlığı yetkililerini göreve çağırmamıza rağmen anayasal haklarını kullandıkları için işten atılan 146 arkadaşımızın işe iadeleri gerçekleşmemiştir. Sadece işten çıkış kodu 46 olan bazı arkadaşlarımız kodları 4'e çevrilerek işsizlik ödeneğinden faydalanmaya başlamıştır. 85 gün geçmesine rağmen işten haksız yere çıkarılan arkadaşlarımıza hak ettikleri tazminatlar ödenmemiştir. Ürdünlü işveren, Türkiye Cumhuriyeti yasalarını tanımaz tavırlarını hala sürdürmekte ve biz de bu gücü nereden aldığını merak etmekteyiz.

BOYKOT ÇAĞRISI

Tekgıda-İş Sendikası olarak hak ve adalet ile iş barışından yana olduğumuzu her platformda dile getirerek defalarca Polonez işverenine çağrıda bulunduk. Ancak bugüne kadar işverenden olumlu bir yanıt alamadık. Bugüne kadar Polonez yöneticileri iyi niyetli çağrılarımızı görmezden gelmiştir, gelmeye de devam etmektedir. İşverenin tavrının bu noktaya gelmesi üzerine sendikamız, daha aktif ve etkili eylemlerle mücadele etmeye karar vermiştir. Bu doğrultuda, işten çıkarılan 146 arkadaşımız işbaşı yaptırılana kadar halkımızı Polonez ürünlerini boykot etmeye davet ediyoruz.” diyerek açıklama sonlandırıldı.

Kaynak: Senem Çalışkan
Tek gıda-iş Polonez Fabrika