Sabancı Kültür Merkezi kütüphane taşınınca yıkılacak!

Kocaeli’de 1988 yılından bu yana hizmet veren Sabancı Kültür Merkezi için depreme dayanıksız olduğu gerekçesiyle yıkım kararı alınmıştı. İçinde kalan son birim olan kütüphane de taşınınca yıkım gerçekleşecek.

Sabancı Kültür Merkezi kütüphane taşınınca yıkılacak!
Sabancı Kültür Merkezi kütüphane taşınca yıkılacak!

Kocaeli İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü kullanımında olan Sabancı Kültür Merkezi uzun yıllardır İzmitlilere çeşitli sanatsal ve kültürel etkinliklerle hizmet veriyordu. Sabancı Kültür Merkezi, zemininde oluşan çatlaklar nedeniyle 2021 yılında kullanıma kapatılmıştı. Şu anda yalnızca kütüphane faaliyetine devam ediliyor.

İZİN VERİLMEDİ

İlk etapta Sabancı Kültür Merkezi binasının güçlendirilmesi planlandı. Kocaeli Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü ve Sabancı Vakfı geçtiğimiz Ocak ayında tadilata başlamak istiyordu. Ancak İzmit Belediyesi’ne yazılan dilekçeye Kıyılar Kanunu kapsamında olumsuz yanıt verildi. İnşaat için ruhsat alınamadı. Kanuna göre binanın bulunduğu bölgede inşaat ve güçlendirme yapılmasına izin verilmedi.

KÜTÜPHANE TAŞININCA YIKIM BAŞLAYACAK

Öte yandan İzmit Fransız Sörler Okulu’nda yapılan restorasyon çalışmaları sona erdiğinde Sabancı Kültür Merkezi’ndeki kütüphanenin oraya taşınacağı ve yıkım işlerine başlanılacağı öğrenildi. Yıkılan yere yeni bir yapı inşa edilemeyeceğinden dolayı Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nden yeni ve kapsamlı bir kültür merkezi İnşaatı için yer talebinde bulundu.

ONAY GELİRSE SEKA’YA YAPILACAK
Edinilen bilgilere göre Büyükşehir yeni kültür merkezi için Seka Kültür bölgesinde yer alan film platosu civarında 8 -10 dönümlük bir arsa önerdi. Yeni kültür merkezinin yeniden Sabancı Vakfı tarafından mı yapılacağı merak edilirken bu sorunun cevabı henüz netlik kazanmadı. Söz konusu arsa için Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan onay bekleniliyor. Beklenen onayın bir ay içerisinde gelmesi öngörülüyor.

Kaynak: enkocaeli.com
Sabancı Kültür Merkezi Kocaeli İzmit Belediyesi