Şenol İkizek: “Fabrikaların vardiya saatlerinde düzenleme yapılmalı”

Kocaeli Servis Araçları Esnaf Odası Başkanı Şenol İkizek, esnafların en büyük sıkıntısının trafik olduğunu belirterek, “Kocaeli sürekli büyüyen, nüfusu artan ve sanayisi gelişen bir şehir. Bu da trafik yoğunluğunu artırıyor” dedi.

Şenol İkizek: “Fabrikaların vardiya saatlerinde düzenleme yapılmalı”

ÖZEL HABER-SUDE KALYONCUOĞLU

Kocaeli Haber, Nokta Gazetesi olarak esnaf oda başkanlarına, esnafların yaşadığı sorunları sorduk. Kocaeli Servis Araçları Esnaf Odası Başkanı Şenol İkizek ile gerçekleştirdiğimiz özel röportajda, artan maliyetler, akaryakıt zamları ve Kocaeli’de giderek büyüyen trafik sorununu ele aldık.

“HER GEÇEN GÜN ARTIYOR”

Esnafın en büyük sorunlarından biri trafik diyen Şenol İkizek, “Kocaeli, sürekli büyüyen ve nüfusu artan, sanayisi gelişen bir şehir olduğu için trafik yoğunluğu da her geçen gün artıyor. Özellikle servis saatlerinde, yani pik saatlerde yollar oldukça yoğun oluyor. Biz de göreve geldiğimizden beri şu tezi savunuyoruz, fabrikaların vardiya saatlerinde düzenleme yapılırsa trafik yoğunluğu önemli ölçüde azalır. Örneğin, fabrikalar 08:00-16:00-24:00 vardiyasıyla çalışıyor. Bölgede bu vardiya sistemine göre hareket eden yaklaşık 1000 araç bulunuyor. Şu an bu 1000 aracın tamamı sabah 08:00’de işe giriş yaptığı için 07:45 civarında fabrikaya varıyor ve 08:15 itibarıyla trafik dağılmaya başlıyor. Eğer bu 1000 aracı 07:00, 07:15, 07:30, 07:45 ve 08:00 girişli olacak şekilde beş gruba bölersek, her 15 dakikada bir fabrika giriş-çıkışı gerçekleşmiş olur. Böylece 1000 aracın aynı anda trafiğe çıkması yerine, her grupta yaklaşık 200 araç olacak şekilde trafik akışı düzenlenir. Bu sistem sayesinde servis araçları açısından ciddi bir rahatlama sağlanmış olur.

Şenol İkizek: “Fabrikaların vardiya saatlerinde düzenleme yapılmalı” - Resim : 1

“BİRÇOK FAYDA SAĞLANACAK”

Bu şekilde kentimize, bölgemize ve halkımıza birçok fayda sağlanacak. Birincisi, yakıt sarfiyatı azalacak. İkincisi, karbon gazı salınımı düşecek. Üçüncüsü, fabrikaların personel servis maliyetleri bu vesileyle azalacak. Diğer bir konu ise personelin kamu kurumlarına erişimi. Şu an bir çalışan saat 16:00’da işten çıktığında, kamu kurumlarındaki işlerini halletme şansı olmuyor ve izin almak zorunda kalıyor. Ancak vardiya saatleri düzenlendiğinde, çalışanlar örneğin 15:00’te işten çıktığında resmi işlerini halledebilecek. Böylece fabrikaların ekstra izin verme yükümlülüğü de ortadan kalkmış olacak. Yani burada bir taşla birçok kuş vurulmuş olacak.

“YOL YAPIMI ZOR VE MALİYETLİ BİR ÇÖZÜM”

Biz bunu bölgemizde başaracağımıza inanıyoruz çünkü Kocaeli’nin buna ihtiyacı var. Şehir, dağ ve deniz arasına sıkışmış durumda. Bu nedenle yeni yol yapımı zor ve maliyetli bir çözüm. Ancak fabrika vardiya saatlerinde yapılacak düzenleme, trafik sorununa geçici de olsa bir pansuman tedavisi olacaktır. Bunun sağlanması mutlaka şart ve elzemdir” dedi.

“FİYATLARINA DA DOĞRUDAN YANSIYOR”

Akaryakıt fiyatlarındaki artış hakkında konuşan İkizek, “Akaryakıt fiyatları geçen yıla göre yaklaşık %20 oranında değişti, ancak asıl artış araç yedek parçaları, lastik, bakım, araç fiyatları, sigorta, kasko ve muayene maliyetlerinde yaşandı. Bu maliyetler arttıkça, personel servisi fiyatlarına da doğrudan yansıyor.

“HİZMET SUNMAYI PLANLIYORUZ”

Bu duruma çözüm olarak, Kocaeli Servis Araçları Odası gözetiminde bir kooperatif kurduk. Bunla direk fabrikatöre arada komisyoncu olmadan arada bir turizim firması olmadan hizmet sunmayı planlıyoruz. Çünkü şu an komisyoncular en az %30 kazanç sağlıyor ve bu yük fabrikatör ile esnafın sırtına biniyor. Eğer bu %30’un %15’i doğrudan şoförlere yansıtılsa, araçlarını yenileyebilir, daha kaliteli hizmet sunabilirler. Günümüzde 16 kişilik bir araç 3 milyon TL, 27 kişilik bir araç ise 5-5,5 milyon TL seviyesinde. Krediler ve maliyetler göz önüne alındığında, servisçilerin ayakta kalması giderek zorlaşıyor. Öte yandan, biz insan, evlat, can taşıyoruz ve bu sorumluluğun geri dönüşü yok. Ancak fabrikaların satın alma bölümleriyle görüşmek bile imkânsız. Arada çıkar amaçlı yapılar oluşturulmuş ve fabrikalardan yüksek ücretler talep ediliyor, bu da servisçilerin fazla kazandığı algısını yaratıyor.

“DÜŞÜNÜP HATA YAPABİLİR”

Gerçekte, bir servis aracının aylık net gideri 101.000 TL. Buna uygun bir fatura kesilmeli ve servisçiler de hak ettikleri kazancı elde etmelidir. Yoksa direksiyonda geçim derdini düşünüp hata yapabilir. Bunun için ne yapması lazım, para kazanması ve daha iyi hizmet vermesi lazım” şeklimde konuştu.

Şenol İkizek: “Fabrikaların vardiya saatlerinde düzenleme yapılmalı” - Resim : 2

“NE KADAR KAZANDIĞI BİLİNMİYOR”

Geçtiğimiz günlerde ulaşıma gelen zam hakkında konuşan İkizek,”Fiyatlarımız pazarlık usulü belirleniyor; önce fabrika, ardından turizm şirketi ve en son esnaf devreye giriyor. Ancak fabrikalarla turizm şirketlerinin ne kadar kazandığı bilinmiyor.

“BELİRLİ BİR FİYAT POLİTİKASI OLUŞTURULMALI”

Oysa araç ve şoför maliyetleri belli, bu yüzden belirli bir fiyat politikası oluşturulmalı. Turizm şirketleri, hiçbir risk almadan büyük kazançlar sağlıyor. Örneğin, 100 araç organize ediliyor ve günde 600 sefer yapılıyor. Bu kadar büyük rakamlar üzerinden fahiş kâr elde etmeye gerek yok.

“HERKES DAHA RAHAT ÇALIŞACAK”

Şu an fabrikalar, servisçilere ne kadar ödendiğini, servisçiler de fabrikalardan ne kadar alındığını bilmiyor. Bu durum tamamen belirsizlik içinde yürütülüyor. Şeffaf bir sistem oluşturulursa, fabrikatör de servisçi de kimin ne kazandığını bilecek, adil bir kâr marjı belirlenecek ve herkes daha rahat çalışacak”dedi.

“DENETİMLERİ ZORLAŞTIRIYOR “

Esnafımız taşımacılık konusunda sıkıntı yaşıyor ve bu konuda sürekli bizimle iletişime geçiyor diyen İkizek,” Gelen ihbarları mail ve 112 aracılığıyla emniyet ve jandarma birimlerine iletiyoruz. Ancak resmi ekipler görünür olduğu için korsan taşımacılar WhatsApp grupları üzerinden anında haberleşerek güzergâh değiştiriyor, bu da denetimleri zorlaştırıyor. Kocaeli’de yalnızca iki sivil trafik denetleme ekibi var ve bu, 12 ilçe için yetersiz. Ekip sayısının artırılması, hem can hem mal güvenliği açısından büyük önem taşıyor.

“YOL SAYISI ARTASA DA ARAÇ SAYISI DA ARTIYOR”

Öte yandan, yeni yollar yaparak trafiği azaltamayacağımızı gördük. Yol sayısı artsa da araç sayısı da artıyor. Bu yüzden, mevcut trafik yoğunluğunu zaman dilimine yaymak geçici bir pansuman çözümü olabilir. Belediyemiz ana arterlerde çalışmalar yapıyor ancak bunlar birkaç yıl içinde yetersiz hale gelecek. Sürekli artan nüfus nedeniyle, yerleşim yerlerinin yukarı kaydırılması ve kamu kurumlarının şehir merkezinden çıkarılması önemli bir adım olacaktır.

“SOKAK VE CADDELER YETERSİZ KALABİLİR”

Ayrıca, bölgemizde olası bir deprem büyük risk taşıyor. Şehir içindeki sokak ve caddeler yetersiz kalabilir. Bu nedenle, vatandaşlar olarak da bilinçli hareket etmeli ve geleceğe yönelik önlemler almalıyız” şeklinde konuştu.

Muhabir: Eren DEMİRTÜRK
Kocaeli Servis Araçları Esnaf Odası Şenol İkizek Kocaeli Haber
Henüz bu içeriğe yorum yapılmamış.
İlk yorum yapan olmak ister misiniz?
Yorum yapmak için tıklayınız