Prof. Dr. Tahir Serkan Irmak: Deprem gerçekleşecek, sadece zamanını söyleyemiyoruz
Nokta TV ekranlarında yayınlanan Adem Yaman ile Akademi Günlüğü programında Deprem Özel Yayını ile toplumu yakından ilgilendiren deprem konusu ele alındı. Program konuklarından Prof. Dr. Tahir Serkan Irmak, gerçekleşmesi beklenen Marmara Depremi hakkında önemli açıklamalarda bulundu.

Kocaeli Haber - Nokta TV ekranlarında yayınlanan Adem Yaman ile Akademi Günlüğü programı Deprem Özel Yayını ile 6 Şubat depremlerinin 2. yılında toplumu yakından ilgilendiren afet konusunu uzman konukların katılımı ile ele aldı. Kocaeli Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Serkan Engin, Kocaeli Üniversitesi Jeofizik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tahir Serkan Irmak, AKUT Arama Kurtarma Derneği’nden Abdurrahman Eke ve SAR Arama Kurtarma ve Acil Yardımlaşma Derneği’nden Hasan Yüce’nin katılım sağladığı Adem Yaman İle Akademi Günlüğü Deprem Özel Yayını’nda konu detaylı olarak değerlendirildi.
“NE ZAMAN OLACAĞINI SÖYLEYEMİYORUZ”
Programın konuklarından olan Kocaeli Üniversitesi Jeofizik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tahir Serkan Irmak, Marmara Bölgesi’nde tarih boyunca depremler ve gelecekte beklenen deprem hakkında önemli açıklamalarda bulunarak “depremin sadece ne zaman olacağını söyleyemiyoruz” dedi.
TARİH BOYUNCA BÜYÜK DEPREMLER
İşte Prof. Dr. Tahir Serkan Irmak’ın açıklamalarının satır başları: “Marmara Bölgesi’ne ve aktif tektonik hareketlere baktığımız zaman Kuzey Anadolu Fayı’nın iki kol olarak geçtiğini görmekteyiz. Bir tanesi Armutlu Yarımadası’nın hemen kuzeyinden devam eden bir kol. İznik-Mekece-Gemlik üzerinden devam eden daha güneyde bir kol var. Kuzey Anadolu Fayı dünyadaki en büyük faylarından bir tanesi ve tarih boyunca büyük depremler üretmiş.
“TEHLİKELİ BİR BÖLGE”
Marmara Bölgesi’ne baktığımız zaman en büyük depremi 1912’de Şarköy’de 7.2 büyüklüğünde olduğunu görmekteyiz. Doğu’da ise 1894 İzmit Körfezi Depremi var. Marmara Denizi’nin içine geldiğimiz zamanda ise 1509 ve 1766 depremlerini görmekteyiz. Bu orta kısım çok uzun yıllardır deprem üretmediği için sismik boşluk olarak isimlendiriliyor. Dolaysıyla tehlikeli bir bölge. Deprem tehlikesinin yüksek olduğu bir bölge.
“NÜFUS VE SANAYİ OLARAK YOĞUN BİR BÖLGE”
Marmara Bölgesi, Türkiye’nin nüfus ve sanayi olarak en yoğun bölgesi. Baktığımız zaman Maraş Depremleri 380 kilometrelik bir kırık oluşturdu. Kuzey Anadolu Fayı’nında da meydana gelecek olan deprem muhtemelen benzer bir etki yaratacaktır. Çünkü nüfus ve sanayi olarak çok yoğun bir bölgede yaşıyoruz.
ZEMİN PROBLEMİ
Tabii depremde oluşacak olan hasarı etkileyecek faktörlerden bir tanesi depremin kırılma özellikleri. Depremin nerede başlayacağı. Yapılan farklı senaryo ve deprem çalışmaları var. Adalar’ın güneyinden başlayacak bir açılmanın batıya doğru nasıl bir etki yaratacağı farklı makalelerde yer alan modellemeler ile yayınlandı. Fakat özellikle İstanbul ilinin güneyindeki problemi, zemininin çok iyi olmaması. Marmara Denizi’ne kıyısı olan İstanbul Boğazı’ndan Batı’ya doğru ilçelerde sahil kesimleri hem zemin özellikleri bakımından hem de üzerindeki yapılar bakımından çok ciddi tehlike içeren bölgeler. İstanbul’da zaman zaman izliyoruz. Binalar bazen kendi kendilerine de yıkılıyor. Bu da bina kalitesinin çok kötü olduğunu gösteriyor.
“7 CİVARINDA BİR BÜYÜKLÜK...”
Sonuç olarak, bu depremden kaçışımız yok. Bu deprem gerçekleşecek. Biz sadece ne zaman olacağını söyleyemiyoruz. Fakat 7 civarında bir büyüklük ile karşılaşacağız. Bundan şüphe yok. Zarar azaltma adına ne yapılabilir? Mevcut yapı stokunun düzeltilmesi ve yeni yerleşime açılacak olan yerlerdeki zemin çalışmalarının, zemin etütlerinin çok dikkatli yapılması, bunların kontrollerinin çok dikkatli yapılması çok çok önemli.”
Değerli NoktaGazetesi.com.tr okurları,
NoktaGazetesi.com.tr ekibi olarak Türkiye'de ve dünyada yaşanan, haber değeri taşıyan gelişmeleri sizlere en hızlı, tarafsız ve kapsamlı şekilde sunmak için çalışıyoruz. Bu süreçte sunduğumuz haberlerle ilgili eleştiri, görüş ve yorumlarınız bizim için çok değerli. Ancak, karşılıklı saygı ve hukuka uygunluk çerçevesinde, daha sağlıklı bir tartışma ortamı oluşturmak adına yorum platformumuzda uyguladığımız bazı kurallarımız bulunmaktadır.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (diğer okurlara yönelik olanlar da dahil) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık içermesi durumunda, yorum editörlerimiz bu yorumları onaylamayacak ve silecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar arasında aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemleri de yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur, bu nedenle bu tür yorumlar da NoktaGazetesi.com.tr sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca, Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu kanıtlanamayan iddia, itham ve karalama içeren, halkı kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmaz ve silinir. Aynı şekilde, bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmaz ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Diğer web sitelerinden alınan bağlantılar NoktaGazetesi.com.tr yorum alanında paylaşılamaz.
NoktaGazetesi.com.tr yorum alanında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan kullanıcıya aittir, NoktaGazetesi.com.tr bu sorumluluğu üstlenmez.
NoktaGazetesi.com.tr'de yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yer alan Kullanım Koşulları'nı ve Gizlilik Sözleşmesi'ni okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Kurallarımıza uygun şekilde saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun yorumlarınız için teşekkür ederiz.